Hoe word ik een schrijver in Nijmegen?

21 nov 2018

Deze week is het literaire festival Wintertuin in Doornroosje. Het evenement is een samenkomen van literaire talenten. Hoe kom jij tot bloei achter je schrijftafel en op dat podium terecht?

In Nijmegen bestaat een hele literaire infrastructuur voor als je als jonge schrijver wilt doorbreken. Welke stappen moet je nemen om te evolueren van boekenwurm tot bestseller-auteur?

1. Cursus literair schrijven op het RSC

De eerste stap voor elke Nijmeegse student die door wil breken, wordt gezet op het Radboud Sportcentrum (RSC). Nee, dit heeft niets te maken met het overwinnen van een writers block met yoga. Het RSC biedt een zevental culturele cursussen aan, waaronder de cursus literair schrijven. In zeven bijeenkomsten leer je van professionele schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin over de belangrijkste schrijftechnieken en hoe je aan inspiratie komt. Een sportkaart is wel een vereiste.

2. Je verhaal opsturen naar Op Ruwe Planken

Je hebt je eerste literaire ervaringen opgedaan en het is tijd om de wereld kennis te laten maken met jouw schrijfsels. Dat is waar Op Ruwe Planken (ORP) om de hoek komt kijken. ORP is een blad dat tweejaarlijks verschijnt en gevuld is met literaire verhalen van beginnende schrijvers. Hier vind je niet de namen die je al overal op festivalposters hebt zien staan. Integendeel, je verhaal wordt alleen opgenomen als je nog niet eerder hebt gepubliceerd bij een (bekende) uitgever.

3. Word columnist bij Vox

Je hebt je eerste stuk ingezonden naar ORP, maar het duurt nog een paar maanden voor je meesterverhaal wordt gepubliceerd. Het is daarom tijd voor stap drie: het opzoeken van het digitale publiek. Met een column op Voxweb zit je gebakken. Stuur een mailtje naar de redactie.

4. Bezoek Shut up & Write

Nu je een aantal manieren hebt gevonden om jouw schrijfsels aan de man te brengen, loop je tegen de volgende uitdaging aan: het opbrengen van schrijfdiscipline. Het wordt tijd voor een bezoekje aan Shut Up & Write! Hier kom je met anderen samen om een uur lang in stilte te schrijven. Ook meteen een mooie gelegenheid om andere (beginnende) schrijvers te ontmoeten.

5. Regel een plek bij Onbederf’lijk Vers

Misschien wordt het publiceren van digitaal proza wel niet jouw doorbraak. Jij wilt het woord zelf gaan verkondigen en het liefst in rijm. Dan moet je bij Onbederf’lijk vers zijn. Ligt poëzie meer in je straatje, zorg er dan voor dat je een plekje verwerft op een evenement van deze organisatie. Onbederf’lijk vers biedt plek aan een mix van bekende poëzie en aanstormend poëzietalent.

6. Volg de master letterkunde

De wereld heeft geproefd van jouw eerste literaire uitspattingen. Het is nu tijd om te professionaliseren. De volgende stap voltrekt zich daarom in de collegebanken. De master Letterkunde biedt een vak aan over het schrijven als een schrijver. Elk jaar trekt de faculteit een bekende Nederlandse writer-in-residence aan. Die leert je alle ins en outs over creative writing, het gebruiken van bronnen en omgaan met kritiek van auteurs. Dit jaar wordt die verzorgd door Niña Weijers.

7. Word campusdichter

Je begint langzamerhand een gevestigde naam te worden in de Nijmeegse literaire scène. Jouw literaire talent lijkt onovertroffen en dat moet de campus weten. Het is daarom tijd om mee te strijden om de titel van campusdichter. Elk jaar organiseren Cultuur op de Campus, Op Ruwe Planken en De Nieuwe Oost|Wintertuin daarvoor een een wedstrijd.

8. Regel Wintertuin Literary Agency als vertegenwoordiger

Je hebt alle stappen gevolgd en eigenlijk ben je al een meesterschrijver. Hoe breek je nu ultiem door? De kers op de taart van hét literaire klasje van Nijmegen: een agentschap van Wintertuin. Deze organisatie treedt op als literair agent en begeleidt jonge schrijvers bij het ontplooien van hun talenten en het opbouwen van een carrière. Schrijvers die door hen onder de hoede zijn genomen, tekenen contracten bij bekende Nederlandse uitgevers.

Dinsdag begon het Wintertuinfestival met voordrachten en optredens. Het programma duurt tot en met zondag.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!