Collegezalen steeds drukker

01 apr 2014

De collegezalen zijn dit jaar net iets meer bezet dan tijdens het vorige studiejaar. Opmerkelijk is dat de zalen veel voller zitten. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Facilitair Bedrijf.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het onderzoek naar de zaalbezetting werd dit jaar voor de derde keer gehouden door het Facilitair Bedrijf en wordt steeds in november gedaan. De eerste keer zat een gebruikte collegezaal voor gemiddeld 44 procent vol. Vorig jaar was dat 49 procent, nu is dat verder gestegen tot 53 procent. Voor het eerst werd er dit collegejaar ook in september geturfd; toen bleek 58 procent van de stoeltjes bezet. ‘Die toename komt waarschijnlijk door de onderwijsintensivering en de toename van het aantal studenten’, zegt René Hagels van het Facilitair Bedrijf.

Geen plek
Een bekend probleem aan de Radboud Universiteit is het verschil tussen het aantal gereserveerde collegezalen en het aantal lokalen dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Hierdoor lijkt het voor de faculteiten alsof er soms geen plek meer vrij is, terwijl er in werkelijkheid voldoende ruimtes beschikbaar zijn. Daardoor worden colleges soms in de vroege avond gegeven, of in een zaal die eigenlijk niet helemaal geschikt is. Dat probleem hebben de faculteiten nog niet kunnen oplossen.

‘Vorig studiejaar was volgens het systeem 79 procent van de collegezalen bezet, terwijl tijdens onze inventarisering slechts 61 procent daadwerkelijk gebruikt werd. Dit jaar is in het reserveringssysteem 78 procent bezet, terwijl 64 procent echt gebruikt wordt’, zegt Hagels. De ‘no-show’ daalde van 22 procent naar 18 procent.

Vorig jaar heeft Hagels met deze cijfers in de hand gehamerd op het belang om het niet gebruiken van gereserveerde zalen op tijd door te geven. ‘Het zou kunnen dat dat iets geholpen heeft, maar niet zo veel als we zouden willen.’ /Tim van Ham

0 reacties

  1. Collegezalen RU zitten voller – Nultweevier.nl schreef op 10 augustus 2014 om 18:42

    […] dat vorig jaar nog 49% was. Dat blijkt uit tellingen die het Facilitair Bedrijf in november uitvoerde. De tellingen worden dit jaar voor de derde keer gehouden. Tijdens de eerste telling zaten de […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!