Dossier

[Ingezonden] Koester de actieve student

29 jan 2014

De rust is wedergekeerd en de universitaire studentenraad en het college van bestuur kunnen weer door één deur. Fijn. Maar zou de discussie niet in eerste plaats moeten gaan over respect voor de actieve student, vraagt Lisa Westerveld zich af.
Ingezonden brief

Fijn dat het college van bestuur een ‘goed gesprek’ heeft gehad met oud-leden van de studentenraad. Natuurlijk is het natrekken van individuele studiegegevens niet goed te praten. En de term ‘pretvakken’ wel een heel ongelukkige. Toch stoort de discussie me ook om een andere reden.

Sinds een aantal jaar gelden er strikte regels voor het aantal studiepunten dat actieve studenten moet halen om in aanmerking te komen voor een bestuursbeurs. Dat de studentenraad destijds met deze regeling heeft ingestemd, verbaast me nog steeds. Kennelijk is de landelijke trend van ‘rendementsdenken’  een vanzelfsprekendheid geworden. En dat is jammer: niet alleen leidt het tot studenten die steeds minder verantwoordelijk worden voor hun eigen studieverloop, ook leidt het tot de gedachte dat (maatschappelijk) actief zijn naast de studie ongewenst is.

Het serieus uitoefenen van een bestuursfunctie vraagt de nodige tijd, maar is ook enorm leerzaam. Laten we actieve studenten dus vooral koesteren. Natuurlijk is studeren belangrijk, maar het maakt niet zoveel uit als iemand er wat langer over doet. De arbeidsmarkt zit immers op slot en het is een fabeltje dat ‘vertraging zo duur is voor de belastingbetaler’. Immers, de bekostiging geldt voor de nominale studieduur en een student die niet naar college gaat en tentamens maakt, vraagt ook geen aandacht (en tijd) van zijn docent.

De huidige generatie actieve studenten zit met de ellende: niet alleen wordt het besturen moeilijker gemaakt, ook wordt kennelijk in de gaten gehouden welke vakken zij volgen. Zo wordt ook nog de eigen verantwoordelijkheid van een student ondermijnd.

Het lijkt me verstandig als CvB en studentenraad bij komende gesprekken over de regeling voor bestuurlijk actieve studenten eerst met elkaar overeenkomen wat het doel is van bestuurswerk. En daarbij de vraag stellen wie het meest uit zijn studietijd haalt: de student voor wie de universiteit beslist wat goed voor hem is? Of misschien degene die weleens een verkeerde inschatting maakt, maar wel de vrijheid krijgt om zijn studie in te plannen?

Lisa Westerveld is oud-bestuurslid van AKKU, oud-voorzitter van de universitaire studentenraad en was twee jaar voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Daarnaast zat ze in de opleidingscommissie van Filosofie en heeft geholpen met het opzetten van het eerste damesteam van FC Kunde. Ze staat op de tweede plek van de lijst van GroenLinks Nijmegen.

0 reacties

  1. John R. schreef op 29 januari 2014 om 15:35

    Koester de academische sterke student! In plaats van al dat overdreven gepraat over het belang van besturen. Actieve studenten zijn inderdaad belangrijk, maar worden overgewaardeerd ten opzichte van academische prestaties.

  2. Osiris – CvB-versus-USR Radbou University Nijmegen | Pearltrees schreef op 29 januari 2014 om 15:46

  3. Ergo schreef op 29 januari 2014 om 16:20

    De universiteit zou beter eens wat meer oog voor de gewone student kunnen hebben. Zolang je netjes je collegegeld betaalt, interesseert het op de universiteit niemand iets of je überhaupt wel studiepunten haalt.

    • Lisa Westerveld schreef op 29 januari 2014 om 21:52

      @Ergo, ik deel je analyse absoluut niet. De universiteit doet er van alles aan om studenten naar een diploma te helpen. Naar mijn mening soms zelfs met te veel druk, bijvoorbeeld door alle rendementsmaatregelen die Mart al noemt.
      @John R, ik denk juist dat nevenactiviteiten veel te weinig worden gewaardeerd en de nadruk steeds meer komt te liggen op het halen van studiepunten. Ik denk tenminste dat je dit bedoelt met ‘academische prestaties’.

