Bij de zesjarige Félice kwam de oorlog ineens in huis

25 jan 2017

Voorgaande jaren deelden overlevenden van de Tweede Wereldoorlog hun getuigenissen van een concentratiekamp, of een indrukwekkende vluchtgeschiedenis. Dit jaar brengt de universiteit op Holocaust Memorial Day een verhaal van een ondergedoken meisje. ‘Een verhaal dichterbij, en daarom indrukwekkend.’

Morgen voegt de Radboud Universiteit op Holocaust Memorial Day een nieuwe aflevering toe aan een reeks indrukwekkende getuigenissen van mensen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog doorstonden. ‘Het wordt natuurlijk steeds moeilijker om getuigen te vinden’, zegt Liesbeth Jansen van Radboud Reflects, die morgen het gesprek zal leiden.

Hoofdpersoon dit jaar is de nu 82-jarige Félice Leendertz-Polak, bij wie als zesjarig kind ineens de oorlog in huis kwam: ze werd opgehaald om onder te duiken. ‘Ze wist al wel dat er iets aan de hand was, want er stonden een tijdje koffers in de gang, maar wat er toen met haar gebeurde kwam als een volslagen verrassing’, zegt Jansen.

Inbeelden
Ook al is het geen verhaal uit een concentratiekamp, de getuigenis is er volgens Jansen niet minder indrukwekkend om. ‘Doordat het niet zo extreem is, komt het heel dichtbij. Weinigen kunnen zich echt iets voorstellen van een verblijf in een concentratiekamp. Maar als ouder kun je je al snel inbeelden dat je kind ineens wordt opgehaald.’ Uiteindelijk liep het goed af: zowel Félice als haar broer en ouders overleefden de oorlog dankzij hun onderduikadressen.

Holocaust Memorial Day. donderdag, 19.30 – 21.30 uur, Aula Radboud Universiteit. Met de getuigenis van Félice Leendertz-Polak en muziek van ensemble Jottem, met klezmer en jiddische liederen. Meer info: klik hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!