Hoe meer regen, hoe meer bier

12 apr 2018 ,

Het nieuwste brouwsel van De Hemel, gemaakt van regenwater, moet het bewustzijn van Nijmegenaren vergroten over de manier waarop ze omgaan met water. ‘En nu maar hopen dat het regent.’

Met regenbier de Nijmeegse terrassen veroveren en zo een groene boodschap uitdragen. Dat plan bracht de Green Capital Challenges, Brouwerij De Hemel en Rainbeer bij elkaar.

In 2050 wil Nijmegen klimaatbestendig zijn. Daarvoor zal de stad onder andere rekening moeten houden met hevige regenbuien, die door de klimaatverandering waarschijnlijk vaker zullen voorkomen. ‘Dat doet de gemeente door in verschillende wijken de riolering te versterken’, vertelt Twan Joosten, student biologie met specialisatie in science in society.

Stoeptegels

De gemeente kijkt daarnaast naar alternatieve maatregelen. Een daarvan is het ontkoppelen van het regenwater van het riool en het via de tuinen van de bewoners naar het grondwater te laten stromen. ‘Dat betekent dat de tuinen niet bedekt mogen zijn met stoeptegels, maar dat er plantjes en bloemetjes moeten staan’, zegt Joosten, die deelnemer is aan de Green Capital Challenges, een onderdeel van Nijmegen Green Capital 2018. ‘Een mooi plan, waar veel bewoners nog niet van op de hoogte zijn.’

Om het bewustzijn van de Nijmegenaren op dit vlak te vergroten, stapte Joosten samen met Niels Tiemessen en weervrouw Margot Ribberink, twee biologie-alumni van de Radboud Universiteit, naar Brouwerij De Hemel. ‘Regenwater dat niet in het riool stroomt gebruiken om een lekker biertje van te brouwen: het leek ons wel wat.’

Ook brouwer Thieu Hegger zag het wel zitten om een bier te brouwen zonder dat er leidingwater aan te pas komt. Voor het technische luik deed hij beroep op Rainbeer, een Amsterdams bedrijf dat al eerdere samenwerkte met enkele kleinere brouwerijen in Nederland.

UV-filter

Als het regent, stroomt het water van het dak van Brouwerij De Hemel via de regenpijp de kelder in. Het schuine dak en het belendende torentje kunnen in totaal een zestigtal vierkante meter regenwater opvangen. ‘Afgelopen nacht viel er tien liter regen per vierkante meter. Zo komen we al een heel eind ver,’ legt Joosten uit.

In de kelder komt het water in een opvangbak terecht. Een grote zeef haalt blaadjes en ander grof vuil uit het water, dat vervolgens door drie filters stroomt. Roet, metaal en andere stukjes die van het dak afkomen, worden uit het water gezeefd. Het licht van de UV-filter doodt tot slot alle bacteriën die nog in het water zitten.

‘Sinaasappelschil en zoethout geven een kruidige toets aan het bier’

Via een kraan komt het gefilterde regenwater in een grote, koperen brouwketel terecht. De rest van het brouwproces verschilt niet met dat van andere bieren. ‘Voor het regenbier gebruiken we gerst, tarwe en niet overdreven veel hop. Sinaasappelschil en zoethout geven een kruidige toets aan het geheel’, legt brouwer Hegger uit.

Koffiedik

Dat alles moet een makkelijk, fris blond bier opleveren, dat niet al te bitter is en ‘een beetje doet denken aan witbier. Met zes procent alcohol wordt het een zomers bier waar je enkele glazen van kunt drinken’, aldus Hegger.

Voor ieder brouwsel van 1.000 liter heeft de brouwerij 1.500 liter water nodig. Met koelwater en schoonmaakwater erbij is dat vijf à zes liter water per liter bier. De Hemel wil minimaal 5.000 liter brouwen, goed voor 10.000 flesjes en enkele vaten. ‘En dan maar hopen dat het regent,’ zegt Hegger. Hij voegt er lachend aan toe: ‘Gelukkig wonen we in Nederland.’

Of het bier de zomer zal overleven, is nog even koffiedik kijken. ‘Dat is afhankelijk van het succes van dit project,’ zegt de brouwer. ‘Als het bier na twee maanden al is uitverkocht, gaan we er natuurlijk mee door. Hoe meer bier we verkopen, des te meer mensen we bereiken met een groene boodschap.’

Wie van een glas regenbier wil nippen, moet nog even geduld hebben. Vanaf mei is het bier verkrijgbaar in de cafés waar de bieren van De Hemel worden verkocht. Daarnaast zal het brouwsel geschonken worden op de evenementen van Green Capital 2018.

Wellicht is het bier binnenkort ook te verkrijgen in het Cultuurcafé op de campus. ‘Daarvoor zijn de eerste lijntjes alvast uitgeworpen,’ aldus Joosten.

2 reacties

  1. McMelloW schreef op 13 april 2018 om 11:45

    Wat is het millieu effect van het bouwen en gebruiken van het systeem voor de opvang en de filtering van het water? ‘groen’ bezig zijn met water in ons waterrijke Nederland heeft naar mijn mening niet veel effect. Wil je groen bezig zijn kijk dan naar je elctra en gas verbruik.

    • Rian van Nieuwkuijk schreef op 13 april 2018 om 16:05

      Dat ben ik niet met je eens, mcMelloW! Op een positieve manier “groenbewustzijn” in brede zin bevorderen heeft volgens mij altijd effect, en positief (en lekker!) is dit intiatief absoluut. Het brede zit ‘m er in dat bier een heel divers publiek bereikt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!