Het Soeterbeeck Programma in november

27 okt 2011

De staat van de democratie, Mouaz Al-Khatib, Cisca Dresselhuys, Howl, de banaliteit van het kwaad, het Wintertuinfestival  en natuurlijk Slavoj Zizek. November belooft heel interessant te worden.  

Activiteitenoverzicht Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen
November 2011 – een selectie

De staat van de democratie. In Nederland, Europa en het Midden-Oosten – Symposium en lezing
Dinsdag 1 november 2011, 15.00 – 17.00 uur en 20.00 – 22.00 uur, Raboud Universiteit Nijmegen
Nederland weet zich geen raad met Geert Wilders. België heeft geen regering en Italië heeft een maffiose premier. In Europa lijkt de crisis van de democratie dieper dan ooit. Of is die ‘crisis van de democratie’ puur gezichtsbedrog? Zijn onzekerheden, veranderingen, twijfels en discussies juist symptomen van een vitale, zichzelf vernieuwende democratie? (lees verder)

Vriend en/of vijand. De rol van het Westen bij de Arabische Lente – Debat met o.a. Syrische activist Mouaz Al-Khatib
Woensdag 2 november 2011, 20.00 – 22.00 uur, LUX Nijmegen
Het niet ingrijpen in Syrië en de NAVO-operatie tegen Libië laten zien hoe verschillend de rol van het Westen is bij de Arabische Lente. Het Westen heeft er jarenlang voor gezorgd dat dictators in het Midden-Oosten aan de macht konden blijven. Nu speelt het een selectieve rol in het verdrijven van de dictatoriale regimes. Hoe kijken de Syriërs naar de rol van het Westen? Zijn ze blij met de hulp van het Westen, of willen ze de revolutie in eigen hand houden? Wordt het Westen gezien als vriend of als vijand? (lees verder)

Boeken als stille getuigen. De identiteitsverandering van klooster Soeterbeeck – Lezing, concert, rondleiding
I.s.m. de leerstoel voor Nederlandse Letterkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen
Donderdag 3 november 2011, 19.30 – 21.30 uur, Studiecentrum Soeterbeeck, Ravenstein
Neerlandicus Johan Oosterman startte een onderzoek naar de boekencollectie van het voormalig klooster Soeterbeeck en werd vooral getroffen door de gezangboeken. De aantekeningen die vele generaties van zusters maakten, gaven die werken steeds weer nieuwe betekenislagen. Lagen die vorm gaven aan de identiteit van het klooster en zijn bewoners. Oosterman vertelt in een lezing over zijn onderzoek, liturgist Thomas Quartier spreekt over kloosterspiritualiteit en -liturgie. Ensemble Cercamon brengt enkele liederen ten gehore. Tot slot volgt er een korte rondleiding door het voormalige klooster. (lees verder)

Wat te doen na je pensioen? Over werk en zin na je 65ste – Lezing met Cisca Dresselhuys en Leon Wecke
Vrijdag 11 november 2011, 15.00 – 17.00 uur, Collegezalencomplex, Radboud Universiteit Nijmegen
De eerste babyboomers gaan dit jaar met pensioen, maar niet iedereen heeft zin om na zijn 65ste aan de Costa del Sol te gaan liggen. Sommigen zouden het liefste doorwerken maar stuiten daarbij op formele bezwaren en vooroordelen. Hoe belangrijk is werken voor je eigenwaarde? Heb je werk nodig om betekenis te geven aan je leven? En sta je als AOW’er nog wel met beide benen in de maatschappij? Wat te doen na je pensioen? (lees verder)

Inleiding in het denken van Slavoj Žižek – College door René ten Bos
Dinsdag 15 november 2011, 20.00 – 21.30 uur, Collegezalencomplex,  Radboud Universiteit  Nijmegen
Filosoof René ten Bos geeft een inleiding in het denken van Slavoj Žižek ter voorbereiding op diens komst op 27 november 2011. (lees verder)

Howl: Elsky over Ginsberg. Boeddhisme, kunst en de beatgeneratie – Film & debat
I.s.m. Cultuur op de Campus
Woensdag 16 november 2011, 19.00 – 22.00 uur, Collegezalencomplex, Radboud Universiteit Nijmegen
Het gedicht Howl van de beat-dichter Allen Ginsberg zette in de jaren vijftig Amerika op zijn kop. Voor conservatieve Amerikanen gold het gedicht als obsceen vanwege de openlijke verwijzingen naar seks, homoseksualiteit en drugsgebruik. De fascinatie voor de zelfkant van de maatschappij die eruit sprak, was aanstootgevend. Een rechtszaak volgde. Het leven en het werk van Allen Ginsberg, de impact van Howl en de rechtszaak zijnnu verfilmd. De Amerikaanse kunstenaar en boeddhist Herbert Elsky werkte samen met Ginsberg. Hij leidt de film in en praat daarna met beatkenner Jaap van der Bent, over de invloed van het boeddhisme op de beatgeneratie in het bijzonder, en op de kunst in het algemeen. De voertaal is Engels. (lees verder)

