Iedereen is welkom in de inclusieve kleedkamer van het sportcentrum

29 nov 2023

Het Radboud Sportcentrum heeft sinds deze week een kleedkamer waar iedereen zich mag omkleden, ongeacht geslacht, gender of identiteit. De ‘inclusieve kleedkamer’ is een pilot.

‘Iedereen moet zich welkom en veilig voelen bij ons’, zegt Joris Hermans, hoofd Sport. Daarom heeft het Radboud Sportcentrum (RSC) een kleedkamer waar iedereen zich kan omkleden, ongeacht geslacht, gender of identiteit.

De inclusieve kleedkamer is sinds maandag in gebruik. Het gaat om een pilot, de komende tijd bekijkt het RSC samen met Julie Hornix van de afdeling Campus Development hoe de ruimte bevalt.

‘Veel sportorganisaties worstelen met dit vraagstuk. Wanneer doe je het goed?’

De kleedkamer, nummer 12, is te vinden op de eerste verdieping. Een bewuste keuze, vertelt Hornix. ‘Die kleedkamer wordt voor zover we weten wat minder gebruikt, maar is toch goed bereikbaar.’ Voor mensen die wat extra privacy willen, zijn er afgesloten douchehokjes in de omkleedruimte. De inclusieve kleedkamer heeft ook een speciale aanduiding. In plaats van een afbeelding van een man of een vrouw, staat er een kledinghanger op de deur.

Enquête

Het idee voor de kleedkamer kwam van student Jill (23) en enkele medestudenten. Jill is trans, maar dat weet nog niet iedereen, vertelde die eerder aan Vox. Zelf gebruikte Jill voorheen de mannenkleedkamer, omdat mensen hen niet snel als vrouwelijk zien. Maar in de mannenkleedkamer voelde Jill zich vervelend en ongemakkelijk.

Inclusieve kleedkamer sportcentrum

In april van dit jaar hingen de studenten enquêtes op in het RSC, met de vraag of er behoefte was aan een inclusievere ruimte om te kunnen douchen en omkleden. De respons die de studenten kregen was overwegend positief.

Destijds gaf Hermans aan met interesse naar de uitkomst van de enquête te kijken, maar dat het aanpassen van kleedkamers nog niet op de planning stond. ‘Maar toen Julie Hornix (op verzoek van Jill, red.) bij ons aanklopte met het idee voor een pilot, hebben we daar meteen aan meegewerkt’, vertelt Hermans. ‘Als sportcentrum willen we bijdragen aan een inclusieve samenleving. De vraag is alleen hoe. Veel sportorganisaties worstelen met dit vraagstuk. Wanneer doe je het goed?’

Dat niet iedereen blij is met de inclusieve kleedkamer werd deze week al duidelijk, aangezien het bordje voor de speciale kleedkamer werd verplaatst én bekrast. De medewerkers van het sportcentrum houden daarom een extra oogje in het zeil, laat Hermans weten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

9 reacties

  1. Thomas schreef op 29 november 2023 om 15:37

  2. Linda schreef op 29 november 2023 om 18:15

    Daar ga ik me als vrouw dus niet omkleden

    • Merel schreef op 30 november 2023 om 10:45

      Dank voor deze ontzettend nuttige bijdrage Linda!

      Niemand zegt dat je je daar moet omkleden, het is een optie, keuze, mogelijkheid. Heel fijn dus voor mensen die zich door mensen zoals jij onveilig voelen.

    • Lizanne schreef op 30 november 2023 om 14:41

      Dan ga je toch lekker naar een kleedkamer die wel goed voor jou voelt. Je reactie is totaal onnodig. Snap je nu dat sommige mensen zich totaal ongemakkelijk voelen om een kleedkamer te moeten kiezen die gestempeld wordt als voor “man” of “vrouw”? Laat mensen hun eigen kleedkamer kiezen en laat ze gewoon in hun waarden.

    • Ok dan schreef op 30 november 2023 om 18:17

      Bedankt voor deze zéér nuttige bijdrage. Jij doet het niet. Anderen, die zich daar wel prettig voelen, doen dat wel. Het probleem is?

    • Nunaya schreef op 1 december 2023 om 09:58

      Groot gelijk heb je. En dat recht heb je ook gewoon. Gelijk weer die zure reacties op je, niet verrassend, wel triest.

      Iedereen roept altijd maar “acceptatie”, totdat een vrouw aangeeft hoe ze zich voelt bij dit soort dingen. Dan wordt die z.s.m. de mijne gesnoerd door bepaalde typen, valt me op.

      Terug OT: ik hoop voor ze dat het blijft bij een pilot en dat ze niet op een gegeven moment overgaan op weghalen van de echte kleedkamers (die van de mannen en die van de vrouwen).

      Dat is echter wel de trend die ik zou verwachten op basis van wat op zo veel plaatsen elders gebeurt.

      Maar we gaan het zien.

    • Merel schreef op 1 december 2023 om 14:44

      @Nunaya,

      Tuurlijk heeft ze het recht zich er niet om te kleden, maar daar gaat het verder niet om.

      De zure reacties gaan er alleen over dat juist Linda degene is die zuur reageert zonder enige reden. Haar reactie is vergelijkbaar met mensen die gaan zeuren omdat restaurants een optie toevoegen voor mensen met bepaalde allergieën, of bordjes in de stad een braille vertaling erbij krijgen. Het heeft 0 effect op jullie levens, maar zoveel positief effect op mensen die er baat bij hebben. Wij hoeven hier als vrouwen niets bij te voelen want het heeft niets met ons te maken. Als je bang bent voor transgender mensen zou je juist blij moeten zijn, want die hoeven nu niet meer bij vrouwen en mannen zoals jullie in de kleedkamer. Je wil niet dat ze bij jullie in het hok komen, maar ze mogen ook geen eigen hok, wat is dan de oplossing? Ze moeten maar niet deelnemen aan de maatschappij?

      ‘De mond gesnoerd,’ alsjeblieft zeg. Dat er nu een extra kleedkamer is voor mensen die niet in binaire hokjes vallen heeft verder geen effect op vrouwenrechten hoor. Men gaat echt niet de “echte” kleedkamers weghalen of unisex maken. Dit gaat om een klein éxtra hok. Bangmakerij voor niets, ga anders misschien eens praten met mensen die hier gebruik van willen maken, die zijn zich juist extra bewust van de ander en hoe anderen naar hen kijken.

  3. Lizanne schreef op 30 november 2023 om 14:44

    Wat super! Ik begrijp heel goed dat dit een mooie oplossing is voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij het kiezen van een kleedkamer en in geen van beiden echt “thuis horen” (volgens andere mensen). Het doel van een kleedkamer is om je om te kunnen kleden. Niet om nare reacties van andere mensen te krijgen als je niet voldoet aan een bepaald plaatje.

  4. Henk Kops schreef op 7 december 2023 om 11:17

    Goed idee…kan ook op middelbare scholen…wie kan daar nou tegen zijn !
    Lekker inclusief toch ?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!