Intro blijft intro

14 jan 2014

Leuk idee die naamsverkiezing voor de introductie. Maar toen puntje bij paaltje kwam, haakte het college van bestuur af. Introductie Radboud Universiteit it is.

Foto: Duncan de Fey
Foto: Duncan de Fey

Andere steden hebben hippe namen voor de introductie: denk aan KEI-week (Groningen), UIT (Utrecht) en TOP-week (Tilburg). In Nijmegen moesten we het doen met Introductie Radboud Universiteit. Dat kon anders volgens studentenwebsite Nultweevier.nl. Op 11 november lanceerde Nultweevier een naamsverkiezing. Ruim 150 suggesties kwamen binnen en  zo’n duizend studenten, medewerkers, alumni en andere betrokkenen gaven hun stem.

Het mocht niet baten. Het college van bestuur gaf vorige week te kennen vast te willen houden aan de originele naam. ‘Jammer’, vindt hoofdredacteur Robin van Gennep van Nultweevier. ‘Maar we hebben wel iets teweeggebracht. We hebben laten zien dat studenten heel creatief zijn.’ Het college van bestuur stemde in met de naamsverkiezing. Maar, met die reservering dat de bestuurders niet verplicht waren de gekozen naam ook daadwerkelijk over te nemen. Nultweevier ging akkoord met dit voorbehoud. ‘We wisten dat er een kans was dat de naam niet ingevoerd zou worden. Daar hebben we altijd rekening mee gehouden.’

Keizerweek
De drie genomineerde inzendingen die uiteindelijk aan het college van bestuur werden voorgelegd zijn RU in?!, WIN-week en Keizerweek. Niet iedereen was enthousiast. Eind november al maakte een groep studenten de facebookpagina Intro moet intro blijven. Die pagina kreeg als snel ruim vijfhonderd likes.

Waarom besloot het college nu pas af te haken? ‘Soms moet je even nadenken voordat je iets doet’, legt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, uit. ‘De pagina liet zien dat veel studenten aan de huidige benaming hechten.’ Maar het grote aantal stemmers op Nultweevier.nl bewees toch ook een groot draagvlak? ‘Met likes en stemmen is het lastig rekenen’, aldus Gerritsen. ‘Maar feit is dat er meer likes waren voor het behoud van de naam Introductie dan dat er stemmen waren voor een van de nieuwe voorstellen. Dat heeft meegespeeld.’ Toch ziet Gerritsen de actie niet als tijdsverspilling. ‘De campagne is een goede graadmeter geweest onder studenten en daarmee waardevol, maar de waarde van de naamsverandering staat voor ons onvoldoende vast.’ / Jolene Meijerink

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!