Hugo de Jonge: sneltest als voorwaarde voor toegang tot campus onwaarschijnlijk

16 mrt 2021

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) denkt niet dat het zover komt dat studenten alleen worden toegelaten tot de campus als zij een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs kunnen overleggen. Hij reageert daarmee op een idee van rector Han van Krieken.

Vanaf september zijn studenten weer welkom op de campus van de Radboud Universiteit, als het aan rector Han van Krieken ligt. Mocht de anderhalvemetersamenleving dan nog van kracht zijn, dan moeten studenten wel gevaccineerd zijn óf een negatieve testuitslag kunnen overleggen om fysieke colleges te kunnen volgen. Om dit mogelijk te maken bereidt de universiteit nu al samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen een pilot voor, zo schreef Van Krieken vorige week in een column.

Niet praktisch

Het idee van Van Krieken maakt veel reacties los op social media. Studenten zouden volgens critici verplicht worden om zich te vaccineren of te laten testen. Of het juridisch mag, is ook niet bij voorbaat zeker, vertelde staats- en bestuursrechtdeskundige Joost Sillen vrijdag aan Vox. Daarvoor moet de universiteit aantonen dat zo’n maatregel ‘redelijk’ is, en in verhouding staat tot de belangen van alle betrokkenen.

Ook demissionair minister Hugo de Jonge reageerde gisteren in Goedemorgen Nederland (WNL) op het plan. Hij verwacht dat de vaccinatiecampagne in september zo ver is gevorderd, dat het uitvoeren een toelatingsbeleid op universiteiten dan niet meer nodig is. Een sneltest als voorwaarde voor toegang tot de campus noemde hij bovendien ‘niet praktisch’.

‘Nog een periode met vooral onderwijs via het beeldscherm is nauwelijks een optie’

Volgens De Jonge is belangrijk dat niemand wordt verplicht om zich te vaccineren, ook niet indirect. Essentiële plekken mogen volgens de ‘coronaminister’ geen toegangsbewijs vragen. Of het hoger onderwijs daaronder valt, wilde De Jonge niet zeggen. ‘Daar moeten we goed over nadenken.’ De komende tijd wordt in de wet vastgelegd welke sectoren een test of vaccinatiebewijs mogen vragen als voorwaarde voor toegang.

Onderscheid maken

Eerder al riep Han van Krieken het kabinet op om regels te maken voor de toegang tot de campus. ‘We moeten onderscheid durven maken tussen mensen die wel en niet immuun zijn’, zei Van Krieken daarover tegen Vox.

Het kabinet is daar nu inderdaad mee bezig, blijkt uit de antwoorden van de minister in Goedemorgen Nederland. De Jonge wil toe naar een situatie waarin iedereen een immuniteitsbewijs kan overleggen – wie recentelijk corona heeft gehad, een test heeft gedaan of gevaccineerd is. Om de privacy te beschermen mag niet af te lezen zijn waarom iemand niet besmettelijk is. Maar of zo’n ‘immuniteitspaspoort’ ook ingezet gaat worden op de universiteit, is dus nog zeer de vraag.

Onderwijs via beeldscherm

Rector Han van Krieken benadrukt vandaag nogmaals dat hij zijn column schreef omdat hij zo snel mogelijk weer studenten wil kunnen ontvangen op de campus. ‘Stel dat we in september nog te maken hebben met de anderhalvemetermaatregel, dan willen we alternatieve mogelijkheden bieden om zoveel mogelijk onderwijs op de campus te organiseren. Daar moeten we ons nu al op voorbereiden.’ Volgens Van Krieken is dit in het belang van het welzijn en de vorming van studenten. ‘Nog een periode met vooral onderwijs via het beeldscherm is nauwelijks een optie.’

Veiligheid voor student en docent staan volgens de rector voorop. ‘Sneltesten en regelgeving kunnen daarbij helpen.’ Wie daar niet aan wil of kan meewerken, moet op een alternatieve manier onderwijs kunnen volgen. Maar alles staat of valt volgens de rector bij de anderhalvemeterregel. ‘Laten we hopen dat die er gewoon niet meer is in het nieuwe collegejaar.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!