Dossier

[Ingezonden] RU, vergeet je actieve studenten niet!

10 nov 2014

De actieve student krijgt in het nieuwe Strategisch Plan van de Radboud Universiteit niet de erkenning die hij verdient. Dat stelt de fractie van studentenpartij asap in de USR, bij monde van fractievoorzitter Roel Gremmen.
Illustratie: Roel Venderbosch

Illustratie: Roel Venderbosch

Onze universiteit is een campus-universiteit, althans, zo typeert de Radboud Universiteit zichzelf in haar uitingen. Ook in het Strategisch Plan wordt vaak verwezen naar de campus en de toegevoegde waarde die deze heeft voor onze universiteit. Terecht, denkt asap: de campus is immers het hart van onze studentencultuur. Geen onderwijs zonder collegezalen of onderzoek zonder laboratoria, maar ook: geen studentensportverenigingen zonder het USC of studieverenigingen zonder verenigingskamers. Daarom vindt asap het een doodzonde dat juist deze groep actieve studenten door de RU lijkt te worden vergeten.

Er komt namelijk een nieuw Strategisch Plan aan, dat op 24 november ter bespreking en op 15 december ter instemming ligt voor de USR en de Ondernemingsraad. Het concept dat er nu ligt is een plan dat spreekt over de persoonlijke ontwikkeling van studenten, over verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces, over arbeidsmarktoriëntatie en over excellente studenten. Tegelijkertijd is het een plan dat niet spreekt over persoonlijke ontwikkeling buiten de collegezalen, het leerproces laat eindigen bij het tentamen, arbeidsmarktoriëntatie slechts ziet als onderdeel van de opleiding en excellentie definieert als een Honours-programma of dubbelstudie. In andere woorden, een plan dat de meerwaarde van de nevenactiviteiten waar veel studenten zo hard voor werken, niet ziet.

Volgens asap is een actief studentenleven wél iets waar een universiteit met recht trots op mag zijn. Er is weinig betere arbeidsmarktoriëntatie dan het runnen van je eigen bedrijf, zoals dat kan bij de Aesculaaf, of mooiere kans voor je persoonlijke ontwikkeling dan het besturen van een vereniging, het regisseren van een toneelstuk of sporten op topniveau. Zelfs als blijkt na een jaar dat je geen ondernemer, bestuurder of topsporter wil worden is dat nog steeds pure winst: weten wat je niet wil is immers ook ontwikkeling. En wat te denken van excellentie? Is een student die een voltijdstudie volgt en daarnaast zichzelf ontwikkelt bij een lokale politieke partij of Navarone naar het Cultuurcafé haalt niet excellent? asap betwijfelt het.

Om die reden adviseren wij het college van bestuur het volgende: geef actieve studenten de waardering die ze verdienen. Benadruk dat de Radboud Universiteit écht staat voor haar campus en alles wat de actieve student daaraan bijdraagt, en durf dat ook aan de buitenwereld te tonen! Zet het in het nieuwe Strategisch Plan, voeg de daad bij het woord en laat zien dat toponderwijs op de beste brede universiteit van Nederland ook buiten de collegezalen plaatsvindt.

asap strijdt ook dit jaar weer binnen en buiten de vergaderzaal voor de actieve student en zal dat ook altijd blijven doen. We verwachten van het college van bestuur hetzelfde.

0 reacties

  1. K. schreef op 10 november 2014 om 15:53

    Nobel dat asap verwacht van het CvB dat ze voor de actieve student strijden, maar waarom strijdt asap niet binnen de GV voor concrete punten hierover in het strategisch plan, of misschien wel in de jaarplanning? Ik zou als actieve student graag weten wat asap nu concreet gaat doen om alsnog waardering voor de actieve student (in een of ander plan of schriftelijke toezegging) te bereiken, behalve dit stuk plaatsen.

    Fijn dat asap de actieve student steunt, maar ik heb liever daden dan loze woorden.

    • Roel schreef op 10 november 2014 om 22:48

      Beste K.,

      We zijn blij te kunnen melden dat we het niet alleen bij woorden houden, maar ook een concrete bijdrage leveren aan het faciliteren van het actieve studentenleven op onze universiteit. Met dit artikel vragen we extra aandacht voor het gebrek aan beleid voor actieve studenten in het concept Strategisch Plan, maar uiteraard stellen we bij de bespreking van het Strategisch Plan ook vragen hierover. De antwoorden hierop verwachten we in de overlegvergadering van 24 november.

