‘Het Nijmeegse activisme inspireert me’

27 mrt 2015

Wie zitten er achter De Nieuwe Universiteit Nijmegen? Waarom komen ze in actie? Vox maakte drie portretten. Vandaag: Herman (‘liever geen achternaam’) (30) masterstudent politicologie en mede-bezetter van het Maagdenhuis.

Foto: Duncan de Fey
Foto: Duncan de Fey

‘Toen ik hoorde van de bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis, vond ik dat waanzinnig interessant. Donderdag ben ik na college op de trein gesprongen en heb ik me tot zondag bij de demonstranten gevoegd. Toen er ook in Nijmegen iets van de grond kwam, moest ik daarbij zijn.

Participatie
Actievoeren ligt me, met name het meedenken over hoe het beter kan: als politicoloog weet je hoe besluitvormingsprocessen lopen en wanneer je daar als groep invloed op kunt uitoefenen. In 2007 kwam ik naar Nijmegen en het activisme dat hier leeft, inspireerde me om zelf ook demonstraties te organiseren. Tegen het leenstelsel en afgelopen zomer nog voor vrede in Palestina. Ik zie De Nieuwe Universiteit Nijmegen als een nieuw model voor democratie: gericht op participatie, niet op representatie. Sinds de economische crisis groeit het verzet tegen het kapitalistische systeem. Ik voel me zo betrokken bij die beweging dat ik stage ga lopen bij een linkse denktank die sociale groeperingen ondersteunt die het huidige politieke proces willen veranderen.

Ik ben dertig en studeer nog steeds, dat komt vooral doordat ik van alles naast en binnen mijn studie heb gedaan: extra vakken volgen en demonstraties organiseren. Ook heb ik een bestuursjaar gedaan als penningmeester bij studentenvakbond AKKU. AKKU’s kritische houding ten opzichte van het universiteitsbeleid sluit aan bij hoe ik de rol van De Nieuwe Universiteit zie.’ / Jorg Leijten

Lees meer portretten en achtergrondinformatie over het broeiende actieklimaat in de academische wereld in Vox 7.

3 reacties

  1. Diederik Johansen schreef op 29 maart 2015 om 14:10

    Door dit soort lolbroeken die tot hun 30ste blijven studeren wordt nu dus het leenstelsel ingevoerd. Bedankt, Herman, ouwe wereldverbeteraar dat je er bent.

  2. Rolfie schreef op 29 maart 2015 om 18:14

    Ik ben 26 als ik klaar ben met studeren en ik voel me al een redelijke loser, chapeau Herman.

  3. Kadr schreef op 30 maart 2015 om 21:58

    Nee, het leenstelsel wordt ingevoerd omdat studenten massaal rechts stemmen, hun schouders ophalen bij de afbraak van het onderwijs en met de vinger wijzen naar de ‘luie’ studenten die wel de moeite nemen om naar het malieveld te gaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!