Cultuur

InScience neemt afscheid van het najaar met ‘onderbelichte juweeltjes’

03 nov 2022

Wetenschapsfilmfestival InScience, normaal altijd in november, verhuist naar het voorjaar. Om het evenement dit jaar niet stilletjes voorbij te laten gaan, vertoont het festival vrijdag en zaterdag een selectie van de meest spraakmakende films van de afgelopen zeven jaar.

Het Nijmeegse wetenschapsfilmfestival InScience trekt – buiten de coronajaren om – ruim tienduizend bezoekers en is daarmee een van de grootste wetenschapsfilmfestivals van Europa. Zeven jaar lang vond het plaats in november, maar vanaf de achtste editie verhuist het festival naar het voorjaar.

Het wordt geen stilzwijgend afscheid, want InScience organiseert dit weekend (vrijdag en zaterdag) eenmalig Amazing Discoveries. Tijdens dit tweedaagse minifestival worden er – net zoals bij de reguliere InScience-edities – wetenschappelijke films vertoond en geven wetenschappers lezingen. In maart vindt weer een volwaardig festival plaats.

Onderbelichte juweeltjes

In totaal staan er zeven wetenschappelijke films op het programma. ‘Het is een selectie van onze favoriete ontdekkingen uit de afgelopen zeven jaar’, vertelt Rob van den Bergh, filmprogrammeur bij InScience. ‘Van iedere editie hebben we één uitschieter gekozen. Dat doen we wel vaker tijdens onze reguliere festivals, maar nu hebben we films uitgezocht die toentertijd te weinig aandacht kregen. Het zijn de onderbelichte juweeltjes.’

Het festival heeft geprobeerd een balans te vinden tussen alle soorten wetenschap. Op de eerste festivaldag zijn de films Inventing Tomorrow, Oliver Sacks: His Own Life en The Farthest te zien. De laatstgenoemde film gaat over ruimtevoertuigen Voyager I en Voyager II. ‘Dit is een typische film voor liefhebbers van bètawetenschap. De documentaire bestaat uit interviews, animaties, foto’s en nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Je komt erachter hoe dit indrukwekkende ruimtevaartproject tot stand kwam’, vertelt Van den Bergh.

De persoonlijke favoriet van de filmprogrammeur wordt zaterdag vertoond:  Is The Man Who Is Tall Happy?. ‘Het is een moeilijke film, maar het bekijken waard’, meent Van den Bergh. In de film wordt filosoof Noam Chomsky geïnterviewd door regisseur Michel Gondry (van onder andere Eternal Sunshine of the Spotless Mind). De twee hebben het over de betekenis van taal, en over politiek. ‘Het interview zelf krijg je als kijker niet te zien. De regisseur heeft het hele gesprek geanimeerd.’

Conflicten door klimaatproblematiek

Elke vertoonde film wordt vergezeld door een lezing van een wetenschapper, die verder ingaat op de thematiek van de film. Zo komt bijvoorbeeld onderzoeker en docent Erik Jansen van de HAN vertellen over conflicten die ontstaan door de actuele energietransitie en de klimaatproblematiek, legt communicatiemedewerker Andy Leenen uit. ‘Dat bespreekt hij via een rollenspel met het publiek, waarbij allerlei belangen aan bod komen en de verschillende partijen door middel van een dialoog bij elkaar moeten zien te komen. Het gesprek hoort bij de film The Peacemaker, waarin vredesonderzoeker Padraig O’Malley eigenlijk hetzelfde doet in crisiszones, maar dan op grotere schaal.’

Naast Jansen spreken onder andere Peter Hagoort (directeur van het Max Planck Instituut), Yvonne Engels (hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan het Radboudumc) en Bas Bloem (Neuroloog bij het Radboudumc). De thema’s zijn divers. ‘Van filosofie tot klimaatproblematiek en kunstmatige intelligentie. Bij InScience willen we voor een belevenis zorgen waar iedereen nog lang over nadenkt’, aldus Leenen.

Amazing Discoveries vindt plaats op 4 en 5 november in filmhuis LUX. Tickets zijn te koop vanaf 2,50 euro. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!