Hoe overleeft Bas Bloem de kerst? (1)

17 dec 2015

Schoonfamilie, eten tot je een ons weegt en de hele dag binnen zitten. Het is weer bijna Kerstmis. Hoe deze dagen te overleven? Personen die de laatste tijd in het nieuws waren zetten je op het goede spoor. Vandaag: hoogleraar Bas Bloem, wiens onderzoek naar het Kremlin-loopje de hele wereld over gaat.

Hoe overleven we de kerst? Foto: Vox
Hoe overleven we de kerst? Foto: Vox

Het onderzoeksteam waar neuroloog Bas Bloem deel van uitmaakt, was de laatste dagen veel in het nieuws rondom het ‘Kremlin-loopje’. Dat is het loopje van Poetin en zijn collega’s, waarbij ze maar met één arm zwaaien in plaats van twee. Normaal is dat een van de eerste tekenen van Parkinson, vertelt Bloem, maar in het Kremlin bleek het een andere oorzaak te hebben: de leiders hadden bijna allemaal een militaire training of KGB-training gehad. Daar leerden ze om één hand altijd bij hun revolver te houden.

Foto: Kremlin.ru
Poetins loopje. Foto: Kremlin.ru

Bloem is blij met de aandacht. ‘De serieuze ondertoon van het onderzoek, het zo vroeg mogelijk herkennen van Parkinson, komt goed naar voren. Misschien wel doordat het onderzoek met humor gepaard gaat.’ De publicatie in het British Medical Journal kostte wel wat moeite, vertelt Bloem. In eerste instantie had hij het artikel al een jaar eerder ingezonden voor de 2014-uitgave van het nummer, maar toen werd het geweigerd door een (onterecht, bleek later) bezwaar van buitenaf. Deze zomer zond hij het artikel daarom nogmaals in. Na wat aanpassingen gaat het nu de hele wereld over.

Dromen
De kerstboodschap die Bloem aan ons mee wil geven is dan ook: geloof in je dromen en houd daaraan vast. ‘De weg naar een droom is nooit een rechte lijn’, zegt hij, ‘en je moet natuurlijk bereid zijn de droom onderweg een beetje aan te passen. Maar blijf de droom in zicht houden, en vier je kleine succesen onderweg.’

Ondertussen is Bloems grootste droom nog steeds een betere wereld voor mensen met Parkinson. Tijdens kerst heeft hij dan ook gewoon dienst in het ziekenhuis. Wat hij daarvan vindt? ‘In eerste instantie baal je misschien, maar eigenlijk is er bijna niks leuker dan werken met Kerstmis. Die verbroedering en kameraadschap van personeel en patiënten die allemaal de sjaak zijn, is echt geweldig.’ / Lara Maassen

Bas Bloem is hoogleraar Neurologische bewegingsstoornissen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!