Hobbels op weg naar het Berchmanianum: hete zomer en granaten

02 okt 2018 ,

Met een paar weken extra vertraging staat het Berchmanianum op het punt ingewijd te worden als academiegebouw van de universiteit. Vanwaar de latere oplevering? De hete zomer, onder andere, en granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf volgende week zullen bureaus, vergadertafels en computers uit het huidige bestuursgebouw aan de Comeniuslaan verhuizen naar het Berchmanianum aan de Houtlaan. De nieuwste aanwinst van de Nijmeegse campus biedt driehonderd medewerkers een werkplek. Zaterdag is het gebouw voor het grote publiek alvast te bewonderen als de universiteit haar 95e verjaardag viert tijdens Radboud Invites.

Onverwachte hobbels

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om het oude jezuïetenklooster om te bouwen tot academiegebouw van de universiteit. In 2016 al bleek de begroting niet toereikend om aan alle wensen te voldoen – de verbouwing zou daardoor 11,7 miljoen euro gaan kosten in plaats van de aanvankelijk begrote 8 miljoen.

Toen de werkzaamheden eenmaal van start waren gegaan, stuitten de verbouwers op veel meer asbest dan verwacht. ‘Dat is de grootste tegenvaller geweest’, zegt Michel ter Berg, adjunct-directeur van het Universitair Vastgoedbedrijf, terugkijkend op het hele proces. Maar in zijn algemeenheid is het niet verwonderlijk dat er bij een transformatie van een rijksmonument wat onverwachte hobbels genomen moeten worden. ‘Dat geeft altijd spanning’, aldus Ter Berg.

Maar asbest was niet het enige. Recenter speelde de warme zomer de renovatie parten. Veel werkzaamheden konden door de hoge temperaturen niet worden uitgevoerd op het geplande moment – denk bijvoorbeeld aan verf- en lijmwerk. Soms was het simpelweg te heet om hard door te werken. ‘En vertraging op het ene front, zorgt voor vertraging elders’, zegt Ter Berg.

Granaten

De bodem rondom het Berchmanianum zorgde voor nog meer – explosieve – verrassingen. Zo werden onder meer twee granaten gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest dit voorjaar twee keer uitrukken om de projectielen op een veilige manier te laten ontploffen (zie video). Voor de veiligheid is het hele terrein omgespit met gepantserde graafmachines. ‘Het terrein is nu veilig’, verzekert UVB-projectleider Ferry Soetekouw.

De minder explosieve vondsten – serviezen, auto-onderdelen, kranten uit de oorlog – zullen worden tentoongesteld, vertelt Soetekouw. Dat is een wens van de gemeente, die betrokken is bij de archeologische opgravingen. ‘Er zijn vooral medische spullen gevonden’, zegt de projectleider. ‘Het Berchmanianum diende na de bevrijding in 1944 als hospitaal van de geallieerden.’

Meerwerk

Te verwachten valt dat door de extra vertraging van enkele weken de begroting van het Berchmanianum wordt overschreden. Adjunct-directeur Michel ter Berg kan nog niet zeggen met hoeveel. ‘Welk meerwerk keur je goed, waar ben je het niet over eens? Daarover moeten we nog over in gesprek met de aannemers.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!