Iemand om mee te praten op ‘Dutch Monday’
Een buddyprogramma voor internationals, daar begint de universiteit in september mee. De bedoeling is dat medewerkers uit het buitenland zich daardoor minder geïsoleerd voelen en sneller wennen aan Nijmegen.
De universiteit heeft iets nieuws: een buddyprogramma voor medewerkers uit het buitenland. Zodra ze in Nijmegen komen werken, worden ze gekoppeld aan een iemand die hier al is.
Voor internationale medewerkers is het niet altijd gemakkelijk om te aarden op de campus, weet Marion Elzas, coördinator international staff support. ‘Ik kwam eens iemand tegen in de Global Lounge die zei “het is weer Dutch Monday”. Op maandag werkten de meeste van zijn collega’s thuis. Ook werden alle gesprekken op de afdeling in het Nederlands gevoerd. Hij voelde zich redelijk geïsoleerd.’
Veel internationals zouden het leuk vinden meer persoonlijk contact te hebben met collega’s, vertellen Elzas en haar collega Joske Schoemaker. Dat is gebleken uit gesprekken en enquêtes. ‘Als ze niet goed kunnen aarden, gaan ze vaak eerder weg dan de bedoeling was’, zegt Schoemaker. ‘Dat is zonde. We hebben al verschillende programma’s ontwikkeld om het voor internationals gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld de Dual Career Service voor partners die meeverhuizen naar Nijmegen en de Global Lounge als ontmoetingsplek.’ Vanaf dit jaar komt daar dus iets nieuws bij: het buddyprogramma.
Dezelfde taal
Alle internationals die vanaf september naar Nijmegen komen, worden uitgenodigd daaraan mee te doen. Wanneer ze zich aanmelden, kunnen ze een aantal voorkeuren opgeven. ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze specifiek gematcht willen worden met iemand die een bepaalde taal spreekt’, zegt Elzas. ‘Daar proberen we dan zoveel mogelijk rekening mee te houden.’ Iedereen die verbonden is aan de Radboud Universiteit of het Radboudumc kan zich aanmelden om buddy te zijn. ‘Het programma is voor al het personeel, niet alleen het wetenschappelijke’, zegt Schoemaker.
Buddy’s geven zich voor drie maanden op voor het programma. ‘Drie maanden is een goede periode, daarna kunnen mensen zelf beslissen of ze blijven afspreken. Tijdens het programma zijn de buddy’s iedere zes weken welkom bij een activiteit, georganiseerd door International Staff Support. ‘We hebben al ruim vijftig aanmeldingen van mensen die buddy willen zijn, dus dat gaat al erg goed’, zeggen Elzas en Schoemaker. ‘We hopen dat nieuwkomers in de toekomst ook zelf buddy worden. Zo kunnen we meer mensen helpen.’
Wie zich wil aanmelden als buddy, kan terecht op deze site.