Iederéén is tegen Europa (en zes andere clichés over de EU)

02 mei 2019

‘Brussel is een bodemloze put’ luidt de naam van de brochure die de afdeling Politieke Geschiedenis uitbrengt in aanloop naar de Europese verkiezingen. ‘We moeten verder kijken dan de clichés’, zegt redacteur Vincent van de Griend.

De EU is niet meer democratisch, het Europees Parlement heeft toch geen invloed en iederéén is tegen Europa. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei verzamelde de afdeling Politieke Geschiedenis zeven clichés die de ronde doen over de Europese instellingen.

De stellingen worden van de nodige context voorzien door medewerkers van de vakgroep en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Resultaat: een brochure van 52 pagina’s die in duizend exemplaren wordt verspreid door de provincie Gelderland, Europe Direct informatiecentra en de Radboud Universiteit.

Clichés

‘Dit is geen brochure voor of tegen de Europese Unie’, zegt politiek historicus Vincent van de Griend, die de bundel redigeerde. ‘Het doel van dit boekje is om het zwart-witdenken te ontregelen en de soms erg complexe Europese Unie beter te begrijpen. Met de Brexit polariseert het debat over Brussel steeds meer, maar het is belangrijk om verder te kijken dan de clichés over Europa. ’

Een van de stellingen luidt: ‘Nederland heeft als klein land in Brussel niks meer in te brengen.’

‘We zijn geneigd te denken dat dat zo is. Neem de pulsvisserij. Ons land zette zich in voor de belangen van de Nederlandse vissers, maar onder druk van de Fransen en de Britten kwam er toch een Europees verbod op de vistechniek. Door de uitbreidingen van Europa in 2004, 2007 en 2013 is het voor individuele lidstaten ook steeds moeilijker geworden om hun wil door te drijven in de Europese Unie.’

‘Toch wil dat niet zeggen dat Nederland niets te zeggen heeft in Europa, maar dan moet je als middelgrote lidstaat wel coalities aangaan met andere landen. Dat doet Nederland veel beter dan bijvoorbeeld Italië. Naar aanleiding van de Brexit hebben Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra bijvoorbeeld een samenwerking opgezet met Estland, Letland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Finland en Ierland, om tegengewicht te bieden aan Duitsland en Frankrijk in discussies over de financiële toekomst van de Europese opinie. Op die manier kan Nederland toch nog veel betekenen in Europa.’

Bij de vorige Europese verkiezingen bedroeg de opkomst 42,6 procent, een historisch dieptepunt. Waarom is er zo weinig enthousiasme voor de Europese Unie?

‘We kennen met zijn allen vooral de politiek in Den Haag. Dat geldt trouwens niet alleen voor burgers, maar soms ook voor politici. Toch houdt de Europese Unie zich bezig met alledaagse aspecten van ons leven. Het Europees Parlement krijgt bijvoorbeeld steeds meer macht over thema’s zoals privacy, sociale zekerheid en arbeidsrecht, maar in de media gaat het meer over de Brexit.’

De bundel werd mee gefinancierd door Europe Direct, het netwerk van voorlichtingscentra voor de Europese Unie in Nederland. Bestaat het gevaar dat jullie  een pro-Europees verhaal vertellen?

‘De titel is in ieder geval niet pro-Europees (lacht). Europe Direct heeft een voorlichtingstaak en heeft als zodanig het verschijnen van een informatieve brochure gesteund. Het netwerk heeft zich niet bemoeid met de inhoud van de uitgave. De stukjes zijn geschreven door politieke historici en tonen de verschillende kanten van kernthema’s in het debat over de Europese Unie. Het is aan de lezer zelf om een oordeel te vormen met behulp van de achtergrondinformatie uit de brochure.’

De brochure is te vinden via deze link.

1 reactie

  1. Vader Europa schreef op 9 augustus 2019 om 15:27

    Het is heel normaal dat de mensen geen interesse meer in Europa, want als je probeert contact op te nemen dan krijg je niets terug, je wordt als bij het begin van de lijn gegooid, als je een procedure probeert te starten dan kom je niet verder dan de voor deur. Dan is het toch ook geen wonder dat de bevolking denkt dat Europa een geld verslindend aparaat is. Kijk nu naar de invoerrechten van een lidstaat, in belgie betaal je vanaf €22 als je iets invoert vanuit het buitenland. Maar europa, zegt niets over een €22 van een pakje, neen ze zeggen wel iets over tabak en alcohol, maar niets over batterijen, die daar maar een zesde van de prijs kosten. Neen, daar moet je geen invoertaksen op betalen, want dat is gevrijwaard tot €150. Maar neen zegt Bpost, dat is €22. Dus rookt je batterijen maar op. Want wat doet Bpost? Wel ze verhogen de waarde tot 8 keer de betaalde waarde en dan zeggen betalen of het gaat terug. Is dit normaal? Wel ja want Europa doet hier niets aan. Waarom?
    Wel het brengt hun miljarden die ze niet kwijt willen. Maar hoe kan het dan dat in het buiten land het tot 25 keer goedkoper kan?
    Neen, want de mensen leven steeds meer en meer in de armoede terwijl er in het buitenland steeds meer en meer mljardaires zijn. Hoe gaat Europa dat dan verklaren. Hebzucht?? Zeker en vast. Probeert Europa de markt te beschermen tegen het buitenlands gevaar? Ja, zeker en vast. Maar waarom moet men de waarde van een pakje maal 5 tot 8 van hier betalen, omdat het daar te goedkoop is?? Wel ja dat is Europa. Wat doet dan aan de groeiende armoede die in Europa groeit?
    Waar is Europa dan voor die mensen?
    Waarom wordt dan de douane tarieven niet gerespecteerd in sommige lidstaten en waarom laat Europa dat dit allemaal toe??

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!