In Nijmegen word je nog wél filosoof

22 jan 2015

Op de Erasmus Universiteit gaat de faculteit der Filosofie sluiten. De Universiteit van Amsterdam gaat ook bezuinigen op de studie Filosofie. In Nijmegen blijft de opleiding Filosofie een echte opleiding.

Geen afbraak bij Filosofie in Nijmegen. Foto: Sponzen Ridder (Creative Commons)
Geen afbraak bij Filosofie in Nijmegen. Foto: Sponzen Ridder (Creative Commons)

Op verschillende plaatsen in Nederland worden filosofiestudies opgedoekt. De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat de faculteit om financiële redenen binnen enkele jaren sluiten. De studie wordt ondergebracht bij andere faculteiten, aansluitend op het vakgebied. Ook de Universiteit van Amsterdam gaat bezuinigen op Filosofie, dat staat vast. Wat de bezuinigingen precies inhouden, dat is nog niet bekend.

Kaasschaaf
Door alle commotie zijn beide plannen inmiddels in de prullenbak beland. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. ‘Als we niets doen houden we de boel niet overeind. Met alleen de kaasschaaf gaat het niet lukken. Dat is bij sommige opleidingen al te veel gebeurd, dan wordt het armoedig’, zo zei decaan van de UvA Frank van Vree in Trouw. Maar hoe zit dat aan de Radboud Universiteit?

Financieel gezien zijn er bij de faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen in Nijmegen geen problemen. ‘Niemand weet of dat zo blijft. Zeker nu het leenstelsel ingevoerd wordt. Maar de zaken staan er voorlopig positief voor’, aldus Cees Leijenhorst, opleidingscoördinator Filosofie. De andere universiteiten zijn een interdisciplinaire kant op gegaan. Een breed eerste jaar, en daarna langzaam specialiseren. Leijenhorst: ‘Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, maar ook de Faculteit der Letteren hebben gezegd: “Wij lekker niet!” Wij leren onze studenten echt een vak.’

Ook denkt Leijenhorst dat de filosofie in maatschappelijke zin bezig is aan een opmars. ‘Niet een hype, maar al tien jaar groeiende. Steeds meer scholieren doen filosofie als eindexamenvak en existentiële filosofen, zoals Alain de Botton, vinden veel gehoor in de maatschappij.’ / Thieme Stap

0 reacties

    • Herman schreef op 23 januari 2015 om 12:23

  1. Dennis schreef op 22 januari 2015 om 17:53

    “De andere universiteiten zijn een interdisciplinaire kant op gegaan. Een breed eerste jaar, en daarna langzaam specialiseren. Leijenhorst: ‘Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, maar ook de Faculteit der Letteren hebben gezegd: “Wij lekker niet!” Wij leren onze studenten echt een vak.’”

    Neemt niet weg dat ook in Nijmegen de filosofiebachelor verbreed is, door de vrije ruimte van 30 EC naar 45 te vergroten en het Core Curriculum met theologie, religiewetenschappen en de letterenopleidingen in te bouwen (samen goed voor 10 EC niet-wijsgerige vakken).

    De Nijmeegse filosofie is dus wel degelijk meer interdisciplinair geworden, alleen is deze verbreding van (bijna) een jaar niet horizontaal, bijvoorbeeld een brede propedeuse, maar verticaal, door het tweede en derde jaar heen.

  2. F. Jongepier, promovenda FTR Nijmegen schreef op 23 januari 2015 om 09:21

    Het is inderdaad treurig nieuws over de toekomst van filosofie in Rotterdam en de UvA, maar voor de volledigheid is het wel goed om ook de reactie van de Erasmus Universiteit zelf te vermelden, namelijk dat de faculteit niet wordt opgedoekt of binnen enkele jaren gaat sluiten, dat er “wordt gekeken naar mogelijkheden tot verregaande samenwerking of fusie met een of meerdere andere faculteiten. Daarbinnen is een van de scenario’s een brede bachelor, waar de opleiding Wijsbegeerte in opgaat. Over deze scenario’s is nog geen beslissing genomen.”

    http://www.eur.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/detail/article/68519-wijsbegeerte-blijft-behouden-voor-erasmus-universiteit/

    Los daarvan: de faculteit mag er financieel dan beter voorstaan, het is misschien voorbarig en enigszins ongemakkelijk onszelf hiermee op de borst te kloppen (tenminste zolang er niet wordt ingegaan op de redenen waarom de Nijmegen er beter voor staat in vergelijking tot deze andere faculteiten).
    Overigens kun je op veel plaatsen in Nederland nog een ‘echte’ filosofie opleiding kunt volgen (de titel suggereert iets anders).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!