Hoe actueel is Albert Camus?

07 nov 2013

Wat moet de student van nu met Albert Camus, de Franse filosoof en schrijver die precies een eeuw geleden werd geboren. Drie Nijmeegse docenten weten het.

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons
Mathijs Sanders, universitair docent bij Algemene Cultuurwetenschappen In het hier en nu leeft volgens Sanders een generatie lezers die zich niet thuis voelt bij de grote verhalen, zoals het christendom of de Verlichting die bieden. ‘Die gaan uit van een idee dat alles beter wordt. Camus vindt dat zelfbedrog.’ In Camus’ werk zit volgens Sanders een soort verplichting om voor eigen vrijheid te kiezen. ‘Dat past bij onze samenleving waar individuen solidair kunnen zijn met anderen, maar zich niet aan een ideologisch of wijsgerig systeem willen overleveren.’ Sanders noemt Camus een toegankelijk schrijver, niet alleen voor studenten van zijn opleiding. ’Hij beschrijft een bizarre wereld, maar doet dat glashelder. Je komt makkelijk door zijn boeken heen, hij spreekt je continu aan. En aan het einde realiseer je je plots dat je terecht bent gekomen in een romanwereld die je maar moeilijk kunt vatten. Je moet als lezer ook bereid zijn niet alles meteen te begrijpen.’ Hans Thijssen, hoogleraar geschiedenis van de filosofie ‘Ik herinner me van hem vooral het boek De mythe van Sisyphus naar de Griekse mythe waarin Zeus de misdadiger Sisyphus straft door hem een groot blok marmer een heuvel op te laten tillen. Maar het lukte nooit: steeds als hij de top bereikt, rolt het blok in de diepte. Voor Camus was deze mythe een voorbeeld van de zinloosheid van het leven. Het boek begint heel confronterend met een vraag over zelfmoord. De passage dwingt je om op een scherpe manier na te denken over de zin van het bestaan. Hoe leef je een leven dat ertoe doet? Dat zijn natuurlijk vragen die iedereen wel heeft. Alleen worden ze bij veel mensen meestal weggedrukt. Het lezen van Camus kan je helpen dit soort vragen te stellen.’ Marc Smeets, docent Romaanse taal en cultuur Als sinds zijn middelbareschooltijd in de jaren tachtig komt Albert Camus regelmatig terug in het leven van Marc Smeets. Regelmatig komt er weer een student voorbij die zijn tanden wil zetten in l’Etranger, zo memoreert Smeets.’Er zijn altijd weer studenten die zich in Camus wilen verdiepen.’ De blijvende actualiteit van de schrijver heeft volgens hem te maken met de manier waarop de auteur betekenis geeft aan het bestaan. ‘De mens is zelf verantwoordelijk voor zijn doen en laten.’ Smeets denkt dat het idee van vrijheid dat Camus propageert, goed aansluit op het studentenleven. ‘Niet speciaal voor het studentenleven van vandaag, dat was vroeger al zo en dat zal blijven.’ / Karlijn Ligtenberg en Paul van den Broek Het Soeterbeeck Programma organiseert vanavond een lezing over de huidige betekenis van Albert Camus in de Aula van de RU, Comeniuslaan 2.

0 reacties

  1. Martijn schreef op 7 november 2013 om 22:29

    Is het spellen van Camus als ‘Campus’ in zowel de inleiding als het stuk van Thijssen een flauwe grap of is de Nederlandse spellingscontrole te actief geweest?

  2. Redactie Vox schreef op 8 november 2013 om 10:10

    Haha, geen van beide denk ik. Het woord ‘campus’ zit hier onontkoombaar in de vingers. Dank voor het opmerken, het is aangepast.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!