Illegale kamerverhuurders melden zich massaal

26 apr 2018

Illegale kamerverhuurders in Nijmegen hebben zich de afgelopen drie maanden massaal gemeld om alsnog de vereiste vergunning te verkrijgen. Het gaat onder meer om pandjesbazen die studentenkamers verhuren, maar nergens staan geregistreerd. Zij maken nu gebruik van een inkeerregeling van de gemeente.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in totaal al 177 vergunningaanvragen behandeld, waarvan naar schatting enkele tientallen aanvragen voor nieuwe kamerverhuurpanden, bij de rest gaat het dus om bestaande panden.

‘Een enorme toename in vergelijking met voorgaande jaren. Toen zijn gemiddeld vijftig aanvragen per jaar behandeld’, aldus een woordvoerster van de omgevingsdienst ODRN, die de vergunningaanvragen beoordeelt.

De gemeente Nijmegen heeft vorig jaar besloten tot een inkeerregeling die 1 januari inging. Verhuurders krijgen een half jaar de kans om hun studentenhuizen en andere panden alsnog aan te melden. Het overgangsrecht geldt voor kleinere panden met maximaal drie of vier kamers, aldus de woordvoerster. Naar schatting telt Nijmegen in totaal 1.200 tot 1.500 illegaal verhuurde panden.

Bestrijden

Bewonersplatform Kamerbreed en studentenvakbond AKKU maakten zich de afgelopen tijd samen sterk om illegale kamerverhuur te bestrijden. Zij willen dat de bouwconstructie en brandveiligheid van illegale panden worden gecontroleerd, zodat veiligheid voorop staat. Met name in de wijken Bottendaal en Nijmegen-Oost zijn de afgelopen jaren veel grotere herenhuizen ‘verkamerd’.

‘Bij aanvragen voor een vergunning, wordt achteraf een bouwkundige inspectie gedaan. Dan wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan, waaronder eventuele brandveiligheidseisen’, laat de woordvoerster van de ODRN weten. Dat gaat nu dus ook gebeuren bij de pandjesbazen die zich alsnog hebben gemeld.

‘Bij vijf of meer verhuurde kamers moet de eigenaar sowieso maatregelen nemen in het kader van brandveiligheid en dit ook melden. De brandweer toetst deze meldingen en controleert hier steekproefsgewijs op. Daarnaast worden er ieder jaar vijftig, willekeurig geselecteerde, grotere panden geïnspecteerd door de brandweer.’

Dit artikel van Jacqueline van Ginneken staat vandaag in De Gelderlander

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!