Hotel papa-en-mama wint van Nijmegen

15 dec 2015

Het gaat slecht met studentenstad Nijmegen. Het aantal jongeren dat dit jaar in de stad is komen wonen, is met ruim een kwart gedaald. Ze blijven liever nog even thuiswonen. Hoe erg is dat?

Dit is een verlaten fabriek in Detroit, en geen SSHN-compolex. Van dreigende leegstand bij de studentenhuisvester is (nog) geen sprake.
Dit is een verlaten fabriek in Detroit, en geen afgetakeld SSHN-complex. Van dreigende leegstand bij de studentenhuisvester is namelijk (nog) geen sprake. Foto: Mike Boening Photography.

Vorig jaar kwamen er 2.319 jongeren (van 17 tot 22 jaar) in Nijmegen wonen, veel van hen als student. Dit jaar is de instroom jongeren met ruim een kwart gedaald tot slechts 1.726. Van de universiteitssteden was alleen in Delft (-40,2 procent) en Maastricht (-27,6 procent) de procentuele afname groter, zo blijkt uit een rapport van het CBS.

De daling is waarschijnlijk geen incident. Eerder dit collegejaar voorspelde de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting dat er in 2022 tweeduizend studenten minder in Nijmegen zullen wonen – een daling van 13 procent. De oorzaak, volgens de monitor: door de invoering van het leenstelsel blijven studenten liever wat langer thuis wonen. Maar is dat heel erg? Wat betekent deze leegloop voor de stad en de universiteit?

Huisvesting
Studentenhuisverster SSHN maakt zich niet zo’n zorgen. ‘Je weet het natuurlijk nooit, maar ik ben niet bang voor leegstand bij de SSHN’, zei Vincent Buitenhuis, manager strategie en wonen, recentelijk over dit onderwerp. ‘We kunnen bij een daling in de vraag de eerstejaars nog sneller een plekje bieden in onze complexen, daar zijn we heel blij mee. En het aantal internationale studenten groeit nog steeds.’

De universiteit is minder gelaten. Bas Kortmann zette zich als rector magnificus in voor meer binding tussen studenten en de universiteit. ‘Het lijkt mij nog te vroeg om van een trend te spreken, maar de eerste tekenen zijn niet zo gunstig’, zegt Kortmann. ‘De universiteit moet studenten ervan blijven overtuigen dat het voor hun academische vorming – en dat is meer dan een opleiding – van belang is dat ze daadwerkelijk deel uit maken van de academische gemeenschap in al haar verscheidenheid. Wanneer je in Nijmegen woont gaat dat veel gemakkelijker dan wanneer je thuis woont.’

De stad
Het afnemende aantal studenten dat in Nijmegen woont, heeft niet alleen effect op de universitaire omgeving. Ook de rest van de stad zal het merken. ‘Als het aantal studenten in de stad sterk afneemt, dan zal ondernemend Nijmegen dat ook voelen’, zegt Henny van Straaten als voorzitter van de Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen. ‘Maar een ondernemer moet op dit soort trends in kunnen spelen. Ik verwacht weinig problemen op dat vlak.’

Ook de horeca zal zich wel redden – vermoedt Malu Evers, voorzitter van de Nijmeegse tak van Koninklijke Horeca Nederland. ‘Er is slechts een beperkt aantal kroegen dat zich alleen richt op studenten. Vaak is het publiek veel breder. Daarbij denk ik dat studenten altijd uit zullen gaan – ook als ze niet op kamers wonen. Ik maak me dus weinig zorgen.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. ft schreef op 15 december 2015 om 14:52

    Waar moeten nieuwe studenten een kamer dan ook van betalen? Er is geen stufi meer. Werk wordt slechts half betaald.

  2. Reageerbeer schreef op 15 december 2015 om 16:30

    Duidelijk een gevolg van het afschaffen van de studiefinanciering. Studenten geen geld meer om op kamers te gaan. Gevolg: overvolle NS-treinen en ik voorzie ook dat het voor studentenorganisaties nóg moeilijker wordt leden te vinden. Zorgwekkend als je het mij vraagt.

  3. R schreef op 15 december 2015 om 16:42

    Het heeft ook geen nut meer je in te schrijven in een stad, geen uitwonende beurs meer en meer gemeentelijke heffingen. Ik zou het wel weten..

    • M schreef op 16 december 2015 om 10:24

      Idd als t niet hoefde dan deed ik het niet, dan bleef k nog mooi die tijd thuis zitten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!