‘Huisjesmelker’ Van der Tol boos op #BOOS

06 jan 2017

Kamerverhuurder Emmy van der Tol wist niet wie Tim Hofman was, en kende ook zijn programma #BOOS niet. Maar toen hij op de stoep stond met twee boze oud-huurders wist ze direct hoe laat het was. Nu, twee weken later, wil ze graag wat dingen rechtzetten. 'Wat een onzin allemaal.'

Ze voelde zich ‘gegijzeld’. Verhuurder Emmy van der Tol dacht dat ze voor de feestdagen een bezichtiging had met iemand die geïnteresseerd was in een leegstaande studentenkamer. In werkelijkheid stonden er plotseling twee ontevreden oud-huurders op de stoep. Met presentator Tim Hofman en een draaiende cameraman, voor het internetprogramma #BOOS. ‘En dan kun je geen kant op’, zegt ze nu. ‘Ik heb gevraagd of ze weg wilden gaan en heb besloten om daarna niets te zeggen. Dat wordt anders toch op een lullige manier gemonteerd. Ik heb de politie gebeld en daarna ben ik koffie gaan zetten.’ Lachend: ‘Het koffieapparaat maakte zo’n herrie dat ze nauwelijks nog iets op konden nemen.’

‘Natuurlijk is hun borg terugbetaald’

De twee ontevreden HAN-studenten hadden een lange lijst klachten, maar hun voornaamste bezwaar was dat ze de te veel betaalde huur en borg niet terugkregen. ‘Maar daar kon ik niets aan doen. Wij betalen de borg 62 dagen na de laatste automatische incasso terug. Dat heeft het incassobureau zo bepaald, ik niet. Als ze in de huisregels hadden gekeken, dan hadden ze dat gewoon kunnen lezen.’ Als bewijs heeft ze de mailwisseling en de huisregels geprint. Het geld is inmiddels overgemaakt. ‘Natuurlijk’, zegt Van der Tol. ‘Alsof ik hun borg ga afpakken. Wat een onzin allemaal.’

Van der Tol kwam er niet best vanaf in het filmpje. Er hangen overal camera’s die – als de gordijnen niet gesloten zijn – ook bij de kamers naar binnen gluren. Over het gras lopen kost geld, en ook op het meenemen van een logé staat een boete. De douches zijn lauw en staan ingesteld op maximaal drie minuten en Van der Tol komt soms onaangekondigd op de kamers.

SonnavilleZon

De verhuurder heeft tijdens een uitgebreide rondleiding overal een weerwoord op. ‘Zie je die heuvel met gras? Die hebben we daar speciaal neergelegd zodat de studenten daar in de zomer kunnen zonnen. Op twee kleine plekken op het complex wil het gras niet groeien, en dus hebben we dat afgezet. Ik wil liever niet dat je daar loopt, want dan groeit het nooit aan. Zodra daar weer gras groeit, gaan de paaltjes weg.’

Boetes
Boetes geeft ze niet, verzekert ze. ‘We hebben hier huisregels waar je je aan moet houden. En ik zeg inderdaad weleens dat iemand een boete krijgt, maar die incasseer ik nooit. Mijn ervaring is dat de studenten beter luisteren als ze denken dat er een boete volgt – dat is alles. Ook Jasper en Bas (de klagende bewoners, red.) hebben nooit een boete hoeven te betalen.’ Desgevraagd bevestigen de twee studenten dat ze inderdaad nooit een boete betaald hebben. ‘Maar er wordt wel geïmpliceerd dat je die moet betalen’, zegt Jasper Stork in een reactie.

Ook een logé kost geen extra geld, aldus Van der Tol. ‘Als je met zijn tweeën op een kamer woont dan betaal je 75 euro extra servicekosten. Maar er wonen hier honderd personen, alsof ik van iedereen bij ga houden hoeveel logés ze meenemen en hoe vaak die blijven slapen. Ik heb wel wat beters te doen.’ Stork zegt op zijn beurt dat hij wel degelijk vragen kreeg toen een meisje een aantal keer is blijven slapen.

‘De camera’s zijn er alleen voor de veiligheid’

Tijdens de rondleiding is Van der Tol zichtbaar trots op het complex aan de Kerkstraat in Nijmegen-West. Sinds ze in 2012 tot huisjesmelker van het jaar werd uitgeroepen, is er veel veranderd. ‘De panden stonden destijds op de nominatie om gesloopt te worden, daarom werd er niet meer in geïnvesteerd. Dat kon ik de studenten echter niet vertellen, want dan gaan ze alleen weg als je ze uitkoopt – daar zijn ze slim genoeg voor.’

