Een hond de hele dag alleen thuis laten, vindt niemand leuk. Daarom wil universiteitsmedewerkster Nicolette Hollands een hondenopvang beginnen op de campus.
Je rijdt naar de universiteit, zet je kind af bij de kinderopvang en parkeert je hond een deur verder bij de hondenkennel. Aan het eind van de werkdag verzamel je iedereen weer en keer je huiswaarts. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Als het aan Nicolette Hollands ligt, wordt dit scenario binnenkort werkelijkheid. Zij wil graag een hondenopvang beginnen op de universiteitscampus – een kinderopvang is er al. Om de animo te peilen, plaatste ze deze week een berichtje in de rubriek Vraag en Aanbod op Radboudnet (alleen toegankelijk voor mensen met een RU-account), de interne website van de Radboud Universiteit. Ook deed ze een mailing de deur uit. Hondeneigenaren reageerden heel enthousiast, laat ze weten. En ook studenten toonden belangstelling.
‘Het aaien van een hond werkt stressverlagend’
‘Het aaien van een hond werkt stressverlagend’, vertelt Hollands. ‘Het lijkt me geweldig als we het zo kunnen organiseren dat studenten langs kunnen komen om tijd met de honden door te brengen.’
Coronahonden
Win-win, denkt de medewerkster van Campus & Facilities. Het idee kwam bij haar op toen ze berichten las over honden die in coronatijd waren aangeschaft, maar toen hun baasjes weer op kantoor werden verwacht, verweesd achterbleven. ‘Een opvang op het werk lijkt me de ideale oplossing. In de lunchpauze kun je zelfs even met je eigen hond gaan wandelen.’
Hollands legde haar plan al voor aan haar baas, maar moest van hem eerst de belangstelling peilen. Dat doet ze nu dus onder meer via Radboudnet. Zelf denkt ze aan een onderkomen waar dagelijks zo’n dertig honden kunnen worden opgevangen, in verschillende roedels. Met een fijne plek om buiten te rennen én een binnenruimte met banken en manden ‘zoals in een huiskamer’.
‘Heel laagdrempelig’, zegt ze. ‘We hoeven er geen nieuw gebouw voor neer te zetten ofzo, ik heb al wel wat locaties op het oog.’
Welke dat zijn, houdt ze liever nog even voor zich. Eerst maar eens verder met het vooronderzoek. Haar eigen hond, een geadopteerd zwervertje uit Bulgarije genaamd Maia, zou het alvast heel gezellig vinden om mee te gaan naar het werk, denkt Hollands. ‘Ik stel me voor dat zij bij wijze van verwelkoming bij de poort staat te kwispelen.’
Peiling
Wie belangstelling heeft voor een toekomstige hondenopvang op de campus, kan dat laten weten aan Nicolette Hollands door haar te mailen op [email protected] of door een formulier in te vullen.
Student schreef op 2 juni 2022 om 11:20
Goed idee
Karin de Wildt schreef op 4 juni 2022 om 14:04
Voorbeeld: die hond op de foto is een Weimaraner. Met een halsband en gefotografeerd op een parketvloer, dus een huisdier. Een vrolijk, energiek beest, met een groot uithoudingsvermogen. Het is een goede jachthond. (en eigenlijk helemaal niet geschikt als familiehond).
En dat prachtige dier hebben veel mensen thuis, omdat het zo leuk is. Omdat ze zo van honden houden en begaan zijn met dierenleed. Denk eens na! Een huisdier houden is je reinste dierenmishandeling. Van prachtige dieren worden consumptie-artikelen gemaakt.
En nu moet er een opvang komen omdat die dieren zo zielig thuis zitten. Was er nooit aan begonnen!
Ilse schreef op 8 juni 2022 om 10:49
Wat een goed idee, ik zou mijn hond brengen en ik denk wel meer collega’s van het Radboudumc!
Piet schreef op 11 juni 2022 om 05:45
En mijn vis? Die zit ook alleen thuis.
Als student heb ik het niet zo breed en kan me geen hond verloven. Veel te duur. Deze dienst is zeker voor de elite D66 en VVD student.