[Ingezonden] Ergerniswekkende surveillanten
Surveillanten kunnen flink irritant zijn tijdens een tentamen. Studentenfractie asap vraagt zich af waarom deze toezichthouders per faculteit anders geïnstrueerd worden. ‘Dit zou centraal geregeld moeten worden.’
Deze week is het voor studenten weer zover. Samen met medestudenten zitten zij rij aan rij in bankjes om, onder toezicht van gestrenge ouderen, te bewijzen dat ze de docent begrepen hebben.
Dat een cursus een moment moet kennen waarop de student moet aantonen dat hij of zij iets geleerd heeft, is duidelijk. De manier van toetsing wordt, volgens ons terecht, nogal eens bekritiseerd. Om echt te kunnen zien of een student de stof begrepen heeft zou een docent op kleine schaal moeten toetsen, in plaats van een massaal multiple-choice tentamen af te nemen. Omdat dit niet haalbaar is worden studenten een aantal uur samen in een collegezaal gezet onder een toezicht van surveillanten.
Doktersbriefje
Het is deze surveillance die vaak tot ergernis leidt. Elke student kent wel een situatie waar hij of zij zich afvraagt ‘is dit nu echt nodig?’ Tentamens bij geneeskunde waar je haast zonder doktersbriefje niet mag plassen; surveillanten die niet op de hoogte zijn van toegestane hulpmiddelen; surveillanten die (liefst op hakken) de zaal door rennen; surveillanten die een tijd omineus staan mee te lezen wat je daar nu eigenlijk opschrijft. Deze ogenschijnlijke nonchalance bij surveillanten leidt, onbedoeld, tot veel frustratie bij studenten.
Wij vragen ons af welke instructie surveillanten krijgen. Het is zo dat sommige faculteiten (zoals NWI en FTR) een richtlijn hebben voor surveillance tijdens tentamens, maar deze hebben vooral betrekking op wat de student wel en niet mag. Hoe surveillanten zich dienen te gedragen wordt hieruit niet duidelijk. Wij vinden dit vreemd. Een schriftelijk tentamen is op verschillende faculteiten niet wezenlijk anders. Slechts in randvoorwaarden, zoals in de hulpmiddelen die studenten mee mogen nemen, zijn er verschillen. Wij vinden het daarom gek dat er voor surveillanten geen vaste instructie ligt. Momenteel wordt dit op opleidingsniveau geregeld, terwijl dit juist centraal gedaan zou moeten worden. Het komt immers voor dat verschillende opleidingen tegelijk in dezelfde zaal een tentamen maken. Het is dan ook vreemd dat er geen vast kader voor surveillanten ligt. Wij pleiten voor een universiteitsbreed kader waarnaar surveillanten zich moeten schikken.
asap is een studentenfractie
abc schreef op 9 april 2014 om 14:19
Helemaal eens dat surveillanten zich soms belachelijk gedragen. Het zou inderdaad goed zijn als er voor surveillanten betere regels liggen, of een meldpunt waar studenten kunnen klagen.
Waarom dat nou per se weer centrale regels moeten zijn ontgaat me een beetje. Surveilleren bij rechten en NWI gaat echt anders in zijn werk, denk alleen al aan bijv. aanwezigheid van de docent. Wat je in centrale regels kan opnemen zijn dus alleen de obvious dingen als ‘niet rennen met hakken’, etc.
Maar dan heb je veel meer aan een facultair klachtenpunt! Het zijn immers (verschillende!) bureaus die door de faculteiten worden ingehuurd. Daar moeten de problemen worden opgelost. Een centraal rijtje “do’s en don’ts” voegt weinig toe…
henkie schreef op 9 april 2014 om 16:00
Ik erger me aan mensen die zich overal aan ergeren.
Pietje schreef op 9 april 2014 om 18:33
Het is pas irritant als ze staan te praten tijdens het tentamen.
De zus van Hans schreef op 10 april 2014 om 09:59
Of gaan bellen tijdens het tentamen. Ook heel vervelend.
Naar schreef op 10 april 2014 om 17:46
Ook erg naar is het als er gegeten wordt tijdens een tentamen. Smakken, krisperende broodzakjes, krakende koekjes. De lucht van pindakaas. Gadverdamme!