In strijd tegen drukte zet UB geen poortjes in

22 okt 2018

De eerste tentamenweek van het jaar komt eraan en dat betekent: een bomvolle Universiteitsbibliotheek. De universiteit wil geen niet-studenten weigeren, maar wat doet zij wel?

Je hoeft geen student te zijn om te weten dat de tentamenweek bijna begint. Eén blik op de Universiteitsbibliotheek zegt al genoeg. Het is druk en studenten moeten er vroeg bij zijn om een plekje te bemachtigen.

Zoals student communicatiewetenschap Celia Okoro. ‘De UB is de ideale plek om te studeren, maar voor een plekje moet je tijdens de drukke perioden wel zorgen dat je er om 9 uur bent.’ HAN-Student Interaction Design Daan Walder vult aan: ‘Soms zie je studenten als haviken azen op een plek. Als er een plaats vrijkomt, gaan ze daar snel op af.’

Utrecht

In Utrecht worden er, wegens de drukte in de tentamenperiode, alleen nog maar studenten van de universiteit toegelaten tot de UB. In Nijmegen is het nooit zover gekomen, al pleitte studentenpartij asap vorig jaar wel voor zo’n maatregel, in eerste instantie alleen om bij te kunnen houden of er wel of geen plek is.

Over de poortjes die niet-studenten weren uit de bibliotheek heersen uiteenlopende gevoelens. Student Celia Okoro vindt het wel een goed idee: ‘Tijdens de drukke perioden is vaak niet in één oogopslag te zien of er nog een plekje vrij is. Je blijft dan als een verloren lammetje met een veel te grote rugzak rondlopen op zoek naar een plekje.’

Bedrijfskundestudent Mandana Khabbazi vindt het niet nodig om de UB tijdens de rustige periodes af te sluiten voor niet-studenten, maar zou het wel fijn vinden als dit voor de tentamenweken zou gebeuren. Het zou in ieder geval een irritatiepuntje wegnemen bij de studenten: steeds vaker zien zij dat de UB als een soort hangplek dient voor middelbare scholieren.

Uiterste maatregel

De Universiteitsbibliotheek zelf ziet poortjes in ieder geval als een uiterste maatregel. Beleidsmedewerker Gonny Kremers: ‘Scholieren en studenten van de HAN zouden toekomstige studenten kunnen zijn. Zij kiezen misschien eerder voor een studie aan de Radboud Universiteit als ze weten dat hier goede faciliteiten zijn.’

Bovendien, zo vertelt Kremers, blijkt uit onderzoek van de UB dat zelfs in de drukste periodes niet alle plekken bezet zijn. Wel ziet ze vaak dat studenten de vrije plekken niet zomaar vinden. Dat probleem is binnenkort misschien verleden tijd. Op dit moment loopt er een pilot in het Grotiusgebouw waarbij via wifi de aanwezigen in elke ruimte van het gebouw worden geteld. Kremers: ‘Zo weten we hoeveel plaatsen er in iedere ruimte over zijn. Als de pilot succesvol is, dan kunnen studenten de bezettingsgraad van alle studielandschappen op de campus op termijn raadplegen op schermen, een app en op onze website.’

Ook op andere manieren komt de UB studenten tegemoet. Sinds het voorjaar van 2018 gaan de computers in ruststand wanneer ze vijftien minuten lang niet worden gebruikt. ‘Goed voor het milieu, maar ook om de drukte tegen te gaan’, aldus Kremers. Nat klachten over rumoer in stilteruimtes heeft de bibliotheek gezorgd voor extra toezicht. Tot slot maakt de UB reclame voor andere locaties dan de centrale bibliotheek.

1 reactie

  1. J.P. schreef op 22 oktober 2018 om 15:36

    Het is duidelijk dat het hier om halve maatregelen gaat die weinig zullen opleveren:
    Computers (nog) eerder uit laten loggen heeft weinig zin: studenten laten hun spullen gewoon voor de computer liggen. Dat het uitloggen na 15 minuten goed is voor het milieu is een doekje voor het bloeden. Bovendien schiet de UB zich met het argument wat betreft de werving van nieuwe studenten in de voet: De kwaliteit van de voorzieningen heeft een correlatie met de beschikbaarheid van die voorzieningen. Door allerhande leerlingen/studenten van middelbare scholen, MBO’s en HBO’s toe te laten tot de UB, veronderstelt zij bijna dat zij actief studenten van andere onderwijsinstellingen aanspoort om in de UB te gaan studeren, ten einde zo veel mogelijk studenten te kunnen werven voor de volgende studiejaren. Dat zou natuurlijk nogal een vreemde situatie zijn, aangezien de studenten van de RU al jaren klagen over het chronische tekort aan werkplekken in de UB tijdens toetsperioden. Een overvolle UB is geen reclamemiddel.
    Wat betreft de geluidsoverlast zou het sowieso een goede oplossing zijn de oude regels weer te herintroduceren: geen eten in het studielandschap, expliciet mensen verzoeken stil te zijn, ook ruimtes creëren waar geen laptops toegestaan worden.
    Beweren dat tijdens de drukste perioden niet alle werkplekken bezet zijn is wat mij betreft een retorisch trucje: Wat is een werkplek? Ook een ruime zitstoel tussen de grote bureaus in? Worden de stoelen en banken in de lounge ook als werkplekken aangemerkt? Maar op die vragen zal wel antwoord komen wanneer men die data in ontoegankelijke algoritmen gaat stoppen die bepalen of er wel of niet genoeg plekken zijn, terwijl studenten daar allang veel waardevollere uitspraken over gedaan hebben (allang vastgesteld hebben dat er niet genoeg plaatsen zijn).

    Het is zonder meer waar dat poortjes een rigoreuze oplossing belichamen. De UB is een openbare bibliotheek en de boeken zouden uiteraard ook toegankelijk moeten zijn voor HBO’ers en andere schoolgangers. Punt is alleen dat het merendeel van de niet-universitaire studenten (maar ook veel universitaire studenten) niet naar de UB komen om daar gebruik te maken van de boeken of andere intellectuele diensten die daar geleverd worden. Een belangrijke vraag is dus of die studenten niet elders een werkplek kunnen zoeken wanneer zij eigenlijk louter op zoek zijn naar een stoel, bureau en/of een computer om aan te werken in een rustige omgeving. En of de UB er niet in de eerste plaats is voor studenten die de intellectuele voorzieningen van de UB (Boeken e.d.) nodig hebben bij hun studie. De UB en RU doen er veel beter aan te inventariseren waarom middelbare scholieren, MBO’ers en HBO’ers niet op hun eigen onderwijsinstelling studeren. Dat deze leerlingen en studenten uitwijken naar de UB heeft een of meerdere redenen. Misschien omdat de studieruimten op die onderwijsinstellingen niet voldoen aan de capaciteit/wensen van hun studenten. Kan de RU/UB niet met de andere onderwijsinstellingen in Nijmegen rond de tafel gaan zitten en/of daar onderzoek naar gaan doen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!