‘Ik werd bedreigd vanwege mijn werk’

23 nov 2015

Al bijna twee maanden is de Keniaanse mensenrechtenverdediger Lydia Mukami in Nijmegen, om te ontkomen aan bedreigingen en mishandeling. Deze ruimte krijgt ze door het project Shelter City Nijmegen. Morgenmiddag geeft ze een lezing.

Foto: still van YouTube
Lydia Mukami is in Nijmegen om tot rust te komen. Foto: still van YouTube

‘De mensen zijn hier behulpzaam, ze helpen me, ze denken met me mee. Dat gebeurde in mijn thuisland niet. Daar werd ik bedreigd voor het werk dat ik deed’, vertelt Lydia Mukami. Als prominent lid van de Mwea Foundation zet ze zich in voor de rechten van boeren en vrouwen. In Kenia is het bijvoorbeeld verboden dat vrouwen land beheren. ‘Ik kon dat werk niet meer voortzetten, ik werd geïntimideerd. Het was voor mij niet meer te doen.’

Tijdens haar werk leerde ze diverse organisaties kennen die bescherming bieden, zoals het Shelter City-project, dat als doel heeft mensenrechtenverdedigers te beschermen. Voor haar was dit een kans om even op adem te komen. Shelter City Nijmegen biedt de voorvechters van mensenrechten namelijk drie maanden rust en veiligheid.

nijmegensheltercity-logoFysiek geweld
Dat was ook nodig. Mukami: ‘Toen ik hier net kwam, was ik erg getraumatiseerd, verward en wist ik niet meer wat ik moest doen. Ik heb nu eindelijk een plek waar ik uit kan rusten, een veilige haven waar ik alles wat er gebeurd is, kan overdenken.’ En dat is veel. Zo werd ze bij een busstation ontvoerd door onbekende mannen die haar in haar gezicht sloegen en meenamen in een busje. Het fysieke geweld duurde uren. Ondertussen werd ze ondervraagd over haar rol bij de Mwea Foundation. Ze ontkwam, maar in mei dit jaar werden de doodsbedreigingen zo ernstig en intensief, ook naar haar familie toe, dat ze tijdelijk niet meer vanuit Kenia verder kon werken.

Toch blijft ze onvermoeibaar doorgaan en vechten voor de rechten van de mens. ‘Ik heb een groep vrijwilligers van Amnesty International om me heen met wie ik goed kan praten. Daarnaast heb ik vanuit Nijmegen contact met collega’s, familie en vrienden in Kenia, via e-mail. Mijn werk houdt niet op. Ook doen we aan videochat zodat we face-to-face kunnen overleggen. Dat is fijn: ik kan mijn ideeën nog steeds delen.’ / Kelly Janssen

Mukami houdt haar lezing morgenmiddag van 12.45 uur tot 13.30 uur in de Global Lounge, in boekhandel Roelants op de campus. Ook gaat Mukami in gesprek met Lotje de Vries, universitair docent van het Centre for International Conflict –Analysis and Management. Mukami zal vertellen over haar werk en persoonlijke ervaringen in Kenia en Nijmegen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!