Iets meer vrouwelijke hoogleraren in Nijmegen

12 dec 2024 ,

Voor het eerst telt Nederland meer dan duizend vrouwelijke hoogleraren. Ze vormen 28,7 procent van het totaal. Aan bijna alle universiteiten nam hun aandeel toe, in Nijmegen tot 31,9 procent.

Vrouwen hebben nog altijd een achterstand in de wetenschap en daar verandert maar langzaam iets aan. Het aandeel vrouwelijke hoogleraren nam afgelopen jaar met 1,1 procentpunt toe, staat in de jaarlijkse monitor van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Het gaat wel iets sneller dan de afgelopen twee jaren, toen het groeipercentage onder de 1 procent bleef. Als het zo doorgaat, kan het nog twintig jaar duren voordat evenveel mannen als vrouwen hoogleraar zijn, staat in de monitor.

Geen uitschieters

Er zijn geen ‘uitschieters’, zoals de monitor het noemt, maar in Tilburg nam het percentage het sterkst toe: 2,1 procent. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, die zich toch al in de onderste regionen bevindt, ging het juist met 0,2 procent achteruit. Het vrouwelijke hooglerarencorps groeide in Nijmegen met een half procentpunt tot 31,9 procent.

De Radboud Universiteit stelde in 2020 te streven naar een (relatief hoog) percentage van 36 procent in 2025. Dat gaat de universiteit met het huidige tempo niet halen. Wel steeg het aandeel vrouwelijke universitair hoofddocenten (UHD’s) van 35,8 procent naar 38,7 procent. Dit is de kweekvijver van hoogleraren en daarom belangrijk met het oog op de toekomst.

Volgens rector José Sanders is er desalniettemin werk aan de winkel. Op de site van de Radboud Universiteit zegt ze: ‘We zullen ons moeten blijven inzetten om dit streefcijfer te halen. Dat betekent dat we moeten bijsturen, al zorgen de onderwijsbezuinigingen absoluut voor een extra uitdaging voor de positie van vrouwen.’

Donkere wolken

Het LNVH vreest de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs en onderzoek ook. ‘Donkere wolken pakken zich samen boven de sector’, staat in het persbericht. Onderwerpen als gendergelijkheid en diversiteit zullen onder druk komen te staan, voorspelt het netwerk. ‘Mensen in precaire posities, vaak vrouwen zoals ook deze Monitor wederom laat zien, zijn hierdoor extra kwetsbaar.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!