‘Hoezo, computerwerkplekken genoeg?’

26 jun 2014

Er zijn ruimschoots voldoende computerwerkplekken op de universiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het ICT-Servicecentrum. Die conclusie gaat lijnrecht in tegen de problemen die de Universitaire Studentenraad het afgelopen jaar constateerde. De raad signaleerde juist veelvuldige klachten over een tekort aan computers op de campus.

Foto: University of the Fraser Valley (Creative Commons, Flickr)
Foto: University of the Fraser Valley (Creative Commons, Flickr)

Tussen 7 maart en 9 mei hield het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB), in opdracht van het ICT Servicecentrum, de bezettingsgraad van alle computers op de campus bij. Uit deze meting blijkt dat in de piek tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags gemiddeld maar vijftig procent van de werkplekken bezet zijn. Een nogal verrassende uitkomst, aangezien studenten al jaren klagen over de drukte op computerwerkplekken.

De resultaten zijn niet helemaal overtuigend, meent Jip Mennen, voorzitter van de Universitaire Studentenraad. Dat komt volgens haar mede door de onderzoeksperiode. Zo zaten er door de meivakantie, Hemelvaart en Bevrijdingsdag veel rustige dagen in de meetperiode. ‘En een aantal grote opleidingen had geen tentamens’, zo stelt de studentenraad. Ook de definitie van computerwerkplek is door het UVB nogal ruim genomen. De computers waar je achter kunt staan zijn namelijk ook meegerekend in het onderzoek. En dat zijn nou niet de meest comfortabele werkplekken om een hele dag aan je scriptie te werken.

‘De uitkomst vonden ook wij verrassend’, licht UVB-directeur Ton van der Beek toe. ‘Het onderzoek laat zien dat er over de gehele linie voldoende werkplekken zijn. Maar we hebben ook knelpunten gemeten die niet in de gemiddelden zichtbaar worden. Er zijn flinke pieken gemeten in het Erasmusgebouw en de UB. Daar moeten extra computerwerkplekken gerealiseerd worden. Met de huidige opkomst van digitale boeken kunnen we er zelfs aan denken om enkele boekenkasten door werkplekken te vervangen.’

Maar méér PC’s is niet de enige oplossing die Van der Beek aandraagt. Hij pleit voor de ontwikkeling van een app, waarin studenten kunnen zien waar op de campus in hun buurt nog computerwerkplekken vrij zijn. Ze verspreiden zich dan beter over de plekken die er al zijn. Door de software van deze app is het meteen mogelijk om de bezetting van computers over langere tijd te meten en op eventuele veranderingen in te spelen. / Marlon Janssen

0 reacties

  1. Simpel schreef op 26 juni 2014 om 21:10

    Het is heel simpel. Als ik ergens ben en een computer nodig heb, maar die is er niet, dan is er gewoon een computer te weinig. En dat gebeurt me te vaak.

    • Actieve student schreef op 27 juni 2014 om 09:00

      Dus als jij bij binnenkomst MMS geen vrije plek ziet ga je maar weer pruilend naar huis? Lekker ‘simpel’ gedacht weer; het komt blijkbaar niet in je op dat je ook een paar honderd meter verder kunt lopen naar een andere plek.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!