Cultuur

Indieband Foxlane komt met nieuw album: ‘De teksten gaan nu over dingen die echt gebeuren in onze levens’

26 mrt 2024 ,

Jarenlang gold Foxlane als opkomende studentenband. Maar die status is de band inmiddels ontgroeid. Alle vier leden hebben ondertussen een baan en hun muziekcarrière op een lager pitje gezet. Toch brachten ze recentelijk weer een nieuwe single uit, afkomstig van hun aankomende album waarin het volwassen leven centraal staat.

Een internationale hit met het nummer Birmingham, optreden bij De Wereld Draait Door, ruim 2500 luisteraars per dag op Spotify en 34 shows in 2,5 maand bij de Popronde, het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland. De muzikale wereld lag aan de voeten van indierockband Foxlane. Maar toen kwam de coronapandemie.

En dus moest de band gedwongen een stapje terug doen. De vier bandleden, destijds studerend aan de Radboud Universiteit, grepen de gedwongen pauze aan om zich op hun studie te focussen.

Kriebelen

Achteraf was het juist een goede stap, geven ze nu aan, een stap die voor rust binnen de band zorgde en de vier de kans gaf om zichzelf ook buiten de muziek te ontwikkelen. Ze kwamen tussendoor nog wel met nieuwe nummers, maar een echte terugkeer bleef achterwege. Toch begon het weer te kriebelen en gingen de mannen achter de schermen aan de slag met een album. ‘We maken weer muziek omdat we het leuk vinden, niet omdat het van ons wordt verwacht’, aldus Christiaan Vegh (28), leadgitarist van de band.

Nu komt de band, na een radiostilte van drie jaar, met een nieuw album. Hoewel het album, getiteld I’ll be your mirror, officieel pas in 2025 uitkomt, is het eerste nummer al wel uitgebracht. Coffee is sinds begin deze maand te beluisteren.

Birmingham ging alleen over dat ik Peaky Blinders een vette serie vond’

Terwijl het op hun eerdere albums vooral ging over het studentenleven met bier en feesten, is hun nieuwe album meer een reflectie van hoe het viertal nu in het leven staat, laat frontman Timmermans weten. ‘Waar het nummer Birmingham alleen ging over dat ik Peaky Blinders (een populaire misdaadserie, red.) een vette serie vond, gaan de teksten nu over dingen die echt gebeuren in onze levens.’

Carrière maken

‘Het gaat over het werkleven waar we nu inzitten en de verwachtingen die de maatschappij van je heeft als je klaar bent met je studie’, gaat hij verder. ‘Als je bent afgestudeerd wordt er van je verwacht dat je snel carrière maakt’, voegt Vegh toe. ‘Alles moet maar snel en nu gebeuren. Iedereen moet hard werken.’

Foxlane in 2018. Foto: Ted van Aanholt

‘Op een gegeven moment volgt er dan een moment van zelfreflectie, word ik hier nu echt gelukkig van?’ vult Samuels aan op zijn beurt. ‘Bij mij is muziek het hoofddoel (Samuels speelt naast Foxlane ook in een jazztrio, red.) en ik heb daarnaast een parttime baan als sales en marketing ondersteuning bij een software bedrijf, wat dus niet zoveel met muziek te maken heeft. Dat is voor mij een topcombinatie. Ik kom op kantoor, doe daar mijn ding, trek daarna de deur dicht en ga dan weer muziek maken,’ vertelt hij tevreden.

Er wordt door de vier niet alleen gereflecteerd op hun carrièrepaden. Timmermans zingt bijvoorbeeld ook over de vraag of monogamie tegenwoordig nog wel de juiste vorm van liefde is. Dat is niet altijd even makkelijk, geeft hij toe. ‘Je laat een stukje van je ziel zien aan de wereld. Als ik het heb over of monogamie wel werkt, dan is het spannend om te horen wat anderen daarvan vinden.’

Lange avondsessies

Hoe anders was het enkele jaren terug. Toen de muziek haar basis vond in een studentenpand aan de Vossenlaan. ‘Lange avondsessies met potjes bier en een studio met slechte opnamekwaliteit kenmerkten de begintijden’, zegt Samuels met een lach op zijn gezicht.

‘Er worden nog steeds af en toe potjes bier gedronken bij de repetities hoor’

Het thuishonk van Foxlane is tegenwoordige De Basis, de culturele broedplaats aan de Groenestraat, waar Timmermans werkzaam is. De verhuizing heeft een positieve invloed op de muziek, meent Vegh. ‘In de oude studio moest je hard spelen omdat het geluid weerkaatste tegen de muren. Dat hoor je echt terug bij oudere nummers. Hier spelen we als het ware in een groot kussen en kan je dus veel zachter spelen. Daardoor wordt de muziek ook veel subtieler.’

Foxlane in 2017, na het winnen van studentenwedstrijd Kaf en Koren. Archieffoto: Mitchel Suijkerbuijk.

De mannen van Foxlane mogen dan allemaal student af zijn, er zijn genoeg oude gewoontes blijven hangen. Timmermans: ‘We drinken af en toe nog steeds potjes bier tijdens de repetities hoor. En Norman woont nog op de Vossenlaan, dus daar komen we ook nog steeds.’

‘Alleen vinden de opnames nu vooral overdag plaats, want iedereen moet de dag erop weer gewoon naar werk toe’, besluit Samuels gemoedelijk.

Het eerstvolgende optreden van Foxlane in Nijmegen vindt 25 april plaats in het cultuurcentrum Brebl.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!