‘Ik ben de stereotype communist’

31 mrt 2015

Wie zitten er achter De Nieuwe Universiteit Nijmegen? Waarom komen ze in actie? Vox maakte drie portretten. Vandaag: Matthias van Trigt (25), tweedejaars politicologie en communist.

Matthias van Trigt. / Foto: Duncan de Fey
Matthias van Trigt. / Foto: Duncan de Fey

‘Ik herkende me in de thema’s die in Amsterdam werden besproken bij de inname van het Maagdenhuis. Onderwijs moet een publiek goed zijn, en daar hoort publieke controle bij, zeker in het hoger onderwijs. Ik wist: ik wil onderdeel uitmaken van deze beweging. De Nieuwe Universiteit.

De Universiteit Utrecht wilde in 2010, toen ik er sociologie studeerde, uit kostenbesparing het onafhankelijke studentenblad integreren met haar reclameafdeling. Ik nam deel aan de bezetting van het bestuursgebouw die volgde. Ik leerde dat het gevaarlijk is een college van bestuur op zijn woord te vertrouwen. Afspraken moeten zwart op wit staan. Ik was woordvoerder van de bezetters, en omdat ik die taak naar eigen zeggen met genoegen heb vervuld, wilde ik die ervaring voor De Nieuwe Universiteit weer inzetten.

Revolutie
Ik ben misschien wel de stereotype communist: ik lees Marx, voer actie en roep op tot revolutie, al ligt dat laatste nu natuurlijk niet voor de hand. Wel ben ik ervan overtuigd dat hervormingen in het Nederlandse hoger onderwijs de levensstandaard kunnen verbeteren. Dat kan de discussie openen over welke instituties eveneens publiek goed horen te zijn.

Ik ben inmiddels vijf jaar politiek activist. Ik ben lid van de Internationale Socialisten, een revolutionair-socialistische organisatie die op termijn grote veranderingen wil bewerkstelligen. Het kan gaan om economische thema’s, maar natuurlijk ook over milieu of racisme. Actievoeren is voor mij niet nieuw, en telkens als ik kan bijdragen aan bewegingen die de wereld willen verbeteren, kijk ik wat ik kan doen. Ik moet wel; ik kan niet anders.’ / Jorg Leijten

Lees meer portretten en achtergrondinformatie over het broeiende actieklimaat in de academische wereld in Vox 7.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!