HFML-FELIX zet Nijmeegse natuurkundigen op de kaart

08 jul 2019

Welke nieuwe kennis de eenwording van magnetenlab HFML en laserlab Felix gaat brengen, weet niemand. Dat die kennis baanbrekend zal zijn, daar zijn de initiatiefnemers zeker van. Vandaag knipte minister Ingrid van Engelshoven het spreekwoordelijke lint door en opende het samengevoegde en gerenoveerde gebouw.

Juist in een tijd waarin minister Ingrid van Engelshoven in Nijmegen onder vuur ligt vanwege haar plannen om de financiering van universiteiten op de schop te nemen, maakte ze haar opwachting op de Radboud Universiteit. Nijmeegse gevoelens van boosheid en zorgen werden vandaag opzij geschoven, om de feestelijke sfeer bij de opening van het nieuwe HFML-FELIX-laboratorium niet te verpesten.

Unieke plek

Want reden tot feest is er, vindt de universiteit. Door de samenvoeging van laserlab FELIX en magnetenlab HFML ontstaat een unieke plek: nergens zijn deze twee soorten laboratoria onder één dak te vinden. Wie de opening vanmiddag bijwoonde, bekroop haast het gevoel dat een Nijmeegse Nobelprijs voor het oprapen ligt. Overigens hebben Andre Geim en Konstantin Novoselov hun Nobelprijs uit 2010, na de ontdekking van grafeen, al deels te danken aan het onderzoek dat zij in het HFML-lab konden uitvoeren.

Met het nieuwe HFML-FELIX-lab, mogelijk gemaakt door een miljoenensubsidie van NWO, worden de mogelijkheden voor onderzoekers nog eens fors uitgebreid. Zo is er een vacuümbuis van 86 meter aangelegd, die laserlicht naar de magneten kan brengen. Materialen kunnen nu in een vrije-elektronenlaser geplaatst worden, en tegelijkertijd blootgesteld worden aan een hoog magneetveld. Een concrete toepassing die dat zou kunnen opleveren is een nieuwe, veel zuinigere manier van het opslaan van data.

Ongewisse resultaten

Maar de sprekers, naast de minister ook NWO-bestuurslid Niek Lopes Cardozo en rector Han van Krieken, benadrukten vandaag vooral de nog ongewisse resultaten die HFML-FELIX zal opleveren. Uitkomsten van puur fundamenteel onderzoek laten zich immers niet voorspellen, zo klonk het. Wat wél alvast zeker is: de reputatie van het Nijmeegse natuurwetenschappelijke onderzoek heeft met de opening van HFML-FELIX een flinke boost gekregen.

1 reactie

  1. Fritse le sjenk schreef op 9 juli 2019 om 19:21

    woooow hype!!!!!

    wat ontzettend gaaf dat we een Nobelprijs krijgen! Fijn dat we deze kans toch krijgen nadat we de nobelprijs gemist hebben met Katsnelson. Wanneer tikken we hem binnen???

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!