Hoezo Pinkpop? SMKMRKT!

30 mei 2017

Veel festivals zijn begonnen met een of meer muziekpodia, en plakten daar later een festivalmarkt aan vast. De SMKMRKT – de naam zegt het al – doet dat andersom: de hippe markt met vintagekramen, foodtrucks en jawel, ook wat live muziek, ontwikkelt zich steeds meer tot een volwaardig festival.

Move over, Pinkpop: van 3 tot en met 5 juni vindt in de Vasim de vierde editie plaats van het SMKMRKT Pinksterfestival. Het is een van de drie grote evenementen die SMKMRKT organiseert. Naast dit festival zijn er ook SMKMRKT Labyrint tijdens de Vierdaagsefeesten en het SMKMRKT Winterfestijn rond de kerstdagen. Het zijn drie verschillende festivals, die muziek, bijzonder eten, de markt en een goede sfeer gemeen hebben.

Artiesten
De vaste bezoeker zal tijdens het vierde Pinksterfestival enkele verschillen opmerken. Zo is de toegang gratis. ‘Want tegenwoordig hangt overal een prijskaartje aan, en mensen hebben al genoeg vaste lasten’, zegt Alba Otten Hernández, een van de organisatoren. Ook is het muziekprogramma flink uitgebreid. De headliners zijn artiesten van naam: The Kik en troubadour Lucky Fonz III. Hieromheen staat een groot aantal minder bekende bands en dj’s geprogrammeerd.

‘Zie het als een moderne twist in het oude marktprincipe’

Maar de SMKMRKT is geen SMKMRKT zonder smaakmarkt. In letterlijke zin kun je je smaakpapillen laten kietelen door het culinaire aanbod van de vele foodtrucks. Maar Otten Hernández trekt het begrip ook breder: denk aan kleding, accessoires en interieur. Hierom staat in deze editie voor het eerst de NYMA Pinkstermarkt samen met een vlooienmarkt in het middelpunt.

Op de Pinkstermarkt kun je je studielening verbrassen bij de aanwezige marktkooplui, maar kun je ook zélf vintage kleding en spullen verkopen om je povere banksaldo te spekken. Met deze toevoeging onderscheidt SMKMRKT zich van andere festivalmarkten. ‘Zie het als een moderne twist in het oude marktprincipe’, aldus Otten Hernández. ‘De koppeling met je festivalherinneringen maakt je aankopen bovendien extra waardevol.’

Foodtrucks
Het is al langer een trend om tweedehandsspullen te verkopen op festivals als Down the Rabbit Hole, of tijdens speciale evenementen, zoals die van Vintage People, waar ouderen hun kleding aan jongeren doorverkopen. Maar juist dat je er vintage schatten kunt kopen van je mede-festivalgangers, maakt de markt van SMKMRKT uniek. En uniek is ook de manier waarop het SMKMRKT Pinksterfestival zich heeft ontwikkeld van een markt met randprogramma en lekker eten, tot een uitgebalanceerd, compleet festival met muziek, foodtrucks en vintage.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!