Het kwaad in de politiek. De ‘banaliteit van het kwaad’ – een actueel begrip – Hannah Arendt Lezing door rechtsfilosoof Thomas Mertens
I.s.m. dagblad Trouw
Woensdag 23 november 2011, 20.00 – 22.00 uur, Aula, Radboud Universiteit Nijmegen
Het begrip de ‘banaliteit van het kwaad’ is hevig omstreden. Kan het toch behulpzaam zijn bij ons eigen nadenken over het hedendaagse politieke kwaad zoals we dat tegenkomen in de processen tegen lieden als Slobodan Milosovic, Charles Taylor en Radovan Karadzic? Wat is politiek kwaad en hoe onderscheidt het zich van het gewone alledaagse kwaad? (lees verder)

Engagement of politiek activisme. De betrokkenheid van Jonas Staal  – Campusdag Wintertuinfestival
I.s.m. de Wintertuin
Donderdag 24 november, 16.00 – 17.30 uur, Erasmusgebouw, Radboud Universiteit Nijmegen
Kenmerkend voor het werk van Jonas Staal is het maatschappelijk (politiek) engagement dat eruit spreekt. Hij is vooral bekend om ‘de Wilders werken’, kleine gedenkmonumentjes die hij voor Geert Wilders in de openbare ruimte plaatste. Deze werken hebben tot een rechtszaak geleid. Wanneer Jonas Staal spreekt over zijn werk, lijkt het eerder alsof we met een politiek activist dan met een kunstenaar te maken hebben. Hoe ziet hij de relatie tussen kunst en maatschappij?  (lees verder)

In de bergen van Nederland – Wintertuinfestival Lindenbergtheater
I.s.m. de Wintertuin
Zaterdag 25 november 2011, 20.00 uur, Lindenbergtheater, Ridderstaart 23, Nijmegen
In het boek In de bergen van Nederland van Cees Nooteboom speelt  de tweedeling van Noord en Zuid Nederland een grote rol.  Het speelt zich af in het fictieve Zuid-Nederland, een gevaarlijk oord, waar de mensen wilder en armer dan in het noorden zijn, maar ook vrijer. Tegen deze achtergrond gaat filosoof Ger Groot op een verdiepende manier in op het festival thema, de morele betrokkenheid van kunstenaars. Henk Hofstede, zanger van de Nits, zingt het bekende nummer In the Dutch Mountains. (lees verder)

Slavoj Žižek: Eerst als tragedie, dan als klucht – Lezing (videoverbinding)
I.s.m. Uitgeverij Boom
Zondag 27 november 2011, 14.00 – 17.00 uur, Collegezalencomplex, Radboud Universiteit Nijmegen
Slavoj Žižek een van de invloedrijkste levende filosofenis vooral bekend om zijn flamboyante stijl van redeneren en om zijn cultuurkritiek, waarmee hij regelmatig het publieke debat opzoekt. Slavoj Žižek analyseert in zijn lezing Eerst als tragedie, dan als klucht de moderne maatschappij aan de hand van het idee van Marx dat de geschiedenis zich steeds herhaalt; eerst als tragedie, dan als klucht. Zo begon bijvoorbeeld de eenentwintigste eeuw in 2001 met een tragedie: de aanslagen op 11 september. Zeven jaar later eindigt ze met een klucht: de economische crisis filosoof René ten Bos gaat met ‘het denkbeest uit Ljubljana’ in gesprek.  De ‘hoofdzaal’ was binnen vijf dagen uitverkocht. De lezing is via een live-videoverbinding te volgen in een aangrenzende zaal. (lees verder)

Inleiding in het denken van Onora O’Neill – College door Ronald Tinnevelt
Maandag 28 november 2011, 20.00 – 21.30 uur, Collegezalencomplex,  RU Nijmegen
Rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt geeft een inleiding in het denken van Onora O’Neill ter voorbereiding op diens Mensenrechtenlezing op 8 december 2011. (lees verder)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!