Voor een hoog salaris moet je niet in Nijmegen zijn

20 jun 2017

Als je studeert voor het geld, kun je beter voor Rotterdam kiezen dan voor Nijmegen. De salarissen in de Randstad liggen hoger. Het verschil heeft, gelukkig, niks met de kwaliteit van het onderwijs te maken, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Maarten Wolbers.

Artsen verdienen later meer dan antropologen. What’s new? Wat wel nieuw is, is dat het voor je salaris nogal wat uitmaakt in welke stad je hebt gestudeerd. In opdracht van maandblad Elsevier onderzocht SEO Economisch Onderzoek voor het eerst de salarissen van afgestudeerden van de Nederlandse universiteiten. Wat bleek? De verschillen tussen dezelfde opleidingen, gevolgd aan verschillende universiteiten, zijn aanzienlijk.

‘De Zuidas ligt nu eenmaal in Amsterdam en niet in Venlo’

Zo verdienen in Nijmegen afgestudeerde artsen na vijftien jaar een bruto salaris van gemiddeld 6.955 euro. Daar kun je prima van leven, maar de artsen die in Utrecht studeerden, verdienen toch nog beduidend beter: 7.614 euro. Wie pedagogiek wil studeren én veel geld wil verdienen, kan zich juist weer beter in Nijmegen aanmelden (hoewel het verschil tussen de opleidingen pedagogiek veel kleiner is).

Het algemene beeld is dat afgestudeerden van universiteiten in de Randstad meer verdienen dan afgestudeerden uit ‘de periferie’. Toekomstige psychologen kunnen voor het grote geld het beste naar Amsterdam, bedrijfskundigen naar Rotterdam, fiscale juristen naar Leiden en biomedische wetenschappers naar Utrecht.

Ligging

Wie de cijfers in het artikel van Elsevier bekijkt, kan de conclusie trekken dat een toekomstsalaris afhankelijk is van de universiteit waar is gestudeerd. Dat is echter een schijnverband, meent hoogleraar Sociologie Maarten Wolbers, gespecialiseerd in de arbeidsmarkt. Waar het wel mee te maken heeft: de geografische ligging van de universiteit.

‘In de Randstad zijn de perspectieven op een goede baan beter’, zegt Wolbers. ‘De Zuidas ligt nu eenmaal in Amsterdam en niet in Venlo.’ Artsen zullen meestal niet in het bedrijfsleven terechtkomen, maar ook zij hebben betere salarisperspectieven in de Randstad, vermoedt Wolbers. De meeste universitaire medische centra liggen in het Westen, en daar zijn meer vacatures voor specialisten.

De hoogleraar wijst erop dat veel studenten van de Radboud Universiteit uit het zuiden of het oosten komen. Zij zijn eerder geneigd om na hun afstuderen weer in die regio’s te gaan wonen, met als offer: een lager salaris.

Gelukkig hebben Winterswijk en Boxmeer ook voordelen: voor het geld dat in Amsterdam een appartement kost, heb je daar een half landhuis.

1 reactie

  1. Stijn schreef op 20 juni 2017 om 09:24

    In de regio vallen de salarissen inderdaad reuze mee, behalve op Heijendaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan Emile Lohman, die als bestuurder van het RadboudUMC een vertrekvergoeding van 625.000 euro kreeg.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!