Insectenonderzoek de wereld over

02 nov 2017

Het onderzoek van Hans de Kroon en Caspar Hallmann gaat de wereld over. Zij concludeerden dat ruim 75 procent van de vliegende insecten in beschermde Duitse natuurgebieden is verdwenen. Media en politiek buitelen over elkaar om de onderzoekers te spreken.

Het is niet veel wetenschappers gegeven: een publicatie die zowel de mondiale media bestormt, als de politieke agenda op zijn kop zet. Toch lukte het Radboudonderzoekers Hans de Kroon, Caspar Hallmann en hun Duitse collega’s met hun onderzoek naar vliegende insecten. Of beter gezegd: naar het ontbreken van de beestjes.

Mondiale media

De Kroon en Hallmann concludeerden dat in zo’n dertig jaar tijd ruim 75 procent van de insectenpopulatie in beschermde Duitse natuurgebieden is verdwenen. Hun onderzoek werd gretig opgepikt door de grootste kranten en sites. Zo besteedden de NOS, BBC, The Guardian, CNN en de Washington Post aandacht aan het onderwerp. Ook in Spanje, België en Duitsland doken de media erbovenop. En dat is slechts een kleine greep uit de honderden sites en blogs waarop te lezen viel over de studie.

Ons onderzoek geeft een bevestiging van wat mensen eigenlijk al wisten

De Kroon noemt de aandacht overweldigend. ‘We hebben overal gestaan waar we konden staan. Natuurlijk weet je dat je met een dergelijk onderzoek enige aandacht krijgt, maar dit hadden we niet verwacht.’ Het blijft gissen naar de ontploffing van media-aandacht. Ook voor De Kroon. ‘Ik denk dat het komt doordat we een getal hingen aan een bekend fenomeen.’ Als voorbeeld noemt hij de autoruit. ‘Vroeger moest je daar de insecten vanaf schrapen, nu hoeft dat niet meer. Ons onderzoek geeft een bevestiging van wat mensen eigenlijk al wisten.’

Een petitie & Europese instanties

Toch is dat laatste niet helemaal waar, moet ook De Kroon erkennen. ‘Het getal (75 procent, red.) is veel hoger dan verwacht. Het probleem blijkt veel urgenter.’ Dat blijkt ook uit de plotselinge politieke aandacht die is ontstaan voor het insectenvraagstuk. Zo werd deze week de petitie Code rood voor de natuur overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten, ondertekend door ruim 26.000 mensen. Daarnaast gaat De Kroon volgende week praten met vertegenwoordigers van het Europees Parlement en volgt een hoorzitting met een afvaardiging van de Tweede Kamer.

Eerder vertelde de onderzoeker aan Vox dat de oorzaken van het verdwijnen van insecten nog niet helemaal duidelijk zijn. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig. Desondanks is De Kroon hoopvol. ‘Naast de politiek en de media, is ook de landbouwsector wakker geschud. Ook zij zien nu het probleem. Iedereen lijkt omhoog te schieten van zijn of haar stoel. Dat is goed, want we moeten het tij keren. Het verdwijnen van de insecten is rampzalig voor ons systeem. Ze zorgen voor bestuiving, vormen een voedselbron en dragen bij aan stofomzettingen in de bodem. Insecten zijn onmisbaar!’

1 reactie

  1. Dr. Henk A. Tennekes schreef op 2 november 2017 om 17:05

    Dat is weer een sterk staaltje van zelfbewieroking van de Radboud universiteit. Het is aan een met het Bundesverdienstkreuz onderscheiden boer uit Krefeld (Paul Nothers), die de Duitse vertaling van mijn boek had gelezen, te danken dat we nu weten dat de meeste insecten verdwenen zijn. Maar je ziet aan dit artikel weer dat Hans de Kroon en zijn kornuiten alles naar zich toetrekken en het werk van de mensen op wie zij voortbouwen onbesproken laten..

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!