Hospiteren: noodzakelijk kwaad of niet meer van deze tijd? ‘Het is gewoon een vleeskeuring’
Hospiteren voor een kamer zorgt voor stress en is vooral tegenover internationale studenten een oneerlijk systeem, blijkt uit recent onderzoek. Daarom is de Nijmeegse studentenhuisvester SSH& op zoek naar alternatieven. Een van de opties die op tafel ligt: 'een soort Tinder voor studentenhuizen'.
‘Oneerlijk’, een ‘vleeskeuring’ en ‘pijnlijk’. Tijdens een rondgang van Vox op de campus (zie video) hebben Nijmeegse studenten weinig positiefs te zeggen over hun ervaringen met hospiteren.
Vooral internationale studenten zijn vaak de dupe: ‘Ik weet niet hoe vaak ik “No internationals” bovenaan een advertentie heb gelezen’, vertelt een studente.
Landelijk is de discussie over visitatieavonden weer opgelaaid. Tijdens het jaarlijkse congres van KENCES, het kenniscentrum voor studentenhuisvestiging, werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat het systeem stress oplevert en oneerlijk is tegenover internationale studenten. Om dit te voorkomen heeft de Utrechtste studentenhuisvester SSH al eerder besloten kamers van nieuwe gebouwen alleen nog toe te wijzen via wachtlijsten.
Alternatieven
In Nijmegen zijn hospiteeravonden bij nieuwe woningen van SSH& al een tijdje uit den boze, vertelt Lutina Terpstra, manager Wonen bij de studentenhuisvester. ‘Bij slechts 1.500 van de ongeveer 7.500 woningen die wij hebben, geldt coöptatierecht (het recht van de bewoners om hun eigen huisgenoten te kiezen, red.).’ Alle nieuwe kamers worden standaard door middel van loting vergeven.
Ondanks de stress en de oneerlijke zoektocht, zitten er ook voordelen aan hospiteren, zegt Terpstra. ‘Uit ons eigen onderzoek blijkt dat er in coöptatiewoningen vaak een betere band heerst tussen huisgenoten. En meer onderlinge steun tussen huisgenoten leidt tot beter studentenwelzijn.’
Idealiter ziet de SSH& een systeem voor zich waarin iedereen een eerlijke kans maakt, zonder de voordelen van een goede band tussen huisgenoten te verliezen. Daarom oriënteert de huisvester zich op mogelijke alternatieven voor het hospiteerproces.
Tinder
Hoe dat eruit zou moeten zien? Terpstra noemt twee voorbeelden. Een optie is een online systeem dat lijkt op de populaire dating-app Tinder. ‘Studentenhuizen en kamerzoekenden maken een profiel aan en worden aan elkaar gematcht op basis van hun voorkeuren.’ Studenten swipen overigens niet zelf, de match wordt voor hen gemaakt.
Een ander alternatief is een gedeeltelijke loting. ‘Hierbij worden uit alle aanmeldingen zo’n tien mensen ingeloot voor de hospiteeravond’, zegt Terpstra. Dat leidt er ieder geval toe dat minder mensen worden afgewezen op basis van een foto. ‘De techniek is er al voor allebei de systemen, maar we weten nog niet of ze daadwerkelijk gaan gebruiken.’ Wat wél gaat gebeuren: het verplicht plaatsen van advertenties van beschikbare kamers op de SSH&-website.
Of de organisatie zich gaat bemoeien met de inhoud van de advertenties, kan Terpstra nog niet zeggen. De tijd zal dus leren of het gevreesde ‘No internationals’ nog terugkomt in advertenties.