      Omdat een Strategisch Plan nooit zo concreet wordt als we misschien wel zouden willen, ondernemen we op nog meer fronten actie. De fractie van asap opereert in de USR en de USR heeft bijvoorbeeld een Werkgroep Actief Studentenleven ingesteld die momenteel inventariseert hoe de ondersteuning die er is voor actieve studenten ervaren wordt en verbeterd kan worden, en ook de werkgroepen Flexibel Studeren, Scholing Medezeggenschap en Campusvoorzieningen houden zich actief bezig met het onderzoeken en verbeteren van de ondersteuning en mogelijkheden voor studenten die meer doen dan alleen hun studie. In al deze werkgroepen zitten één of meer leden van asap, die in onze ogen dus een concrete bijdrage leveren aan het verbeteren van de ondersteuning van het actieve studentenleven.

      Mocht je nog aanvullende vragen hebben, aarzel dan niet om ons een mail te sturen of een van ons individueel te benaderen. Het e-mail adres is [email protected], wij staan altijd open voor opmerkingen!

      Groeten,
      Roel Gremmen
      Fractievoorzitter asap

      • K. schreef op 11 november 2014 om 12:32

        Dan had ik in jullie opiniestuk nog steeds liever concrete aanknopingspunten gezien: wat doen jullie precies behalve jullie in deze commissie zitting nemen?

        En het zijn werkgroepen van de USR, dus ik neem aan dat andere leden (koepels, fracties) ook staan voor actieve studenten? Beetje jammer dat zij hier niet in betrokken zijn, lijkt me…

    • Roel schreef op 10 november 2014 om 22:49

      Beste TF,

      Wij denken niet dat er inactieve studenten zijn, maar omgekeerd denken wij wel dat de actieve studenten die wij hier bedoelen, de studenten die naast hun studie veel tijd nemen om zich in te zetten voor de universiteit of die de moeite nemen om verder te kijken dan hun studie, gestimuleerd en ondersteund dienen te worden. Deze studenten spelen ons inziens een grote rol in het creëren en vasthouden van de door de universiteit zo graag gewilde levendige campus. Wij vinden het raar dat er in het strategisch plan daarom niets gezegd wordt over deze groep studenten.

      Mocht je nog vragen hebben of opmerkingen, dan horen wij dat graag! Je kunt natuurlijk op dit bericht reageren, maar je kunt ook altijd een mail sturen naar [email protected].

      Groeten,
      Roel Gremmen
      Fractievoorzitter asap

  2. Z schreef op 10 november 2014 om 18:26

    “….en excellentie definieert als een Honours-programma of dubbelstudie”

    Dat lijkt me geen slechte definitie? Ik snap dat het combineren van een studie met externe activiteiten ook een vorm van excellentie kan zijn (hangt af van de belasting en het effect op de cijfers), maar vanuit het oogpunt van een universiteit lijken Honours of dubbelstudies mij inderdaad de beste indicatoren van excellentie

    • Roel schreef op 10 november 2014 om 23:04

      Beste Z,

      Het is
      inderdaad voor de hand liggend om, als universiteit, zaken als een
      Honours-programma of een dubbelstudie het eerst als excellent te kenmerken.
      Onze ervaring is echter dat, wil de RU een echte campusuniversiteit zijn (en
      het College draagt keer op keer uit dat te willen zijn), daar ook studenten
      voor nodig zijn die zich op een andere manier ontwikkelen. Ons inziens is dat
      ook een vorm van excellentie: het leren besturen van een vereniging of het
      gedisciplineerd samenstellen en volgen van een eigen trainingsschema, dragen
      heel veel bij aan de persoonlijke ontwikkeling en de open, ambitieuze sfeer op
      de campus. asap vindt deze sfeer heel belangrijk en zou erkenning van het
      belang daarvan daarom graag duidelijker in de visie van het College terugzien.

      Mocht je nog aanvullende opmerkingen op bovenstaand stuk of deze reactie hebben, dan horen wij dat graag! Je kunt hiervoor ook een mail sturen naar [email protected].

      Groeten,
      Roel Gremmen
      Fractievoorzitter asap

  3. Bert schreef op 11 november 2014 om 11:09

    Ik geloof dat alleen de mensen die er werken nog geloven dat het Honoursprogramma iets met excellentie te maken heeft. Feit blijft dat het gemiddelde niveau nauwelijks dat van andere eventuele extracurriculaire activiteiten overstijgt. Of ze moeten het gemiddelde niveau opkrikken en dus een hoop middelmatige studenten toegang weigeren; iets wat de financiële prikkels van het moment niet toelaten, zeker gezien de financiële chaos die de weinig excellente werknemers hebben veroorzaakt. Of ze moeten er maar helemaal mee stoppen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!