Hoe proberen lijsttrekkers studenten te paaien?

11 mrt 2014

De lijsttrekkers van Nijmeegse politieke partijen gingen gisterenavond in LUX met elkaar in debat. Er werd gestrooid met oneliners om de harten (stemmen) van de studenten te veroveren. ‘Ik heb een hekel aan veetransport en daar doet de Heyendaalshuttle me aan denken.’

Archiefbeeld: stemmen op de campus. Foto: Dick van Aalst
Archiefbeeld: stemmen op de campus. Foto: Dick van Aalst

In de zaal zijn de politicologen oververtegenwoordigd. Niet gek, aangezien studievereniging ismus mede-organisator is van het speciaal op studenten gerichte verkiezingsdebat. De lijsttrekkers zien er ontspannen uit, debatteren hebben ze de afgelopen weken al vaker gedaan. Ze weten al welk standpunt ze van hun opponent kunnen verwachten en spelen daar handig op in.

Aan het begin van het debat mag elke partij in een halve minuut haar standpunten duidelijk maken. Uiteraard probeert men de student hier te paaien: ‘Ik zie jullie als volwaardige inwoners van Nijmegen, waarin geïnvesteerd moet worden’ (aldus GroenLinks). Het CDA noemt als speerpunt het verbinden van jong en oud en de Nijmeegse Fractie vindt burgerparticipatie – ook door studenten – van groot belang.

Groene zak
De groene vuilniszak is hét onderwerp van de avond. De Nijmeegse Fractie wil de prijs verlagen: ‘Als je goed scheidt, word je beloond.’ Ook wordt er gesproken over de drukke Heyendaalshuttle. GroenLinks lijsttrekker Pepijn Boekhorst: ‘Ik heb een hekel aan veetransport en daar doet de Heyendaalshuttle me aan denken.’ Zijn partij biedt een tram als oplossing. Het CDA reageert schamperend: ‘Je zou dan ook met je privéjet naar de RU kunnen komen.’ Want: er is geen geld. Daarna komen de bezuinigingen op cultuur aan bod. De PvdA: ‘We moeten cultuur belonen.’ De beloning is niet meer geld voor cultuur, maar het stoppen van bezuinigingen.

Het enige moment dat er echt een clash ontstaat, is als het onderwerp kamertekort wordt besproken. De VVD is voor meer doorstroming, zodat niemand scheef huurt, Groenlinks noemt tijdelijke studentenwoningen als oplossing. D66 is tegen die ‘bouwpakketten voor studenten’ en raakt vervolgens in een discussie verwikkeld met Groenlinks. Onderwerp: de vraag of D66 eerder wel of niet instemde met het plan.

De sfeer verbetert als Mark Buck, de voorman van het CDA, een betoog houdt over carnaval. ‘Carnaval is een onmiskenbaar onderdeel van de Nijmeegse cultuur.’ Ook de Nijmeegse fractie houdt van Nijmegen en pleit daarom voor een Waalbrug, gespoten in rood en zwart (graffiti-spuiters, grijp uw kans!). De SP komt met een voorstel om het winnen van schaliegas voor nu en altijd te blokkeren.

En de winnaar van dit debat? Dat zijn niet de lijsttrekkers van CDA of D66, die het aardig deden. Het is Hanneke Hendrix, columniste, die met haar voordracht de zaal bespeelde. De zaal op de juiste momenten aan het lachen en dan weer stil kreeg. Zoals het een goede debater betaamt. / Nicole Nibbering

Het studentenverkiezingsdebat is een initiatief van ismus, Carolus Magnus, LUX en ANS. Meer lezen? Zie Twitter. ANS deed een exit poll; die is hier te vinden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!