HOVO maakt doorstart in Nijmegen, maar niet onder de vleugels van de universiteit

03 mei 2021

HOVO in Nijmegen wordt tot leven gekust. Het instituut voor ouderenonderwijs mag als onderdeel van de Radboud Universiteit zijn opgeheven, de HOVO-organisaties in Utrecht en Tilburg springen in het gat. Zij gaan vanaf september cursussen aanbieden in Nijmegen.

Vorig jaar besloot de Radboud Universiteit om te stoppen met haar instituut voor ouderenonderwijs Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO). De directe aanleiding daarvoor was dat het instituut, dat organisatorisch onder de letterenfaculteit viel, verlies leed. De coronacrisis gaf HOVO in Nijmegen de doodsteek – cursusgelden moesten worden terugbetaald, terwijl salariskosten en andere uitgaven doorliepen.

De verontwaardiging over de opheffing was groot. Cursisten, maar ook veel docenten die sympathiseren met het instituut, reageerden verbolgen op het besluit van het college van bestuur. Hoe kon de universiteit zo meedogenloos een instituut, dat al decennia lang duizenden cursisten per jaar bedient, de nek omdraaien?

Wat een rol speelde in die beslissing is dat de universiteit werkt aan de ontwikkeling van een nieuw instituut voor post-initieel onderwijs: Radboud Academy. Deze organisatie moet vanaf september van dit jaar onderwijsactiviteiten gaan aanbieden. Echter niet alleen voor vijftigplussers, zoals HOVO deed, maar voor alle mensen met een academisch diploma op zak.

Twintig cursussen

En daarom springen de HOVO-organisaties in Brabant en Utrecht in het gat dat de opheffing in Nijmegen achterlaat. Zij laten weten dat ze gezamenlijk vanaf september cursussen gaan aanbieden in Nijmegen. Ze doen dat in samenwerking met HOVO-Nederland, de landelijke koepelorganisatie van alle zelfstandige HOVO-organisaties.

HOVO Brabant en HOVO Utrecht hebben allebei al meerdere cursuslocaties. Zij voegen daar Nijmegen aan toe. Om te beginnen bieden zij vanaf september ieder tien cursussen aan, waardoor het aanbod neerkomt op twintig cursussen in totaal. De thema’s variëren van vulkanisme tot de geschiedenis van klassieke muziek.

‘Deze stap komt niet voort uit expansiedrift van HOVO Brabant of Utrecht’

‘Ons belang is een goed gespreid aanbod van ouderenonderwijs op academisch niveau’, zegt Ineke van Oosten, voorzitter van HOVO-Nederland. ‘Deze stap komt niet voort uit expansiedrift vanuit Brabant of Utrecht, maar omdat HOVO ophoudt te bestaan in Nijmegen. Dat vinden we jammer en daarom springen we in het gat.’ Petra van Ruiten, directeur van HOVO-Brabant: ‘En we doen dit voor de cursisten en de docenten die al waren begonnen aan een leergang, maar die anders niet kunnen voortzetten.’

HOVO Brabant en Utrecht werden in december benaderd door een groep actieve oud-cursisten van HOVO die wilde onderzoeken wat de mogelijkheden waren van een doorstart in Nijmegen. ‘Zij hadden al allerlei scenario’s bedacht’, zegt Van Ruiten. ‘Een daarvan was dat wij, Utrecht en Brabant, de cursussen zouden gaan aanbieden. Daar waren wij wel enthousiast over.’

Volgens Van Ruiten is het ‘best spannend’ of het initiatief van de grond zal komen. ‘We hopen natuurlijk met genoeg cursisten in september te kunnen gaan draaien.’ Of de cursussen in Nijmegen onder de vlag van HOVO Brabant en Utrecht daarna een vervolg krijgen, is afhankelijk van de animo. Grote winsten zijn volgens Van Ruiten niet nodig, maar er mag natuurlijk ook geen groot verlies op worden gedraaid.

Geen concurrentie

Nu zowel Radboud Academy als het nieuwe HOVO-Nijmegen in september van start willen gaan, rijst de vraag hoe die twee zich tot elkaar gaan verhouden. Volgens Ineke van Oosten zullen de instituten elkaar niet in de weg zitten, omdat de organisaties een andere doelgroep aanspreken. ‘Radboud Academy richt zich meer op de ontwikkeling voor professionals. Senioren geven de voorkeur aan het klassieke HOVO-onderwijs, denken wij. Ik krijg daardoor niet het gevoel van concurrentie.’

‘Hoe meer keuze er is in kwalitatief goed post-initieel onderwijs, hoe beter’

Ook het Nijmeegse college van bestuur reageert via zijn woordvoerder enthousiast op de plannen. ‘De nieuwe initiatieven voor HOVO in Nijmegen en Radboud Academy kunnen elkaar versterken en verrijken. Hoe meer keuze er is in kwalitatief goed post-initieel onderwijs, hoe beter.’ Tegelijkertijd heeft de universiteit wel degelijk het idee een deel van het gat van het oude HOVO te kunnen opvullen met Radboud Academy, waardoor de twee organisaties mogelijk toch in dezelfde vijver zullen vissen.

Hoe dan ook wil de universiteit graag de samenwerking aan met het nieuwe HOVO-initiatief. Om te beginnen zal de universiteit een bericht sturen naar oud-cursisten van HOVO, waarin zij worden gewezen op zowel het aanbod van de Radboud Academy als het nieuwe initiatief van HOVO in Nijmegen.

Meer informatie over de HOVO-cursussen die in Nijmegen van start gaan is te vinden op de site van HOVO Brabant en Utrecht. Het aanbod van Radboud Academy is hier te vinden.

3 reacties

  1. Henk Termeer schreef op 3 mei 2021 om 19:37

    Post-initieel = postacademisch?
    OF
    Post-initieel = alleen ontwikkeling van professionals met een academisch diploma???

  2. Luus Tilman-van der Werf schreef op 8 juli 2021 om 17:13

    Hogeronderwijs voor ouderen is geweldig goed. Toen ik 65 jaar was ben ik met talloze cursussen begonnen. De wereld ging voor mij open. Nu ben ik 87 jaar. Laat deze cursussen zo snavel weer beginnen. Gun ouderen deze bijscholing door goede en bevlogen docenten !!

  3. Ellen Groenen schreef op 18 januari 2022 om 19:13

    Zo jammer, dat HOVO-Nijmegen gestopt is!
    Afgelopen najaar een mooie cursus van HOVO-Tilburg gevolgd op locatie Sanadome. En daar wringt de schoen een beetje: de locatie is mooi maar (voor mij) niet inspirerend.
    “Onderwijs gaat niet alleen over kennis, maar ook over ontmoeting: tussen docent en deelnemers, tussen deelnemers onderling. Het gaat zelfs over mens tussen de mensen te zijn op de campus, waar mensen van alle leeftijden en nationaliteiten samen komen om te leren, elk op hun eigen wijze”.
    Ik hoop echt dat het college van bestuur in Nijmegen een voorbeeld neemt aan de VU in Amsterdam en ruimte beschikbaar stelt voor HOVO-Utrecht en HOVO-Tilburg. De terugkeer van HOVO-Nijmegen zou nog beter zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!