De horeca op de campus mag opnieuw opschalen. Vandaag heropent het Cultuurcafé en in de Refter kunnen maximaal 400 personen zitten.
Sinds de persconferentie van vorige week mag de horeca in Nederland weer open. Dat betekent dat ook alle horeca-afdelingen op de campus opnieuw hun deuren kunnen openen.
In het Cultuurcafé mag vanaf vandaag opnieuw geproost worden, Sportcafé the Yard is sinds zaterdag al open. In beide cafés is zitten verplicht en zijn 75 personen welkom. De laatste drankjes kunnen besteld worden om 21.45 uur, de cafés sluiten om 22.00 uur.
Geen QR-code
Ook de Refter ontvangt weer volop studenten en medewerkers. Omdat het een grote ruimte betreft, zijn verschillende zones aangebracht voor 75 personen. Met extra zitplaatsen in bijvoorbeeld het trappenhuis naast de Refter (op de begane grond van het Erasmusgebouw) kunnen er in en om het restaurant in totaal ongeveer 400 personen zitten. ‘Voor alle andere horecagelegenheden op de campus geldt een maximum van 75 zitplaatsen. Soms zijn daarnaast nog extra zitplaatsen in de gang gecreëerd’, zegt universiteitswoordvoerder Anja van Kessel.
Net zoals eerder in de coronacrisis is geen coronapas met QR-code nodig voor een bezoek aan de horeca op de campus. Er wordt dus niet gecontroleerd of bezoekers recent gevaccineerd, getest of genezen zijn. Idee hierachter is dat de horeca op de campus gezien wordt als bedrijfskantine; ze is alleen bedoeld voor medewerkers en studenten.
Op- en afschalen
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft de dienst Campus & Facilities een aantal keren af- en opgeschaald. Mogelijk zal dat opnieuw nodig zijn. ‘We moeten in principe uitgaan van scenario’s voor het bedienen van 0 tot 10.000 personen’, zegt Van Kessel.
Heel wat processen zijn dan ook aangepast, legt de woordvoerder uit. ‘We bereiden minder eten zelf. Ook zijn de werkwijzen op verschillende afdelingen aangepast, zodat medewerkers gemakkelijk gespreid kunnen worden en zodat we pieken kunnen opvangen.’
‘We hebben geprobeerd om onze vaste medewerkers zoveel mogelijk aan het werk te houden’
Twee jaar lang is het erg rustig geweest in de horeca op de campus. ‘We hebben geprobeerd om onze vaste medewerkers zoveel mogelijk aan het werk te houden’, zegt Van Kessel. Veel horecapersoneel werkte daardoor tijdelijk op andere afdelingen, bijvoorbeeld als portier, coronacoach of bij Post&Print. Nu er weer volop broodjes, salades en soep gegeten kunnen worden op de campus, kan iedereen weer op zijn vaste plek terecht.
Bij het facilitair bedrijf werkten altijd heel wat studenten. Omdat er tijdens de verschillende lockdowns minder werk was, zochten en vonden de meesten van hen een andere baan. Inmiddels worden de eerste studenten weer aangenomen. Van Kessel: ‘We kijken ernaar uit om meer studenten aan te nemen en natuurlijk om iedereen weer te verwelkomen.’
Opnieuw publiek welkom bij Radboud Reflects
De laatste coronaversoepelingen hebben ook gevolgen voor de lezingen van Radboud Reflects. ‘Vanaf 7 februari ontvangen we opnieuw publiek’, zegt hoofd programmering Anouta de Groot. Toeschouwers moeten 1,5 meter afstand houden en een QR-code laten scannen. De activiteiten van Radboud Reflects blijven voorlopig ook te volgen via livestream.