Speciale sleutel
Sinds de verbouwing is er veel veranderd. De douches (met vloerverwarming) zien er keurig uit, net als de toiletten en de gedeelde keukens – die volgens Van der Tol dagelijks worden schoongemaakt. Het aantal douches en toiletten komt overeen met de richtlijnen in de huursector, verzekert ze.

Ook over de camera’s op het terrein wil ze wat kwijt. ‘Die hangen hier voor de veiligheid van de bewoners, en alleen in de gemeenschappelijke ruimtes en buiten. Er wonen hier meiden van soms nog geen achttien jaar, neem van mij aan dat hun moeders die camera’s een fijn idee vinden – wat als er een engerd het terrein opkomt? Dat ik zo in de kamers kan kijken, is onzin.’ Ze wijst naar het scherm waar de camerabeelden binnenkomen: ‘Zie jij iets daarbinnen?’

Als je Van der Tol vraagt of ze ooit onaangekondigd op de kamers van de bewoners komt, voelt ze zich in haar wiek geschoten. ‘Alle deuren worden elektrisch geopend met een speciale sleutel. Je kunt in het systeem precies zien wie welke deur heeft geopend. Als iemand zegt dat ik ongevraagd in een kamer ben geweest, dan kan ik bewijzen dat dat onzin is.’

13 reacties

  1. MaddeMossel schreef op 6 januari 2017 om 14:22

    Erg fijn voor Emmy van der Tol dat ze haar straatje in dit interview mag schoonvegen. Maar natuurlijk wel een blamage voor een zichzelf serieus nemend universiteitsblad als VOX dat ze dit zomaar toestaan. De interviewer is duidelijk volledig overrompeld door Van der Tols mooie praatjes.

    http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/nijmeegse-huisbaas-is-huisjesmelker-van-het-jaar-1.1601925

    Ook dit: “De panden stonden destijds op de nominatie om gesloopt te worden, daarom werd er niet meer in geïnvesteerd. Dat kon ik de studenten echter niet vertellen, want dan gaan ze alleen weg als je ze uitkoopt – daar zijn ze slim genoeg voor.” Ze houdt dus moedwillig informatie achter voor haar huurders. Is dat niet gewoon strafbaar?

    • Tim Van Ham schreef op 6 januari 2017 om 14:31

      Nee hoor. We hebben voor publicatie van dit stuk met zes huidige (willekeurige) bewoners gesproken. Ze konden anoniem hun verhaal doen. Vier van hen waren tevreden, twee hadden kleine klachten (de douchetemperatuur, het aantal kookpitten). Ik ben bekend met haar verkiezing tot Huisjesmelker vh Jaar in 2012 en haar reputatie uit die tijd. Ik heb het nieuwe complex gezien en dat zag er prima uit. Ik weet niet hoe zij nu als huisbaas optreedt. Daarvoor kan ik alleen af gaan op de ervaringen van de huidige bewoners die ik gesproken heb en de papieren en correspondentie die ze mij heeft laten inzien. Beiden spreken niet in haar nadeel.
      Daarbij: de boze studenten zijn in december aan het woord geweest. Dit is de wederhoor van Van der Tol, waar ze natuurlijk gewoon recht op heeft.

  2. Casper schreef op 6 januari 2017 om 14:24

    Schandalig hoe zij in het programma Boos is weggezet. Ik ben er van overtuigd dat deze mevrouw handelt als een goed verhuurder betaamt.

    • Secret schreef op 8 januari 2017 om 12:42

  3. PPP schreef op 6 januari 2017 om 14:41

    Ik ben een oud-bewoner van het complex en ik heb wel degelijk een keer een boete moeten betalen voor het rond laten slingeren van afval (ik had een pot op het dak gezet waar ik radijsjes in liet groeien). Ook wordt er in dit stuk helaas niet ingegaan op het feit dat Emmy post achterhoudt. Als de panden op de nominatie stonden om te worden gesloopt, waarom staan ze dat nu dan niet meer? Die Emmy van der Tol voert meer in haar schild, zowaar ze rondrijdt met Belgisch kenteken om belasting te ontduiken.

