Hoogleraar Economie was niet meer welkom op eigen afdeling na conflict met collega’s

11 mrt 2024

Hoogleraar Esther-Mirjam Sent heeft in 2022 een gebiedsverbod gekregen voor haar eigen afdeling. Na een meningsverschil over het economiecurriculum zou de hoogleraar zich ongewenst hebben gedragen, vertellen verschillende bronnen aan De Gelderlander. Inmiddels verzorgt Sent onderwijs voor de Honours Academy.

Het was in de zomer van 2021 dat de verhoudingen tussen hoogleraar Esther-Mirjam Sent en haar collega’s bij de afdeling economie verslechterde, schrijft De Gelderlander vandaag op haar voorpagina. Aanleiding was een voorgenomen wijziging aan het curriculum, waar Sent niet mee kon leven, volgens de krant.

Sent zou die beslissing, volgens anoniem bronnen, hebben proberen te ondermijnen. In de krant schetsen ze een beeld van een hoogleraar die roddelt, mensen zwartmaakt, gesprekken traineert en dreigt met problemen voor wie tegen haar spreekt. Hierdoor durfden de betrokkenen niet meer met haar in overleg te gaan.

Partij van de Arbeid

Aan het einde van die zomer besluit het toenmalige faculteitsbestuur, onder leiding van decaan Tom Elfring, een onderzoek in te stellen naar de verstoorde verhoudingen op de economieafdeling. Dat wordt tussen september en half november 2021 uitgevoerd door Bezemer en Schubad, een bureau gespecialiseerd in sociale veiligheid. Het onderzoek omvat de verstoorde werkverhoudingen tussen Sent, vier hoogleraren en een universitair hoofddocent.

Volgens een van de getuigen waarmee De Gelderlander sprak was de conclusie van het onderzoek helder. ‘Er was geen probleem tussen zes mensen. Er was een probleem met één persoon: mevrouw Sent. En in het bijzonder haar gedrag. Daar moest iets mee gebeuren.’

Na het onderzoek verschijnt Sent minder in het Elinor Ostromgebouw. Een van de redenen daarvoor is haar aanstelling als landelijk voorzitter van de Partij van de Arbeid.

Ongegrond

Volgens de krant volgt er een juridische strijd tussen Sent en toenmalig decaan Tom Elfring. Bijna een jaar na het onderzoek stelt de decaan een maatregel in. Als de hoogleraar toch nog fysiek of digitaal op de afdeling zou verschijnen, dan zou een ordemaatregel volgen. Kort daarop gaat Sent aan de slag bij de Honours Academy. Ze behoudt haar leerstoel economie en beleid.

Omdat Sent meent dat ze verkeerd behandeld is door de voormalig decaan, dient ze een klacht in bij de commissie Ongewenste Omgangsvormen van de Radboud Universiteit. Volgens Elfring is die klacht op alle onderdelen ongegrond verklaard.

Eigen keuze

In een schriftelijke reactie schrijft Sent dat op de afdeling Economie en Bedrijfseconomie inderdaad sprake was van een gespannen werksituatie. ’Eén voorbeeld daarvan was een inhoudelijk en wetenschappelijk meningsverschil over de indeling van het mastercurriculum. In dat kader heb ik meegewerkt aan een onderzoek over de werkcultuur binnen de afdeling.’

Volgens Sent is haar werk bij de Honours Academy een eigen keuze, in overleg met de universiteit. Ook hecht ze eraan om te melden dat er op geen enkel moment een klacht tegen haar is ingediend, en dat ze nog steeds prettig samenwerkt met collega’s van de afdelingen Economie en Bedrijfseconomie.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!