Opinie

Idee: universitaire dependances in Utrecht, Den Bosch en Amsterdam

26 jun 2020

OPINIE - Het ziet ernaar uit dat veel medewerkers van de Radboud Universiteit de komende tijd nog niet naar de campus kunnen komen. Thuiswerken is daarom het devies, maar ideaal is dat niet. Promovendus Marten van der Meulen, die zelf in Utrecht woont, heeft daarom een idee: richt op verschillende plekken in het land kantoorplekken in.

Goed nieuws in de jongste persconferentie van Rutte: nu de beperkingen in het ov worden opgeheven, lijken er komend najaar toch weer meer studenten naar de campus te kunnen komen. Hoeveel, dat blijft de vraag, aangezien de anderhalvemetermaatregelen in stand worden gehouden. De bezettingsgraad van de universiteit kan dus niet te hoog worden, en daarom moeten we ook voor medewerkers nadenken over hoe we dit najaar omgaan met werk en campusaanwezigheid.

Dependances

Het lijkt mij vanzelfsprekend dat onderwijscollega’s prioriteit krijgen om naar campus te gaan; het is duidelijk dat fysiek onderwijs sterk de voorkeur heeft. Maar wat betekent dat voor andere medewerkers? Thuiswerken ontlast natuurlijk campusdrukte, maar de nadelen zijn inmiddels bekend: de scheiding werk-privé is moeilijk te maken, de fysieke omstandigheden zijn vaak minder, en er ontbreekt sociaal contact. Ik vind dat die problemen op zijn minst moeten worden verminderd, maar hoe kan dat zonder dat medewerkers naar de campus komen?

‘Een dependance is geen vervanging van de campus of thuiswerken, het is een aanvulling daarop’

Nu woon ik, net als een groot aantal collega’s, niet in Nijmegen. Ik woon in Utrecht, en ken flink wat collega’s die ook vooral in Amsterdam en Den Bosch wonen. Wat nou als de Radboud Universiteit in die drie steden (om te beginnen) dependances inricht? Voor mij zou dat echt een vooruitgang zijn. Ik ga ’s ochtends weer naar mijn werk, waar ik collega’s tref van mijn eigen organisatie, die allemaal werken aan onderzoek en de ondersteuning daarvan. Het zullen zeker niet dezelfde mensen zijn als voor corona met wie ik een omgeving deel, maar dat is misschien juist wel een deel van de charme. Voor managers is het vast te verkopen als ‘diagonale integratie’ of iets dergelijks.

Goedkoop

Een voordeel van dit plan is dat het relatief goedkoop kan zijn. De dependance kan worden ingericht met materiaal van de universiteit, dat nu ongebruikt staat, zoals het fijne stabureau dat ik in november had gekregen. Ook kan ik me voorstellen dat er bijvoorbeeld evenementlocaties zijn die veel minder boekingen hebben, en die wel openstaan voor een dergelijke bezetting. De kosten daarvan zouden deels kunnen worden opgevangen door het geld dat vrijkomt uit alle reiskosten die ik (en anderen) nu niet maken. Als ik maar af en toe in Nijmegen ben, dan is die dure trajectkaart niet meer nodig.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan dit plan. Zo’n tijdelijke inrichting gaat al snel richting kantoortuin, en dat kan een ongewenst precedent scheppen voor bijvoorbeeld de nieuwe huisvesting van Letteren. Er moet nagedacht worden over het coronaproof maken van werkplekken, en over de administratie rondom reserveren. En voor sommige werkzaamheden is de opzet niet geschikt. Maar dat hoeft ook niet: een dependance is geen vervanging van de campus of thuiswerken, het is een aanvulling daarop. Een aanvulling die niet ideaal is, maar die mijn werkplezier verhoogt, en die zorgt dat mijn onderwijscollega’s zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!