[Ingezonden] Kamers genoeg in Nijmegen

20 okt 2014

Er dreigt geen leegstand in Nijmegen, er is nog steeds een tekort aan studentenkamers. Dat stelde AKKU in een opiniebijdrage in Vox 2. Maar SSHN-directeur Max Derks zegt dat de cijfers waarop de studentenvakbond zich baseert niet deugen. Vanaf voorjaar 2015 zijn er volgens hem voldoende kamers voor iedereen.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Met veel belangstelling las ik het ingezonden stuk in Vox 2 van AKKU-voorzitter Floor Albers van der Linden, waarin zij de SSHN oproept  vooral door te gaan met het bouwen van kamers in Nijmegen. Zelf vertelde ik meerdere malen dat het kamertekort komend voorjaar is opgelost. Dat lijkt in tegenspraak met de cijfers die Floor citeert uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, waarin nog een aanhoudend groot kamertekort wordt opgetekend.

Toch neem ik niets terug van mijn woorden. Wel wil ik graag uitleggen waar het verschil precies zit. Dit tekort lijkt erg nauwkeurig uitgerekend (2626) en suggereert een hoge mate van betrouwbaarheid, maar dat is beslist niet het geval.

Momentopname
In het voorjaar hebben onderzoekers aan de hand van ingevulde vragenlijsten per stad gemeten hoeveel studenten er binnen datzelfde halfjaar willen verhuizen en hoeveel studenten vertrekken. Het verschil tussen die twee cijfers is volgens de onderzoekers het kamertekort van 2626. Dat aantal kun je met een flinke korrel zout nemen, want is gebaseerd op een enquête die slechts 3 procent van de studenten van de Radboud Universiteit invulde. Het lijkt mij dan ook niet verstandig uit die vragenlijst al te harde conclusies te trekken. Het is een indicatie, niet meer dan dat.

Maar goed, als je die 2626 voor waar aanneemt, dan wordt een fors deel van dat aantal opgelost met de nieuwe wooneenheden die de SSHN afgelopen tijd bouwde en in de toekomst nog realiseert. Tussen juni 2014 tot april 2015 komen er 1.000 wooneenheden vrij bij de SSHN.

Ik doel dan op het wooncomplex Leeuwenstein (150 kamers), de nieuwbouw Talia (347 kamers), het verbouwde klooster Mariënbosch (347 zelfstandige eenheden) en nog zo’n 150 kamers die door verbouwingen her en der sinds juni zijn gewonnen (bijvoorbeeld op Galgenveld). Een fors aantal van dat ‘tekort’ van 2626 wordt hiermee opgelost.

Trend
Daarnaast zijn in hetzelfde onderzoek waaraan Albers van der Linden refereert scenario’s opgenomen over het mogelijke effect van de invoering van het sociaal leenstelstel. Het meest waarschijnlijke scenario is dat wanneer het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd landelijk gezien de behoefte aan kamers niet met 19.000 groeit, maar met ruim 10.000 daalt.

We moeten dus niet al te hard roepen dat er extra moet worden gebouwd, ook al omdat er in de particuliere sector nog steeds – ook in Nijmegen – vele herenhuizen en andere panden worden omgebouwd tot studentenhuizen. Ik verwacht dat deze trend nog wel even doorzet.

Ik ben ervan overtuigd dat studenten die gewoon een kamer willen voor een fatsoenlijke prijs vanaf voorjaar 2015 volop aan hun trekken komen in Nijmegen. Natuurlijk houden we de eventuele veranderingen goed in de gaten. Voor studenten die groter, zelfstandiger of op een betere locatie willen wonen, zal er altijd een zekere wachttijd blijven bestaan. Als SSHN vinden we dat die wachttijd tot dusver veel te lang was, maar we verwachten dat die flink zal dalen. Uiteraard blijven we dit in de gaten houden.

Mochten de studentenaantallen onverhoopt stijgen, dan zal de SSHN daar binnen haar mogelijkheden beslist op inspelen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!