Industrieterrein moet binnen 15 jaar bruisende woonwijk worden, studenten nemen binnenkort hun intrek
Wonen op een industrieterrein. Het klinkt misschien niet ideaal, toch nemen binnenkort zo’n tachtig studenten hun intrek in een SSH&-studio op industrieterrein De Winkelsteeg.
De eerste tekenen van leven zijn al zichtbaar in nieuwbouwwijk NDW21. Wat heet, twee van de zeven nieuwe appartementenblokken zijn inmiddels al bewoond. Terwijl er nog volop gebouwd wordt aan de andere complexen, zijn op steenworp afstand van de bouwplaats al de eerste tuinstoeltjes en bierkratjes te zien op balkons.
Het duurt niet lang meer voordat het ook zo ver is bij Urban, het nieuwe complex van studentenhuisvester SSH&. Werklui zijn druk bezig met de laatste regeldingen, zoals de kamers van aankleding voorzien. Vanaf 11 april komen hier de eerste studenten te wonen.
Zelfstandige studio’s
De zelfstandige studio’s in Urban, 79 in totaal met een oppervlakte van zo’n 22 vierkante meter, zijn onderdeel van nieuwbouwwijk NDW21 op industrieterrein de Winkelsteeg. De wijk is vernoemd naar de Nieuwe Dukenburgseweg 21, waaraan het complex gelegen is. Vier Nijmeegse woningcorporaties, waaronder SSH&, verhuren er een pand (zie kader onderaan).
De wijk is in rap tempo ontstaan. De verschillende woonblokken zijn allemaal van het type kant-en-klaar-woningen: units die als het ware opgestapeld zijn. Het is de bedoeling om ze na 15 à 20 jaar af te breken om ze elders weer op te bouwen.
Afgelegen complex
Urban ligt op een kleine vijf kilometer afstand van zowel de universiteitscampus als het stadscentrum. De dichtstbijzijnde supermarkt is minstens tien minuten fietsen. De dichtstbijzijnde kroeg nog een flink stuk verder.
Willen studenten eigenlijk wel wonen op zo’n afgelegen complex? Je kan stellen van wel, zegt directeur-bestuurder Kees Stunnenberg van SSH&. ‘Voor de eerste veertig studio’s die online beschikbaar kwamen, schreven zich achthonderd mensen in.’ Ook de reguliere woningen van de andere corporaties waren populair: ongeveer een op de vijftig belangstellenden kan daar ingeloot worden.
Maar, zo geeft hij toe, het gebied is inderdaad geen bruisende studentenwijk als Nijmegen-Oost of Bottendaal. ‘Maar ook niet iedere student is alleen maar bezig met drinken en feesten. Er zijn ook studenten die het juist lekker vinden om wat rustiger te wonen. Dat zie je bijvoorbeeld ook in een complex als Westerhelling (gelegen op de Kwakkenberg, red.).’
‘De gemeente wil binnen een jaar of vijftien van De Winkelsteeg een volwaardige woonwijk maken’, gaat de bestuurder verder. ‘Het is nu echt nog pionierswerk. Het is de bedoeling dat de bewoners van de verschillende complexen hier gezamenlijk gaan bouwen aan een leefbare wijk.’
Vriendengroepen
Daarom hebben de nieuwe studenten ook een gesprek met de ‘buurtverbinder’ van de vier bouwcorporaties, voordat zij hun intrek nemen. Die moet ervoor zorgen dat de verschillende bewoners de verbinding met elkaar zoeken, zodat er wat leven op het industrieterrein verschijnt.
Om bij dat proces te helpen heeft SSH& vijftien studio’s verhuurd aan vrienden, in groepjes van drie. Zij komen op dezelfde verdieping te wonen, tussen de andere bewoners. ‘Maar daar staat wel tegenover dat we verwachten dat zij actief gaan bijdragen aan de cohesie in de buurt’, zegt Stunnenberg. ‘Dat hebben zij ook moeten verantwoorden aan de buurtverbinder.’
11 april krijgen de studenten de sleutel van hun nieuwe studio’s en kunnen zij hun intrek nemen in het nieuwe complex. In de weken daarna moeten ook de andere gebouwen van NDW21 klaar zijn voor bewoning.
De Winkelsteeg
NDW21 is een nieuwe buurt in De Winkelsteeg waar woningcorporaties SSH&, Portaal, Talis en Woonwaarts momenteel zo’n vijfhonderd tijdelijke woningen realiseren. 79 zijn bedoeld voor studenten. Op de lange termijn moeten er zo’n vierduizend woningen verschijnen in De Winkelsteeg.
Anonieme student 13 schreef op 28 maart 2024 om 15:02
Volgensmij zijn er maar weinig studenten die écht op zo’n afgelegen locatie willen wonen, maar dwingt het kamertekort (en de mogelijkheid van huursubsidie bij SSHN) hun er toe
buitenlandse student schreef op 30 maart 2024 om 09:45
Ik snap niet dat ieder student een eigen studio nodig heeft in Nederland. In andere landen worden keuken, badkamers en vaak selfs slaapkamers gedeelt, zeker aan de begin van een studie. Natuurlijk heb je bij deze luxe veel meer m2 nodig en is het niet verassend dat je veel minder studenten kunt huisvestigen…