Horecavergunning niet in orde: voorlopig geen feesten in Villa van Schaeck

16 jan 2024

De horecavergunning van Villa van Schaeck is niet verlengd, waardoor het pand sinds gisteren niet meer gebruikt mag worden voor feesten. Het kan nog weken duren voordat de vergunning rondkomt. Verenigingen moeten in de tussentijd op zoek naar andere locaties voor activiteiten.

Een gezellige borrel, een evenement met je dispuut of een groot feest in Villa van Schaeck? Voorlopig zit het er niet in. Door een fout rondom de aanvraag is de horecavergunning van het gebouw niet verlengd. Sinds gisteren mag er daarom geen alcohol meer geschonken worden in de witte villa aan de Van Schaeck Mathonsingel, een sociëteit van verschillende verenigingen. Feestjes en borrels zijn daarom voorlopig niet toegestaan, vergaderingen kunnen wel doorgaan.

Villa van Schaeck is eigendom van Stichting Studentenvoorzieningen Nijmegen (SSN), die de voormalige stadspanden van de universiteit beheert. SSN is de opvolger van wat tot 2017 het SNUF universiteitsfonds was. Het dagelijks beheer van Villa van Scheack is echter in handen van het Villabestuur, dat bestaat uit studenten van de verschillende verenigingen die gebruik maken van het gebouw. Het Villabestuur heeft korte lijntjes met de universiteit en SSN.

Hoe lang er geen alcohol geschonken mag worden, is niet bekend. Het goedkeuren van een nieuwe vergunningsaanvraag kan tot wel acht weken duren. Uit interne communicatie van verschillende verenigingen, ingezien door Vox, blijkt dat het Villabestuur met de Radboud Universiteit en de Gemeente Nijmegen in gesprek is om de vergunning op korte termijn rond te krijgen.

Vergunning verlopen

Volgens de interne mails ligt de fout bij het Villabestuur. Zij zouden in de overtuiging zijn dat de vergunningen in orde waren, maar “slechts korte tijd geleden bleek dat er een nieuwe vergunning aangevraagd zou moeten worden”, zo valt te lezen. De huidige vergunning verliep gisteren.

Het pand aan de Van Schaeck Mathonsingel. Foto: Diede van der Vleuten

Het Villabestuur geeft aan niet in gesprek te willen met Vox. Ook bij de Gemeente Nijmegen, SSN en verschillende afdelingen van de Radboud Universiteit kon voor het verschijnen van dit artikel niemand ingaan op de kwestie.

Voor veel verenigingen, die eind vorige week hun leden hebben ingelicht over de situatie, komt het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. In allerijl moeten zij nu op zoek naar alternatieve feestlocaties, of activiteiten uitstellen.

Stilzwijgen

Inhoudelijk willen de verenigingen verder niets kwijt. Bestuursleden van Apeliotes (hockey) en Slow (tennis) geven aan niet in te willen gaan op de gevolgen van de kwestie. Alternatieve studentenvereniging Karpe Noktem heeft niet gereageerd op vragen die Vox per mail gesteld heeft. Vanuit Phocas, dat de Villa sinds de verhuizing slechts als feestlocatie gebruikt, komt het bericht dat het bestuur nog druk over de situatie aan het overleggen is.

Een lid van de christelijke studentenvereniging De Navigators wil op voorwaarde van anonimiteit wel met Vox praten. ‘We kunnen onze borrels nu niet meer in de Villa houden’, aldus het lid. ‘Daarmee verliezen we helaas een stuk verbinding. Maar onze andere activiteiten blijven gelukkig wel mogelijk: we kunnen nog steeds met de disputen samenkomen om te eten en om bijbelkringen te houden.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!