Hoogleraren over hun grote liefdes
De term 'crush' is misschien enigszins misleidend. In een nieuwe lezingenreeks An Academic Crush vertellen hoogleraren niet over de persoon op wie ze verliefd zijn, maar over wetenschappers die hun academische hart sneller doen kloppen.
Met Valentijnsdag van afgelopen week heeft het niets te maken. Filosoof Jan Bransen, de organisator van An Academic Crush, vertelt dat de titel voor de lezingenreeks anderhalf jaar geleden al is bedacht. In deze serie lezingen doen vijf hoogleraren uit de doeken welke personen hun wetenschapshart sneller laten kloppen.
Een lezingenserie dus over liefdes van hoogleraren. Hoe wetenschappelijk is dat? Hoort de liefde niet thuis in de privé-sfeer?
Grote denkers
Bransen legt uit dat het geen doel op zich is om de academische gemeenschap te informeren over de specifieke liefdes van professoren. ‘We wilden iets organiseren rondom de grote denkers uit de geschiedenis. Wat is er mooier dan dat te doen via de mensen die een grote passie voor hen hebben?’
Bij ‘verliefd worden’ hoort dat je van de daken wilt schreeuwen hoe veel iemand voor je betekent. De naam van hem of haar wil je wereldkundig maken. ‘Daarbij kan het een mooie bijkomstigheid zijn als studenten zien hoe bezield je kan raken van wetenschappelijk werk’, vervolgt Bransen.
Maar maakt liefde dan niet blind? Is ‘crush’ wel een goede woordkeuze binnen de context van een universiteit? Een integere wetenschapper moet immers onbevooroordeeld en met een open blik kunnen kijken. Bransen ziet het niet zo problematisch. ‘De wil om vooral de betere kanten te zien is in de wetenschap juist helemaal niet verkeerd. Je ziet daardoor bepaalde dingen helderder, je krijgt inspiratie en je wilt er alles aan doen om nog veel meer over een onderwerp te weten te komen. Er zijn overigens ook sprekers die een deel van de lezing besteden aan crashes met hun crushes.’
Op het eerste gezicht
Bransen geeft op 17 april zelf een lezing over zijn eigen crush: John Dewey. Dewey was een Amerikaanse filosoof, psycholoog en pedagoog die pleitte voor een onderwijsrevolutie. Bransen bracht pas een boek uit (Gevormd of vervormd?) waarin hij, net als zijn inspirator, oproept tot onderwijsvernieuwing.
Was het liefde op het eerste gezicht? ‘Nee, zeker niet’, zegt Bransen. Toen hij Dewey’s werk voor het eerst las, had hij er niet eens zoveel mee. Later, toen hij het werk van deze filosoof voor onderzoek nodig had en nog eens beter en doelmatiger las, sloeg de vonk pas over. ‘Soms moet je iemand eerst beter leren kennen.’
Vanavond om 18.00 uur is de eerste lezing in de reeks An Academic Crush. Filosoof Evert van der Zweerde vertelt in Spinoza A.01.12 over zijn liefde voor Marx. De lezingenreeks is georganiseerd door het Honoursprogramma van Sociale Wetenschappen, maar iedereen is welkom en de toegang is gratis.