In Nijmegen blijven internationale studenten welkom (als ze een kamer vinden)

06 jun 2023

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een rem kunnen zetten op de instroom van internationale studenten. Aan de Radboud Universiteit daarentegen zijn niet te veel internationale studenten, aldus het college van bestuur. Maar internationale bachelorstudenten moeten wel zelf een kamer vinden.

Te veel internationale studenten? Daar is in Nijmegen geen sprake van, zegt een woordvoerder van de Radboud Universiteit.

In Den Haag klinkt echter een ander geluid. Eind april bleek dat Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) de toestroom van nieuwe internationale studenten voortaan beter wil beheersen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat er onder andere een centrale regie moet komen en dat alle internationale studenten Nederlands moeten leren. Bedoeling van de brief was om de knelpunten in het hoger onderwijs als gevolg van een te grote instroom van internationale studenten te voorkomen.

Toch lijkt de brief van Dijkgraaf vooralsnog weinig gevolgen te hebben voor de Nijmeegse universiteit. Landelijk komt zo’n 40 procent van de eerstejaarsstudenten uit het buitenland, maar aan de Radboud Universiteit bedraagt het aantal internationale studenten slechts 11 procent. Die dragen volgens de woordvoerder bij aan de kwaliteit van het onderwijs. ‘In het belang van zowel Nederlandse als internationale studenten hechten wij aan een gezonde international classroom (mix van Nederlandse en internationale studenten in de collegezaal, red.).’

Samen met andere Nederlandse universiteiten voert de Radboud Universiteit, aldus de woordvoerder, hierover gesprekken met het ministerie en met Kamerleden.

Rem en gaspedaal

In zijn brief schreef minister Dijkgraaf dat sommige opleidingen ‘een gaspedaal nodig hebben en andere een rem wat betreft de toestroom van internationale studenten’. Om welke opleidingen dat precies gaat aan de Radboud Universiteit is volgens de woordvoerder moeilijk te zeggen. Wel zegt hij dat het met name voor opleidingen met een nadrukkelijke internationale component, zoals International and European Law, belangrijk is om een gezonde mix te hebben tussen Nederlandse en internationale studenten.

In zijn brief stipte onderwijsminister Dijkgraaf eveneens aan dat hogescholen en universiteiten de taalvaardigheid van internationale studenten moeten bevorderen. Welk niveau van internationale studenten wordt verwacht – A1, B1 of C1 – is op dit moment niet duidelijk. ‘De ambitie van de minister is algemeen en roept vragen op’, aldus de woordvoerder. Op dit moment krijgen alle studenten van de Radboud Universiteit – zowel Nederlandse als internationale – al een taaltoets, en biedt de universiteit cursussen aan om de taalvaardigheid te verbeteren.

Mogelijk heeft de Radboud Universiteit nog wel een stok achter de deur. Volgens Dijkgraaf is er voor universiteiten in grensregio’s, zoals de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit een uitzonderingspositie mogelijk. Een deel van de internationale studenten aan deze universiteiten zijn wegens de ligging namelijk van regionale komaf. Wat de uitzonderingspositie inhoudt, en of die er überhaupt komt, is op dit moment niet duidelijk.  ‘We wachten de nadere uitwerking door de minister af’, aldus de woordvoerder.

Wooncrisis

Hoewel het discours vanuit Den Haag de laatste maanden gedraaid is, heeft dat in Nijmegen nog niet tot grote paniek onder internationale studenten geleid. Alleen moeten er uiteraard wel genoeg kamers beschikbaar zijn. Als gevolg van de wooncrisis is er een tekort aan woningen en aan studentenkamers waar zowel Nederlandse als internationale studenten last van hebben. Daarom wordt aan internationale studenten die niet uit de regio komen aangeraden om huisvesting te hebben voor ze naar Nijmegen komen – indien niet worden ze ontraden om te komen.

Belangrijk detail: vanaf collegejaar 2024-2025 past de universiteit het beleid voor kamerbemiddeling aan. Voor masterstudenten en exchange studenten blijft de universiteit bemiddelen en dit voor hun nominale studieduur. ‘Omdat er onvoldoende kameraanbod is voor alle studenten en omdat voor short-stay kamerverhuur een maximum van twee jaar geldt, komen bachelorstudenten hiervoor niet in aanmerking,’ aldus de woordvoerder. ‘Voor hen wijzen we op de mogelijkheden die er zijn om een kamer te vinden, net zoals we dat voor Nederlandse studenten doen, maar zullen we niet meer bemiddelen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!