In het Goffertpark is anderhalve meter afstand houden geen probleem

23 aug 2020 ,

Ondanks stevige rukwinden verliep de eerste dag van de introductiemarkt in het Goffertpark zonder grote incidenten. Handhavers van de gemeente vroegen aan deelnemers om wat meer afstand van elkaar te houden, maar hadden ook complimenten voor de organisatie.

De intromarkt, traditioneel het moment waarop studie- en studentenverenigingen nieuwe leden werven, ziet er door corona een beetje anders uit. Dit jaar geen kriskras door elkaar lopende eerstejaars in Park Brakkenstein.

De markt is niet over één, maar vier dagen verspreid, waardoor het allemaal wat minder druk oogt. In het gigantische Goffertpark lopen de nieuwe studenten in mentorgroepjes een vast parcours over de markt. Af en toe is het oppassen, als een rukwind een marktkraampje dreigt om te blazen. Gelukkig blijft het droog, af en toe komt de zon er door.

Twee rondjes

Organisator Dionne Aldus had verwacht dat heel wat eerstejaars – al dan niet in quarantaine – thuis zouden blijven, maar is blij verrast met de opkomst. ‘We hebben de deelnemers niet geteld, maar de opkomst lijkt prima’, zegt ze. ‘Hier in het Goffertpark is ruimte genoeg. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat alle deelnemers één rondje zouden lopen op de markt, maar er is tijd en ruimte genoeg om twee rondjes te lopen, zodat ze langs alle kraampjes kunnen lopen.’

‘Het is fijn om de eerstejaars even in levende lijve te zien’

Zoals op voorhand aangekondigd, kwamen handhavers van de gemeente een kijkje nemen op de markt. ‘We zien nu toch meer dan drie mensen voor dit kraampje staan, wat eigenlijk de afspraak is’, wijst een van hen naar de stand van Babylon, rond een uur of vier ’s middags. Een half uur lang is het daar – net als bij andere kraampjes van studieverenigingen – inderdaad opvallend druk, met groepjes eerstejaars die kort op elkaar in de rij staan te wachten.

Foto: Tom Hessels

De handhavers vragen de deelnemers om wat meer afstand van elkaar te houden. ‘Die boodschap hebben we meteen aan de mentoren meegegeven’, zegt Aldus. ‘Maar ze hadden ook complimenten voor de opstelling van de kraampjes en voor de manier waarop de mensen achter de kraampjes afstand hielden van de deelnemers.’

Bij het kraampje van Babylon komen alle eerstejaars (Communicatie- en Informatiewetenschappen) uiteindelijk aan de beurt. Ter plekke kunnen zij zich inschrijven als lid van hun studievereniging. ‘We vinden het fijn om de eerstejaars toch even kort in levende lijve te kunnen zien’, legt Babylon-voorzitster Maud Weijers uit vanachter het kraampje. ‘Dit is de enige mogelijkheid deze week.’

Afspreken in de stad

Het is een beeld dat zich op verschillende plekken herhaalt deze middag. Over het algemeen is het erg rustig – zo’n tweehonderd mensen tegelijk lopen er rond. Soms is het ergens even kort druk, vooral bij de kraampjes van de studieverenigingen, omdat de mentorgroepjes per studie toegelaten worden in de Goffert.

Vanmiddag mochten de opleidingen van Letteren en Natuurwetenschappen het spits afbijten. Er hebben zich niet minder eerstejaars gemeld dan eerdere jaren, schatten verschillende mentoren in die in het park rondlopen.

De introductiemarkt en sportdag is de enige dag van de intro waarop de deelnemers elkaar fysiek kunnen ontmoeten, de rest van de intro gebeurt online. Toch weten enkele studenten elkaar ook buiten de intro te vinden. ‘We hebben wel al eens in de stad afgesproken met eerstejaars van onze studie,’ zegt een eerstejaars Artificial Intelligence. ‘Ik verwacht dat we dat deze week nog een keer doen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!