Dossier

Hoge opkomst door compacte campus

06 jun 2017

Wéér een record-opkomst bij de verkiezingen voor de Universitaire Studentraad vorige week. Vox maakt een rondje door het land en signaleert grote verschillen in opkomst. Met als hekkensluiter de Universiteit van Amsterdam, waar 16 procent van de studenten een stem heeft uitgebracht.

De opkomst bij de studentenraadverkiezingen verschilt enorm onder de universiteiten in Nederland. Topper dit jaar is Tilburg University met een opkomstpercentage van iets meer dan 47 procent. De verklaring van de universiteit: ‘We hebben een compacte campus, je kan echt niet om de campagne heen.’ De Studentenraad zette de campagne kracht bij met een glazen huis op de campus.

‘Onze studenten zijn meer betrokken bij de faculteit dan de universiteit.’

Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) kwam dit jaar slechts 16,1 procent van de studenten in touw om te stemmen, 3,6 procent minder dan vorig jaar. Een woordvoerder van de UvA verklaart dat ‘bij ons de studenten meer betrokken zijn bij de faculteiten dan bij de universiteit als geheel’. Dat zou te maken kunnen hebben met de verspreiding van de faculteiten over de stad.

Als het aan de Centrale Studentenraad van de UvA ligt wordt binnen de universiteit de komende jaren een sterker campusgevoel gecreëerd. Navraag binnen de diverse universiteiten leert dat een compacte campus de betrokkenheid van studenten versterkt en stimulerend werkt op de opkomst.

De Radboud Universiteit heeft Tilburg University en de TU Eindhoven nog voor zich. Eindhoven noteert een opkomst van 41 procent. Volgens universiteitsblad Cursor zijn bij de verkiezingen in Eindhoven twee hackpogingen gedaan, overigens zonder succes.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!