‘Een hoofddoek is gewoon een lapje stof’

15 feb 2018

Nederlandse en Vlaamse moslimvrouwen zijn veel geëmancipeerder dan we denken. Dat is de boodschap van Sahar Noor, die vandaag promoveert. ‘Mijn onderzoek dwingt de westerse visie op vrouwen, islam en moslims te herzien.’

Ze zijn er veel meer dan we denken: zelfstandige vrouwen met kennis en autoriteit binnen de islam. Dat concludeert promovenda Sahar Noor. De afgelopen jaren bezocht ze meer dan 120 bijeenkomsten van zogeheten ‘zustergroepen’, waar moslimvrouwen samenkomen om kennis te delen, te debatteren en over het geloof te praten. Daarnaast hield ze interviews met ruim zestig vrouwen over hun rol binnen het geloof.

Noor: ‘In Europa is het heersende beeld nog steeds dat moslimvrouwen passief en minder ontwikkeld zijn. Dat beeld klopt niet. Ja, de eerste generatie vrouwen was vaker analfabeet, maar we zijn al een paar generaties verder. Veel Nederlandse moslimvrouwen zijn vrije, moderne mensen. Ze werken, zijn moeder, zetten zich in voor de samenleving – daar is niets passiefs aan.’

Moslim zustergroepen

Volgens Noor halen de vrouwen hun vroomheid, kennis en autoriteit uit de zustergroepen. Zo werken ze actief mee aan het vormgeven van de Islam binnen Europa. ‘De positie van imam wordt bijvoorbeeld nog wel vrijwel altijd door een man bekleed, maar dat komt eerder door culturele gebruiken dan door het geloof zelf,’ vertelt Noor. ‘Daarnaast wíllen vrouwen ook niet per se bij alles betrokken zijn. Ze voelen zich meer thuis bij hun eigen groepen.’

‘Het Westen kan niet alles dirigeren’

Noor benadrukt dat we de islamitische vrouwen niet in westerse termen moeten begrijpen. Volgens haar is er een enorme ontwikkeling gaande, maar gaat die nou eenmaal niet volgens dezelfde liberale verlichtingsidealen als in het Westen. ‘De vraag is ook of we dat wel moeten willen,’ stelt ze. ‘Dit is nou eenmaal hoe het gaat: het Westen kan niet alles dirigeren. En ook binnen het geloof zijn er veel verschillende visies. De ene vrouw is conservatiever, de andere juist heel geïndividualiseerd en vrij. Dat houdt het debat gaande.’

Met haar onderzoek hoopt Noor ervoor te zorgen dat mensen verder kijken dan de stereotypes. ‘Mensen vragen vaak: en die hoofddoeken dan? Maar een hoofddoek zegt niks, dat is gewoon een lapje stof. De één kiest ervoor om dat wel te dragen, de ander niet. Daarmee ben je niet ineens wel of niet geëmancipeerd.’

De promotie van Sarah Noor is donderdag 15 februari om 12.30 uur in de aula.

8 reacties

  1. Joris schreef op 15 februari 2018 om 14:06

    • Hans schreef op 15 februari 2018 om 14:13

      De problemen worden niet veroorzaakt door de stof, maar door de mens. Vergeet niet een hoofddoek is een object zonder wil…

    • Anita schreef op 15 februari 2018 om 14:16

      Jij bent ook maar een individu op de wereld. Het probleem ligt niet bij de islam, in elk geloof en cultuur heb je wel mensen die te vergelijken zijn met rotte appels. Alles en iedereen heeft een probleem, als we het over alles gaan hebben dan kun je praten tot je een ons weegt en dan zul je nog niet klaar zijn..

    • Koen schreef op 21 februari 2018 om 09:48

  2. peter schreef op 21 februari 2018 om 07:49

    Natuurlijk worden reacties weggehaald want je hebt vrijheid van meningsuiting maar als die mening niet strookt met de mening van de slavendrijvende politieke elite dan ga je in de ban. Ik, maar ook ieder ander, kan slechts concluderen dat overal waar de islam heerst, het leven verschrikkelijk is. De islam schrijft voor dat vrouwen als tweederangs burgers worden behandeld.
    Gelul hier dat hoofddoek slechts een stukje stof is vertel dat maar aan die vrouwen in islamitische landen die worden gediscrimineerd om wat ze zijn , namelijk vrouw.
    Het moet nu na eeuwen van ellende en agressie van de islam t/m aanslagen op Europese bodem ,eindelijk eens afgelopen zijn met dat goedpraten van die absurde geloofsbelijdenis.
    En JA mevrouw Noor de goedprater inderdaad is de westerse liberale verlichting een leidraad en JA we willen dat zo houden. Moslims profiteren aan alle kanten van de westerse verworvenheden bijv. inzake techniek en wetenschap. Ze lopen allemaal met een telefoontje en gaan zo nar het westerse ziekenhuis als er problemen zijn maar enige bijdrage geven aan vooruitgang van de wetenschap HO MAAR. Daarom Uni Nijmegen SNEL einde maken aan verspilling belastinggeld tgv politiek correct gelul.

  3. Max schreef op 1 maart 2018 om 18:10

    De islamitische hoofddoek is ook het symbool voor een akelige ideologie, die over de hele wereld voor onderdrukking, geweld en doden zorgt en dat al 14 eeuwen lang!

  4. Paul Voestermans schreef op 4 maart 2018 om 17:28

    Hoe zit dat met de hoofddoek? Is die vergelijkbaar met tulband, keppel en kruis? Gaat het hier ook om een gevestigde religieuze praktijk? Nee. De hoofdoek is geen religieus symbool. Er zit geen religieus geīnspireerde redenering onder maar een seksuele. Sommigen zeggen dat die seksuele steunt op een religieuze maar dan sla je cruciale stappen in de rechtvaardiging over. De hoofddoek is een door mannen afgedwongen voorzorg die de vrouwen moeten nemen om mannen niet in de verleiding te brengen hun begeerte te laten opspelen. Het gaat in dit geval om een tamelijk ouderwetse seksuologie en niet om een religieuze aangelegenheid. Het religieuze argument dat op die manier voorkomen wordt dat mannen hun begeerte laten prevaleren boven hun godsvrucht, wordt er met de haren bij gesleept. Het gaat dus om een mannelijk-seksueel en niet om een godsdienstig project.

    Nogmaals, misschien moeten we aanvaarden dat vrouwen zich vrijwillig schikken naar wat mannen kennelijk uit voorzorg nodig denken te hebben. In een wereld waarin mannen wellicht seksueel worden overprikkeld, hebben de moslima’s mogelijk een punt. Zo houden ze de mannen van het lijf, maar de religieuze rechtvaardiging fungeert in dit geval louter als dekmantel. Het is maar dat we dat weten als we de hoofddoek relativeren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!