  4. martwaterval schreef op 29 januari 2014 om 16:44

    Ben het met je eens dat hieruit vooral een gebrek aan respect sprak jegens de bestuurlijk actieve student, die niet alleen actief is om zichzelf te ontwikkelen maar ook nog eens een steentje bijdraagt aan studentenstad Nijmegen. Bovendien is de besturende student (of medezeggenschapper uiteraard) bijna per definitie de excellente waar de universiteit naar streeft (eerder gaf de rector al eens aan dat bestuursfuncties alleen gedaan zouden moeten worden door de gemakkelijk studerende student).

    @Ergo, ook voor de “gewone” student is er veel aandacht, ook in de studentenraad. Maar dit soort opmerkingen hebben ook invloed voor de “gewone” student. Immers, wanneer op basis van dit soort argumentatie besluiten worden genomen of niet worden genomen gaat dat indirect over de activiteiten van de “gewone” student, maar ook over de regelingen en voorzieningen waarop de USR invloed kan uitoefenen. Beetje gemakkelijk om het nieuws over besturende studenten met een dergelijke opmerking af te doen.

    • Ergos schreef op 29 januari 2014 om 17:58

      @martwaterval:disqus
      Waar het mij om gaat is dat de universiteit moeilijk loopt te doen daar waar het studenten betreft die naast hun studie een bestuurstaak vervullen. Maar dezelfde universiteit interesseert het geen bal hoe studenten ervoor staan die kennelijk niets naast hun studie doen. Over dat soort studenten die geen studiepunten halen heb ik Kortmann cs nog nooit gehoord.

      • martwaterval schreef op 29 januari 2014 om 18:25

        Haha, volgens mij is de hele P-in-2, B-in-5, M-in-2, BSA, studentmentoren in het eerste jaar, scriptiebegeleidingsdiscussie, etc etc daarop gericht…

      • martwaterval schreef op 29 januari 2014 om 18:26

        Ik denk overigens wel dat het soms onder lijkt te sneeuwen bij andere issues, maar dat is omdat de RU onderwijs en onderzoek centraal stelt (gewoon onderwijs dus) en alle ‘extraatjes’ onder vuur liggen (bestuursbeurzen, bijv., ook al ligt daar een principieel standpunt achter).

      • Redactie schreef op 30 januari 2014 om 11:42

        Ai, daar is duidelijk iets mis gegaan. Het is aangepast. Dank voor de opmerking.

  5. Frans de Vries schreef op 30 januari 2014 om 13:04

    Lisa, was jij destijds ook betrokken bij de discussie of heb je toen nog invloed kunnen uitoefenen binnen AKKU? Ik kan me namelijk herinneren dat het AKKU was die destijds met zes zetels instemden voor de regeling waardoor studenten verplicht werden studiepunten te halen om hun geld te ontvangen. Ik zou het goed vinden als AKKU daar nu op terug komt, maar dan is het wel een ’too little, too late’.

    • martwaterval schreef op 30 januari 2014 om 13:07

      Volgens mij was dat 2010-2011 of 2009-2010, iig vlak voordat asap in de USR kwam. Lisa was toen ook al lang en breed weg uit de USR 😉

      • Frans de Vries schreef op 30 januari 2014 om 13:12

        Dat weet ik. Het was in 2010-2011. Maar ik kan me voorstellen dat Lisa als vooraanstaand oud-AKKU-lid nog wel haar invloed gehad zou kunnen hebben.

      • Lisa Westerveld schreef op 30 januari 2014 om 14:30

        Jep, ik heb mijn bezwaren geuit aan een lid van AKKUraatd. Maar had niet zoveel invloed meer 😉 Overigens heb ik het er ook uitgebreid met Kortmann over gehad na een debat dat hierover was georganiseerd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!