Iedereen een eigen bureau? Dat niet, maar afdelingen gaan zelf over inrichting werkplekken
Afdelingen mogen hun werkplekken op de campus zelf inrichten en er komen geen kantoortuinen op de universiteit. Dat vertelde het college van bestuur gistermiddag aan de ondernemingsraad in de Gezamenlijke Vergadering.
Er komen geen kantoortuinen op de Radboud Universiteit, en het is ook nooit de bedoeling geweest dat die er zouden komen. Dat zei vicevoorzitter Agnes Muskens gisteren in de Gezamenlijke Vergadering. Muskens deed de uitspraak naar aanleiding van een enquête van de Ondernemingsraad. Daaruit bleek dat werknemers van de universiteit hechten aan een eigen werkplek.
Na een discussie met leden van de Ondernemingsraad, die ruim een uur duurde, stemde het college van bestuur ermee in om de zinnen dat een ‘vaste persoonsgebonden werkplek een uitzondering is’ en dat ‘maatwerk alleen in specifieke situaties kan’ te schrappen uit het Campusplan, de toekomstvisie op het universiteitsterrein. In de plaats daarvan krijgen afdelingen de regie om werkplekken zelf in te richten op basis van de behoeften van werknemers.
Geen knapzak
De vicevoorzitter zei namens het college van bestuur blij te zijn met de OR-enquête, die door meer dan een derde van de werknemers werd ingevuld. Uit de resultaten bleek onder andere dat 71 procent van de respondenten streeft naar een optimale kamerbezetting. ‘Dat is een punt dat wij omarmen’, aldus de vicevoorzitter.
Ook ging Muskens dieper in op de stelling uit het Campusplan dat ‘iedereen op iedere plek op de campus kan werken’. Die uitspraak leidde immers tot veel onrust onder het personeel, omdat daaruit zou blijken dat niemand in de toekomst nog een vaste werkplek zou hebben. Maar het beeld dat ondernemingsraadslid Peter van der Heiden eerder schetste, dat medewerkers met hun knapzakje over de campus van werkplek naar werkplek moeten trekken, klopt volgens Muskens niet.
‘In het verleden hebben we te weinig benadrukt dat afdelingen hun werkplekken zelf mogen inrichten’, zei Muskens. Medewerkers krijgen een plek binnen hun eigen afdeling. Die werkplek hoeft niet elke dag precies aan hetzelfde bureau te zijn, behalve voor mensen voor wie dat om verschillende redenen – bijvoorbeeld een handicap – noodzakelijk is.
Wettelijke kaders
Als werknemers van een afdeling behoefte hebben aan een vaste werkplek, dan kan een afdeling daarvoor kiezen. Ook bij de inrichting van de nieuwbouw voor geesteswetenschappen mogen de verschillende afdelingen het voortouw nemen.
Totale vrijheid voor de inrichting van de werkplekken krijgen afdelingen echter niet. Ze zijn aan bepaalde kaders gebonden. Die zijn voor een deel wettelijk vastgelegd: ze bevatten bijvoorbeeld een aantal vierkante meter per werknemer. Maar voor alle afzonderlijke afdelingen moeten deze kaders ook nog worden vastgelegd door het college van bestuur.
‘Het Campusplan is een levend document dat we jaarlijks bijstellen’, zei rector Han van Krieken. Aanpassingen hieraan zullen in de toekomst ook in de Gezamenlijke Vergadering worden besproken.
Financiën en duurzaamheid
In de Gezamenlijke Vergadering kwam vicevoorzitter Agnes Muskens nog even terug op de overwegingen om werkplekken in de toekomst anders in te richten. Gemiddeld hebben de gebouwen van de campus slechts een bezettingsgraad van zo’n 40 procent. Een lage bezettingsgraad, aldus de vicevoorzitter, is niet duurzaam. Maar ook financiële overwegingen spelen een rol bij de inrichting van nieuwe gebouwen. ‘We kunnen het niet gefinancierd krijgen om iedereen een werkplek te geven’, aldus Muskens.
Jacques schreef op 22 maart 2023 om 11:35
Wat betekent dit voor de bestaande kantoortuinen op de campus waar medewerkers ontevreden over zijn en nooit vooraf via een enquête hun mening over hebben kunnen geven?
dr.ir. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 23 maart 2023 om 11:48
Dit is een al oude VU-ervaring met kantoortuinen en flexplekken …
https://www.advalvas.vu.nl/opinie/flexwerken-leidt-vooral-tot-thuiswerken
De RU kan leren van andermans fouten, maar dit Vox-artikel wekt bij mij niet het vertrouwen dat ze dat voldoende doet.
Dat eigen werkplekken niet gefinancierd kunnen worden is dubieus. Het is in ieder geval een keuze: een kantoortje van 7 m2 kost €4.000/jr is mij ooit verteld. Dat is voor voltijdmedewerkers een fractie van het salaris en natuurlijk kan je bezuinigen op zichtbare kosten als huisvesting, maar de verborgen ellende maakt dat een gevalletje ‘penny wise, pound foolish’ (zie advalvas).
Lenny schreef op 27 maart 2023 om 10:16
Dat is een interessante uitspraak, want er zijn echt al een hoop kantoortuinen op de campus, bij DMC is ons al jaren geleden flexwerken door de strot geduwd en momenteel loopt project InWork, waardoor niet alleen de verdieping van onze divisie, maar heel Berchmanianum wordt omgebouwd tot flex-kantoor. Ondanks een hoop zorgen en protesten lijkt die voortdenderende trein niet te stoppen.
Overigens is er een groot verschil tussen kantoortuinen en flexplekken. Met een goede inrichting (da’s wel een voorwaarde, denk aan geluidsdempende kasten en planten als tussenschotjes) is er prima te werken in een kantoortuin; eigen kamertjes voor één of een handjevol mensen zijn echt niet per se nodig. Maar flexwerken is iets heel anders. En ook binnen flexwerken kun je gradaties hebben, zoals flexzones waarbij je wel als afdeling of projectteam bij elkaar blijft zitten versus één grote flexcampus. Die nuance en minder extreme alternatieven mis ik geheel in de discussie. Het lijkt erop dat we van individuele kamertjes naar één compleet flexgebouw moeten en dat lijkt me zowel onnodig als onwenselijk.