Internationals slepen voor Nederland de Europese beurzen binnen

05 sep 2024

51 jonge wetenschappers van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen ontvangen een Europese starting grant van gemiddeld anderhalf miljoen euro. Vier van hen werken aan de Radboud Universiteit.

De Europese Onderzoeksraad ERC had dit jaar voor 780 miljoen euro aan starting grants te vergeven. Van de bijna 3.500 onderzoeksaanvragen werden er 494 (14,2 procent) gehonoreerd.

Nederland is opnieuw zeer succesvol met 51 toekenningen; alleen Duitsland ontvangt er meer (87). Grote landen als het Verenigd Koninkrijk (50), Frankrijk (49), Italië (41) en Spanje (33) slepen minder beurzen in de wacht.

Internationals

Van de beurswinnaars in Nederland zijn er 33 international en hebben er 18 de Nederlandse nationaliteit, laat onderzoeksraad ERC desgevraagd weten.

Alles bij elkaar zijn er 24 Nederlandse beurswinnaars, van wie er zes verbonden zijn aan een buitenlandse kennisinstelling. De Nederlanders staan zevende in het ‘nationaliteitenlijstje’, achter de Duitsers (94 beurzen), Italianen (61), Fransen (44), Spanjaarden (36), Israëli (30) en Britten (27).

Net als vorig jaar gaan de meeste ‘Nederlandse’ toekenningen naar wetenschappers die momenteel zijn verbonden aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Delft. De beurzen zijn echter persoonsgebonden; de winnaars kunnen alsnog besluiten om hun budget mee te nemen naar een andere instelling, hier of in het buitenland.

Het huidige kabinet bekijkt de internationalisering van het hoger onderwijs en onderzoek met argusogen. De kennisinstellingen benadrukken dat Nederland juist veel te danken heeft aan internationalisering.

Nieuwe banen

De starting grants zijn bedoeld voor gepromoveerde onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière. Met de beurs kunnen ze een eigen team opzetten en vijf jaar aan onderzoek besteden. De ERC verwacht dat er dankzij de beurzen ruim drieduizend mensen aan de slag kunnen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!