Intro 2014 (3): ‘Een overdonderende hoeveelheid licht’

13 aug 2014

In de week voor de introductie gaat Vox op bezoek bij verenigingen, commissies en andere clubs. Slaat de stress al toe? Deel 3: Schakelen tussen stilte en sensatie bij het Oddstream festival.

De Magic cave, gemaakt door Ksenija Pankratova en Vladimir Grafov
De Magic cave, gemaakt door Ksenija Pankratova en Vladimir Grafov


Stel je voor: je bent eindelijk binnen bij de Lindenberg, terwijl je de machetes bij de ingang hebt ontweken. Je volgt de pijlen door het gebouw, maar al gauw heb je het idee dat je in een doolhof bent. Achter een van de deuren verschijnt een grot gemaakt van kippengaas. Eenmaal in de grot gekropen, liggen jij en je mentorgroepje op zitzakken om je heen te kijken terwijl van alle kanten verschillende kleuren laserstralen de ruimte inschieten. Een beetje apart? Misschien wel, maar bij zijn is meemaken tijdens het Oddstream festival.

Cultuurstad
Oddstream, het festival voor kunst, technologie en design maakt haar debuut tijdens RU in Town volgende week woensdag. Het is misschien niet het eerste waar een eerstejaarsstudent aan denkt, maar Nijmegen is een echte cultuurstad. Daar kunnen studenten het best zo snel mogelijk mee in aanraking komen, vindt communicatiemedewerker Arne Broekhoven.

De erehaag van Art van Triest staat bij de ingang van de Lindenberg. Hij daagt bezoekers uit om er doorheen te lopen.
De erehaag van Art van Triest staat bij de ingang van de Lindenberg. Hij daagt bezoekers uit om er doorheen te lopen.

Maar wat is een multimediafestival nou precies? ‘Bij kunst denken mensen aan kunstenaars van de oude stempel, de beeldhouwers en de schilders. Bij Oddstream krijg je nieuwe kunst te zien. Kunst waarbij de nieuwste technologieën verwerkt worden in bijvoorbeeld videokunst.’ Die dag staat ook het Donders Instituut op het Oddstreamfestival.

‘Woensdag is Brain day. Het instituut geeft verschillende demonstraties met stellages die aangestuurd worden met hersengolven.’ Op het Cultuurfeest is Oddstream ook aanwezig. ‘Je kunt echte old school spelletjes spelen, zoals bijvoorbeeld Super Mario.’

Natuurlijk zijn er nog veel meer installaties die je volgens Broekhoven echt even moet zien. ‘Zo ontwikkelde Monobanda een computergame waarbij je een boom moet laten groeien. Het gaat dan niet om high scores, je krijgt geen bonuspunten. Het enige wat je doet is kijken en de boom helpen groeien. Geen adrenaline-kick dus, je raakt er heel ontspannen van.’ Ook een aanrader is het werk van Matthijs Munnik. Hij bouwde een lichtinstallatie, genaamd Light scapes. Dat is een ruimte gevuld met allerlei kleuren licht in zo’n overdonderende hoeveelheid dat je hersenen overprikkeld raken en je daardoor de meest aparte patronen gaat zien.’ / Jolene Meijerink 

Het Oddstream festival is te bezoeken van 15 tot 24 augustus. Entree is 8 euro. Mentorgroepjes hebben tijdens RU in Town gratis toegang, op andere dagen krijgen de groepen korting. 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!