  4. A schreef op 6 januari 2017 om 15:38

    Beste Vox,

    Jasper Stork en HAN-studenten..???
    Fijn dat jullie je research zo goed doen dat maakt het artiekel meteen een stuk geloofwaardiger! (dit was sarcastisch, mocht je het niet door hebben)

  5. Arjan schreef op 6 januari 2017 om 16:52

    Misschien zijn een paar dingen uit het BOOS programma onterecht, maar als je dat filmpje ziet, wat research doet en dan dit leest, dan ben je blind als je niet ziet dat het allemaal enorm shady is…

  6. Lars R. schreef op 6 januari 2017 om 19:09

    De vrouw is een echte zakenvrouw, ze verkoopt alleen maar onzin. Zo beschik ik over enkele mail wisselingen waaruit blijkt dat deze vrouw daadwerkelijk uit is op het uitlaten betalen van boetes. Ook heeft mevrouw van der Tol mij letterlijk geschreven dat de “beveiligings”camera’s niet bedoelt zijn voor de veiligheid. Zo was mijn mountainbike gestolen maar Emmy weigerden om de beelden vrij te geven aan de politie, want hier waren de camera’s niet voor bedoelt. Deze vrouw is een oplichter in hart en nieren.

  7. Michiel schreef op 7 januari 2017 om 15:58

    Ik heb 9 maanden op de kerkstraat gewoond bij haar. Ik kan toch echt wel degelijk bevestigen dat ik een boete heb moeten betalen! Ze heeft meerdere keren incasso bureaus achter me aan gestuurd over boetes die waren om onzin redenen.
    Toen ik me zelf progelijk buitensloot (het pand heeft electische sleutels en deuren die achter je in het slot vallen) heb ik 75 Euro mogen betalen zodat ze even de deur open kwam maken.

    Belagelijk mens die probeert een mini dictatuur te maken op de kerkstructuur

  8. Secret schreef op 8 januari 2017 om 12:50

    Gelukkig heeft boos genoeg opgenomen ondanks de koffie apparaat om te laten zien dat die heks goed de boel bedriegt.
    Ze wou geen verklaring doen omdat ze op dat moment geen woord klaar had en niet was voorbereid om haar leugens te verkopen.
    Maar nu kan ze dat wel en is deze hele interview 1 grote circus act.
    Hoeveel zou ze de mensen bedreigt hebben dat ze goed voor haar praten?? Oja op het terrein wonen 100 mensen, in het interview waren er maar 4 mee eens en de andere 96? Daar zie je niks van terug.

    Alles op alles dit was serieus een interview van lik me versje

  9. OfTochNiet schreef op 9 januari 2017 om 20:36

    6 willekeurige mensen. Er werd in onze groepswhatsapp gevraagd of er mensen met positieve verhalen naar buiten wilden komen. Lekker ook om overdag te komen overigens…..

    Faciliteiten zijn verbeterd na 2012. Nog steeds heeft Emmy echter niks met haar huurders. Ze naait je op elk mogelijke manier, gaat ongevraagd je kamer in en is niet te bereiken bij noodgevallen. Ben beter gewend van jullie Vox. Jammer.

    Dat sloopverhaal is waar, maar dat kun je toch niet maken tegenover je bewoners? Ze wilde het graag platgooien, maar dat heeft de gemeente een paar keer tegengehouden. Laat precies zien waarom ze geen geschikte verhuurder is. Denkt alleen maar in geld. Nu staat het pand weer op nominatie voor verbouwing. Denk maar niet dat wij hierover ingelicht worden. Moest er zelf achterkomen aan de hand van gemeente publicaties.

  10. Usdor schreef op 26 mei 2017 om 14:02

    In Utrecht hebben we Van der Huizen

    Misschien nog wel erger, dan deze Tammy, of Tommy, of hoe ze dan ook heet.

    Ga nooit met van der Huizen in zee, wat een smeerlappen.

    Ik verwijs mensen door naar de bond precaire woonvormen, voor meer informatie .

    Alsook, ik denk dat dit soort acties goed zijn, van deze meneer Hofman. Het punt is alleen, de huisjesmelkende parasieten voelen alsnog niets. Er wordt geen daadwerkelijk druk uitgeoefend.

    Denk aan huisbezettingen, folderacties, demonstraties, het verpesten van de naam van de melker. Kortom, mensen moeten veel minder slap zijn.

    De SP, zei bedoelen het goed, maar hun acties zijn veel te tam. We hebben hier te maken met keiharde criminelen, die schrikken niet van een prijs van rood, of iets dergelijks.

  11. Anita schreef op 16 februari 2020 om 03:53

    Vroeger een mooi internaat waar ik anderhalf jaar op heb gezeten en best veel lol gehad heb.
    Nu verpest door stomme studenten kamers.
    En volgens mij is of gaat alles tegen de vlakte, behalve het hoofdgebouw.
    Weer een stukje jeugd weg door lelijke nieuwbouw.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!